Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • [BiG]

    csendes tag

    pz6t ;)
    Sziasztok,
    Sokat szenvedtem a DIGI 700 Mhz feletti csatornáival, de úgy tűnik sikerült megoldást találni, ami talán másnak is segíthet.
    Előtörténet: Optikai kábelen érkezik a jel ONT-vel. Az elmúl pár hónapban a 700Mhz feletti csatornák képe folyton szétesett, de viszonylag kevés tévét nézünk így nem annyira foglalkoztam vele.
    Azonban nem hagyott nyugodni a dolog megtaláltam ezt a fórumot is és mindent kipróbáltam csatlakozók újra szerelése, közevetlen kábel kapcsolat elosztó nélkül, jelcsillapító (a jel 100-os a tévé szerint) szóval szinte mindent, de semmi nem segített. A bithiba arány mindig 2000 főlé ment a 700Mhz feletti csatornák esetén és az adás élvezhetetlen volt. A véletlenek műve (de még nem a megoldás), hogy volt egy karbantartás a DIGI-nél, amikor valami rosszul sült el és a 300Mhz feletti adások is borzasztóak lettek. Ezt már lejelentettem. Néhány nap után a 300Mhz feletti rész megjavult de 700Mhz felett továbbra is nézhetetlen. A hibajegy lezárása előtt felhívott egy technikus a DIGI-től, hogy mit tapasztalok a hiba kapcsán és azt mondta, hogy sajnos a 700Mhz feletti bithibával nem tudnak mit kezdeni, mert a korábbi tapasztalatuk szerint ezt az 5G tornyok telepítése és élesítése okozza itt a környékünkön (Kistarcsa és Kerepes - Gödöllő térség), mert az 5G sugárzás már zavarja a 700Mhz feletti jelet pontosabban az ONT-ben lévő átalakítót. Javaslata szerint egy faraday kalitka szerű árnyékolót kellene építeni az eszköz köré, hogy a külső zajokat kiszűrje, de tudni kell, hogy aki mér megtette ott az ONT saját wifi-je is elérhetetlen lett. Én örültem a hírnek mert nekem a wifi nem probléma nem az ONT wifijét használom, nálam bridge módban van csak. Szóval örültem és nekiálltam keresgélni, hogyan is készítsek faraday kalitkát az eszköz köré. Kész eszközt nem találtam, legalábbis ami nem csak valami placebo eszköz lenne. Nekiálltam kartondobozból és vastag alufóliából építeni egyet. De sajnos ezzel nem jártam sikerrel. Sok keresés olvasás és kétségbeesés után szétszedtem az eszközt és a borítás belsejére alul és felül is, ahol a „Triplexer” van beragasztottam alu ragasztószalaggal, ami szerencsére volt itthon más projekt miatt. (5cm*10cm*0.04mm). Először kb. 5-6 rétegben átfedésben és miután már így is majdnem tökéletes lett még rétettem újabb 5-6 réteget mindkét oldalon a biztonság kedvéért és láss csodát a probléma megoldódott. [kép] Remélem a hűtéssel nem lesz gond, de ennek okán inább csak a Tiplexer környékán próbáltam így árnyékolni és a több részen szabadon hagyni a szellőzési lehetőséget. (tesztüzem van remélem így is marad)
    És mivel ez a fórum igazán sok infót adott nekem mindenképpen meg akartam osztani veletek ezt a fejleményt, mert elképzelhető, hogy másnak is segít. A szétszedéssel természetesen óvatosan, de két csavaron és a koax csatin kívül lévő anyán kívül már csak szép óvatos szétpattintgatás a feladat.
    Szép napot!
    Üdv.: [BiG]

Új hozzászólás Aktív témák