Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz Aryes #113796 üzenetére

    "Olyan nincs, hogy egy kompjuternek "megérzései" lennének"

    Dehogy nincsenek. Erre épül az OoO (Out of Order) és spekulatív végrehajtás és a Branch Prediction (elágazásbecslés). De haditechnikai eszközökben már 20-30 éve léteznek olyan diagnosztikai rendszerek, amelyek bizonyos működési jellegzetességek alapján megbecsüljék, hogy várható-e hiba, és melyik rendszerben*. Mára ezek a rendszerek oda fejlődtek, hogy hozzávezőleges időt is meg tudnak határozni a hiba bekövetkezéséig, és mivel a legtöbb rendszer adaptív működésre van felépítve, így képes a veszélyeztetett rendszereket tehermentesíteni, esetleg teljesen ki is váltani.

    Abban igazad van, hogy egy számítógép azt teszi, amire programozták. Egyes számítógépeket másra sem programoznak, minthogy becsüljenek, spekuláljanak, mondhatni megérezzenek előre dolgokat. És ezek a programok, rendszerek tipikusan öntanulóak. A mai motordiagnosztikai rendszerek is közelítenek ehhez a szinthez, erre egy jó bizonyíték a Te eseted is. Arra tippelnék, hogy a különféle szenzorok kiolvasása alapján már feltételezi a rendszer, hogy várható valamilyen meghibásodás, csak még nem tudja behatárolni, mert nem tudott elegendő információt gyűjteni. És itt jön az, mait mezis írt: majd ha biztos lesz benne, akkor közli, mi a hiba. Addig csak ad egy előfigyelmeztetést, hogy azért lélekben készülj fel, esetleg tégy előzetes lépéseket a hiba megelőzésére.

    * - De már a Space Shuttle három fedélzeti számítógépének a közös működése is hasonló elvekre épült 40 éve. Majhogynem veszekedett egymással a három gép folyamatosan, hogy hogyan értelmezzék a bemeneti adatokat.

Új hozzászólás Aktív témák