Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • chab7

    addikt

    Sziasztok!

    Több éves Ubuntu majd egy fél éves LMDE használat után jövök és gyarapítom ezt a tábort is. Linuxos pályafutásom alatt először van -végre- Debian a gépemen. Remélem meg tudok bírkózni vele és nem sok láma kérdést fogok feltenni (bár tuti lesz egy-kettő :U )

    Kezdetnek egy rövid összefoglaló az alig fél napos ismerkedésről. Hátha másnak is segít "rákapni" erre a distro-ra. A gép egy IBM ThinkPad R52-es laptop, ami már nem mai darab, így nemrég már az ubuntu és az lmde is átállt nálam lxde felületre.
    Amúgy is fontosabb nálam a stabil jó és gyors működés mint a szemkápráztató effektek. Dolgozni akarok a géppel, nem nézegetni.
    Egy 6.0.4 live cd-ről kezdtem az egészet - mert azért csak féltem, hogy majd nem tudom feltenni. A telepítésnél beleakadtam abba a problémába amit neten megkeresve láttam, hogy másnál is előfordult, azaz ThinkPad laptop inteles wifi-je nem ismert számára.
    Szerencsére erre hamar találtam megoldást a ipw2200-bss.fw fájl "személyében", amit pendriveról szépen beolvasott és már látta is a wifit. (Annyit megjegyeznék, hogy voltak leírások ezzel kapcsolatban, hogy a hálózat felismerésekor megakad a telepítő. Na én türelmes voltam és vártam ezen a ponton és egy idő után bedobta a nem tudja beállítani a hálózatot, ekkor lehetett a pendrive-ról megadni neki.)
    Innen már szépen felment a rendszer, igaz a felismert és kézzel beállított hálózat ellenére frissülni nem tudott (nem érte el a tükörszervert, vagy mit írt ki), így csak a cd-ről tudta magát feltenni, pedig miután felállt akkor aktív volt a wifi és lehetett is netezni. Aztán mikor fel szerettem volna tenni a programjaimat akkor kiderült, hogy azzal, hogy nem frissült elég gyér csomagválasztékom volt, még egy synapticot sem tudtam feltenni, hogy megnézzem mik vannak, mert az sem volt közte.
    Nosza, ekkor megkerestem a debian tárolóit és beállítottam stable-re. Frissítettem, és máris lehetett felpakolgatni a dolgaimat.
    Miután lett egy jó kis stable Debianom, nem elégedtem meg a régi csomagokkal, átírtam a tárolókat testingre (elvégre az LMDe alatt is az volt beállítva) és nekiálltam ráfrissíteni.
    Ez tényleg nem egy esti feladat ahogy egy oldalon olvastam, mert nem ám úgy megy hogy OK és majd egyszer csak már minden friss. (Mondjuk ebbe az is bejátszott, hogy nem kellett volna minden programomat felpakolni a frissítés előtt :B akkor nem akadt volna össze annyi minden).
    Na meg én nem vagyok egy nagy konzolhuszár több évi linuxozás után sem, még a mai napig szeretem ha nem egy parancssort kell begépelnem, hanem ikon-fülek-beírom-kész vizuálisan megoldjam amit lehet. Így a frissítést is synaptic-kal végeztem el (de csak mert a konzolban odáig jutott, hogy változási naplót mutatott és enter után visszaadta a # jelet.)
    Szóval synaptic alatt elkezdtem a frissítést, majd hol emiatt, hol amiatt törött csomagok voltak. Egész csomagpakkokat szedtem le majd tettem fel kötegelve, mire egyszer csak majdnem kész lett a frissített rendszer.
    A vlc-nox csomag volt mindenáron törött, amivel semmit nem tudtam kezdeni, majd kis internet bújás után meglett amegoldás, hogy le kell tiltani a multimédia tárolót, és úgy frissyteni. Na megint jött pár adag le-fel telepítgetés és egyszer csak meglett a frissített rendszer. :C Biztonság kedvéért újraindítottam, szépen el is indult immár 3.2-es kernellel.
    Megnézegettem a programcsomagokat is, minden szépen a legfrissebb lett.
    Gondolom így lett egy Wheezy rendszerem (pont most olvastam valahol hogy a dist-upgrade itt nem kell, mert csak így simán frissítve is aktuális lesz. Vagy ha nem így van javítsatok ki. (Meg ha így van akkor ez már rolling?)
    Mai napot a kész rendszer finomhangolásával és beállításával töltöttem eddig. Sikerült a sambát belőni (végülis ugyanúgy kell, mint a többinél, bár itt nem volt gui-s felületem, így csak be kellett a cfg-be pötyögni a dolgokat.
    Arra már rájöttem hogy a debian alap miatt volt az LMDE-ben is az hogy indulás után a samba nem indul magtól, erre még meg kell keressem milyen parancsot írjak az autómata indító fájlba (gondolom így kell, mert a wicd hálózatkezelőt és a pidgint már sikerült automatikusan indítani.)
    A kinézeten szerencsére semmit nem kellett változtatnom,a crux megfelel csak a lila részeket kékre állítottam.

    Kész is a rendszer és elkezdtem használni :C
    bár valami így azért az elején kicsit elveszi a hangulatom, mégpedig hogy most az utóbbi két reboot óta a kde-s programok (krusader és amarok) valamiért baromi lassan indulnak.
    Rákattintok és kb 5 percig semmi, mire egyszer csak beugrik az ablak.
    És közben nem fogja sem a memóriát sem a procit. Valamiért az indításnál megakad egy időre. Pedig jól indult még reggel és igazán csak a sambával babráltam, az meg nem tudom hogy befolyásolhatná.
    Egy-két kde programot meg kell használjak mert nem találtam alternatívát rájuk.
    Fájlkezelőben pl olyan kétpanelest ahol a panelek alatt fülekkel meg lehet nyitva akár 10-15 mappa is egyszerre, zenelejátszóra pedig ami ha rákattintok egy zenefájlra akkor nem lejátssza azt hanem csak a sor végére teszi és az éppen futó zene előadójának pedig behozza a wiki adatlapját. Mert a krusader és az amarok ezek miatt van fent.

    Na nem nyújtom tovább most az írást. Próbálgatom a redszert, majd ha van valami jövök és kérdezek ha nem találom a megoldását ;)

    Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)

Új hozzászólás Aktív témák