Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    válasz DeFranco #6911 üzenetére

    Egyébként nem is olyan régen esett meg velem, hogy munkahelyen belül találtam a padlón egy ötezrest. Úgy egy napi nyomozásba tellett, de csak kiderítettem, hogy ki hagyta el és visszaszolgáltattam. (Volt rá persze pár opportunista jelentkező, de velük közöltem, hogy ha tudják a bankjegy sorozatszámát, vihetik. :) )

    A Logitech-es garanciáztatással kapcsolatban - a morális érveket félretéve - azért sem játszanám ezt meg, mert hosszú távon biztos, hogy a Logitech észlelné, hogy sokan visszaélnek a garanciális cserékkel kapcsolatos rugalmasságával és megszüntetné azt. Ennek az esélyét pedig én nem növelném.

    Ugyanez pepitában, amikor hazai eBay-ezők rendszeresen bekamuzzák, hogy nem kapják meg a rendelt terméket, sikeresen refund-ot igényelnek és kapnak, majd egy idő után egyre több eladó dönt úgy, hogy neki nem kifizetődő Magyarországra szállítani, mert gyanúsan magas számban "nem kapják meg" a vevők az odaküldött termékeket.

    Amúgy én túlságosan individualista vagyok - nem azért vagyok ilyen, mert meg akarom változtatni ebbe az irányba a tágabb környezetemet, hanem azért, mert ilyennek neveltek és ennek a (mondhatni belém kondicionált) morális feltételrendszernek (háhá, csak találtam valamit az értékrend kiváltására!) meg akarok felelni.

    Az már megint egy jó kérdés, hogy egy ember hívható attól morálisan "jó embernek", mert a belénevelt viselkedésmódot követi (ami épp persze a társadalom számára hasznos), vagy mert saját akaratából, szabadon döntött arról, hogy meg akar felelni ezeknek a morális elvárásoknak. (Szerintem az előbbi nem, az utóbbi "jó ember" - ez alapján a definíció alapján magamat sem tartom "jó embernek".)

    [ Szerkesztve ]

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák