Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz Mercutio_ #6905 üzenetére

    Nem értek egyet, ez jobb helyzetben levő országokban is ugyanígy probléma, egy perccel sem jobb a gondolkodás az itthoninál, nem kell ezért is a kalocsais inget tépni.

    Az egy más kérdés, hogy ott az aktív civil szféra, és az ezzel járó erős közerkölcsi kontroll sok mindent kikényszerít, ami egy idő után már természetesnek tűnik, de nem az. Ott is ugyanúgy önérdekkövetők az emberek, ugyanúgy átlapátolnák a sz*rt a szomszédhoz, még a skandináv országokban is (sőt, ott még több a frusztráció), csak éppen a társadalmi normák betartatása miatt ez akkora kockázattal járna, ami borítja a képletet. De ez a "jóság" nem belülről fakad, elhiheted ;)

    A közgazdaságtan sem Magyarországra, és nem is a balkánra értelmezi a "racionális önérdekkövető ember" fogalmat (sőt!), nyugaton is vannak cheaterek, ott is megy a kalózkodás ezerrel, ott is ügyeskednek. Annyival kisebb mértékben, vagy annyival rejtettebben, amennyivel jobban kikényszeríti ezt a társadalom, vagy a karhatalom (ők is önérdektől vezérelve teszik ezt - félreértés ne essék).

    Meg jobb a marketingjük, minden épeszű "ország" szereti dicsérni magát, kevés ilyen tök van, mint az itthoniak, hogy mindig csak szidjuk-átkozzuk magunkat. Azok sem jobbak egy perccel sem, sőt! egészen negatív tapasztalatokat is szereztem bőven a haldokló kapitalizmus ópiumában.

Új hozzászólás Aktív témák