Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz kunberci #60062 üzenetére

    Én is azt javaslom, hogy nézd a videókat mert többet lehet tanulni belőle, mint ha mi most a kedvedért tízoldalas gyorstalpalóba kezdünk.
    A laminált lerakást elvileg úgy találták ki, hogy a hülye is meg tudja csinálni, de azért azt kell mondjam - egy hete raktam le életem első ilyen padlóját -, hogy én is a hülyék közé tartozom... :( Ha nem is vészesen, de sikerült itt-ott kicsit elbasznom. De nem tudom egyértelműen megmondani, hogy csak rajtam múlott-e vagy eleve a padló sem volt tökéletes a geometriáját tekintve.
    A lényeg, hogy ezek a klikkes rendszerek gyakorlatilag 0 toleranciával bírnak, ami azt jelenti, hogy nagyon fontos az első két sort pontosan lerakni, mert ha az egyenes nem egyenes, akkor ott az illeszkedések nem lesznek rendben és korrigálni sem nagyon fogod tudni.
    Vagyis a kezdésénél ne a fal legyen a mérvadó, mert szinte tuti, hogy a fal nem sík. Tehát hiába teszel oda egyforma távtartókat, az még semmit nem old meg.
    A padlók lerakásánál háromféle megoldást szoktak javasolni, én azt választottam, ahol lerakok egy sort egyben és a következő sort egyszerre illesztem be a helyére, itt semmit nem kell kalapálni. Miután egyedül csináltam, 4,5m-es hosszúságnál ez nem is volt olyan könnyű és nem is lett tökéletes.
    Ha a szobád pontosan négyzet alaprajzú, akkor túl nagy ráhagyással nem kell dolgoznod, elvileg mm-re pontosan ki tudod számolni a szükségletedet. A sor elején-végén minimum 20cm-es darabod legyen. Ha csinálod, rá fogsz jönni, hogy vágott él CSAK a sor elejére vagy végére kerülhet, középre NEM. Mielőtt elindulsz egy egésszel a sor elején, számold ki, hogy a végére legalább egy 20cm-es darab jusson. Ha ez nem teljesül, akkor a sor elején ne egy egésszel kezdj, hanem vágj le az elejéből. Hogy mennyit, ezt neked kell kiokoskodnod, a lényeg, hogy a leeső résszel fogod kezdeni a következő sort. Az a jó, ha a soroknál az illesztések szépen egyenletesen vannak elcsúszva egymás mellett. De a lényeg, hogy ne essenek közel egymáshoz. Arra is figyelni kell, hogy az utolsó sor ne legyen nagyon vékony. Az nagy szívás, ha az utolsó sor mondjuk csak 5cm szélesre jön ki. Akkor inkább az első sort is meg kell vágni. (ha nem mondok hülyeséget...)
    Amire szerintem figyelj oda és tartsd be:
    - a megvásárolt anyagot bontsd ki, szedd szét és hagyd 2-3napig akklimatizálódni!!!!
    - ne rakd le, ha egy méteren 2mm-nél nagyobb egyenetlenségek vannak az aljzatban (látatlanban úgy gondolom, hogy szükséged lesz aljzatkiegyenlítésre... ne spórold meg, mert ronda utálatos dolog az, ha huppog alattad a padló, ráadásul el is fog törni a klikkes rész)
    - párazáró réteg(én csak azért nem tettem, mert alattam fűtött helyiség van) + 5mm-es XPS szivacsréteg (lehet más márka is)
    - én a helyedben V-fúgás padlót vennék (tehát aminek az éle le van törve)

Új hozzászólás Aktív témák