Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sziasztok!

    Végre bedobhatok én is valami kész munkát ide.
    Megrögzött csináld magad ember vagyok (még ha kicsit(!) idő/minőség/pénz kárára is), de a bútorkészítés kimerült eddig egy-egy apróbb polc, vagy asztalbővítmény készítéssel. A nappalinkba viszont addig tervezgettem, méregettem mit hova kéne, hogy a számokból rajzok lettek, a rajzokból modellek, a modellekből meg egyszercsak egy olyan részletes összeállítás, amiről úgy gondoltam, már gyártható.

    A kevésbé népszerű bútorlapot választottam, azt is lapszabászatból élzárással, de azért még maradt így is bőven diy, ami közben sokat tanultam (szerencsére), és még tudom, hogy a tanultakat betartva a következő projektben (készül egy irodasarok hamarosan) is lesz mit tanulnom.

    Gépészmérnökként(mechatronikus) a következőket tanultam (ezekkel voltak leginkább problémáim összerakás közben, ezeket a tapasztalt szakik biztosan tudják, inkább érdekességként sorolom fel, hogy ezek voltak amiket amatőrként elhibáztam)
    - Hiába a tűpontos mérések, beépített bútornál nem szabad kicentizni a helyet, mert biztos lesz egy kömörc a betonon, vagy egy tenyérnyi púp a falon pont abban a magasságban, ahol nem kéne, és eltol mindent, aminek a vége, hogy valahol kézi körfűrésszel bele kell rondítanom a szabászat szép éleibe.
    - Száliránymintás anyagnál az élzáráskor mindig a szálirányt tekintik hosszú oldalnak, akkor is, ha az méretben nem az a hosszabb. (Tesa spray kontakt ragasztó, és némi pluszba rendelt élzáró anyag megoldotta a félreértést).
    - Az élzárást nem csak a látszó élekre érdemes kérni, hanem mindenhová, ahol nem zavar kifejezetten (pl hosszirányú toldásoknál). Sokkal egyszerűbb dolgozni vele (pl. csapot fúrni), kevésbé sérülékeny, és nem ér meglepetés, ahogy az előző pontban történt.
    - Ki kell vernem a fejemből a csereszabatosságot. A CAD modellen látszik, hogy annyira rögösen ragaszkodtam az azonos méretű elemekhez, hogy imitt amott buta toldásokat, közdarabokat iktattam be. Valahogy meg kell értenem, hogy ez nem tömeggyártás, meg gépipar, ahol sokat számít, ha X Y Z 3 különböző alkatrész helyett 3X+Z 2 különböző alkatrészt kell készíteni. Itt a szabásznénibácsinak mindegy, hogy háromszor ugyanazt vág le, vagy három különbözőt, cserébe én könnyebben azonosítom, hogy mit-hova, és nem szívatom magam toldogatással.
    - A legcsúnyább hiba (amire nem mentség, hogy más szakterületről jövök, sőt!) hogy ha 4 oldalon 4mm vastag élzárást rakatok, akkor bizony 8mm-el illik kisebbíteni a méreteket, mert különben marhatok bele a gyönyörű szabászati ABS-be, ami bizony rettentő szemetes munka.

    A "szerszámarzenál", amit használtam itthon:
    - CMI kézi csavarbehajtó
    - Reikel 12V akkus fúró
    - Reikel dekopírfűrész
    - Parkside 20V akkus ütvecsavarozó
    - Parkside ütvefúró
    - Parkside kézi körfűrész
    - Parkside felsőmaró
    - Powerfix csapfúró sablon
    - Powerfix fenékfúró
    - Bosch körkivágó készlet
    - Bosch fúrókészlet (konfirmátor csavar előfúróval)

    A környezet egy olyan szoba fala, ahol egy valaha megszüntetett ajtó, és egy néhai cserépkályha nyomán két ígéretes bemélyedés maradt, beépítésért kiáltva.
    A TV alatti részt egy médiafalnak képzeltem az ápol és eltakar jegyében (kütyümániám ellenére minden vezetéktől herótom van, ami szem előtt marad). Ott a szekrény mögött maradt egy ökölnyi üreg, amit a középső fehér ajtón keresztül lehet elérni. Itt mindenféle kábelrendezést meg lehet ejteni a TV-től a legalsó polcig.
    A baloldali polcoknál a szembe fordított kávák mögé LED megvilágítás lesz beépítve.
    A tv jobbján rögtön lent egy kidobó mechanikás asztallap van alatta két fiókkal, jelenleg innen írok már.
    Az ajtókon szándékosan nincs fogantyú, egyszerűen csak túllógnak 1-1 irányban és ott meg lehet őket fogni.
    A fal előtt futó részt egy középvonal alá betolt csavaros bútorlábbal felemelt káva tartja. Ennek köszönhetően kicsit megmaradt a lebegő polc érzés, ugyanakkor van olyan masszív, hogy a 100kg-os súlyommal fel tudok rá állni (innen szedtem le a karácsonyi dekort) és még csak nem is nyekken.

    Az elkészítés idejét nettóban nem tudom megmondani. November végétől mostanáig készült, de ebben benne van, hogy csak hétvégén volt időm rá, és olyankor sem mindig, karácsonytól szilveszterig tilos volt rumlit csinálnom, de még azon kívül is néha zajkorlát alá voltam vonva (6 hónapos kisfiam a főnök).

    És akkor képek:







    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák