Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bim

    veterán

    válasz Szalmakutya #46522 üzenetére

    Sok mindent kivágunk mi is lánccal de igazán jó és tiszta munkát a körfűrész végez. Ha van rá marósablonunk akkor előkapom a Triton klónomat és kimarom a fészket de annál meg az előkészületek tartanak sokáig. Sokszor jobb ha kézzel vacakolsz mert pl. vésés közben van időm gondolkodni mi a következő lépés. Sokszor ha túl nagy léptekben haladsz előbb elmérsz valamit és utána nagyon nehéz korrigálni.

    Ezek a könyvek teljesen hasztalanok. Már alapból a kéziszerszámok milyenek. Fedélszékek ezer évesek. Egy mai könyvben inkább a számításokra kellene nagy hangsúlyt fektetni és külön kiemelni hogy csak kiszintezett talpszelemenre vagy sárgerendára lehet tetőt építeni ami mindenféle szabályos mértani alakzatnak maradéktalanul megfelel ami a tervrajzon van.
    Fakötésekben a magunk útját járjuk. Ez a kötés ami fentebb van mi fejlesztettük mert igazán jó megoldást nem ad rá a könyv. A Japán mestereket nem vesszük alapul mert ott sokszor túl van tolva a fakötés. Bonyolultabb szerintem mint kellene. Azokba az anyagokba lehet olyan kifinomult kötést készíteni de az itthoni faanyag lehasad a fenébe ha beterheled a ritka szála miatt. Valahol a kettő között lenne ezen a részen az igazság. Sajnos kitermelődött pár olyan generáció akik a szocializmusban inkább vedeltek és trágya munkát végeztek. A századfordulón készültek (vagy előtte) olyan épületek ahol még tetten érhető a szép és igényes munka. Most meg egyszerűen nincs jelentkező az iskolába ahol amúgy a béka segge alatt van az oktatási szint. A tervezők igazodtak ehhez és már csak olyan szerkezetek vannak amik belehalnak a giccsbe. Nézd meg Felcsúton mi megy. Makovecz tervező iroda ontja az íveket de igazán csak a látvány számított semmi más. Ha ma valahol nagyobb fesztáv van azonnal monolit beton és rácsos tartó készül. Eszükbe sem jut egy normális fedélszéket készíteni.
    Nemrég újították fel nálunk a Lamberg kastélyt. Csaltak minket is a természetes palát ütni de nem mentünk. Amúgy a csodaszép szerkezethez nem nyúltak de pár helyen évek óta ázott és ott kénytelenek voltak a szétkorhadt gerendavégeket kivágni és bepótolni. Az milyen amikor egy 30x30-as gerendát kipótolnak egy láncfűrésszel kivágott mezei lapolással és 15x15-el ? Letörtem volna a kezét aki ezt művelte. Bele két 12-es menetes szár és jóvan. Vagy éppen a fedésnél. Órától jobbra: eredeti állapot. felújítás után
    Szétverték mindenestől a palát de visszaépíteni már nem tudták a cigányok az ívet. No comment. A többi részt meg hagyjuk. Nem véletlenül leveles a pala. Szartak a síkra csak nőjön a négyzetméter. :(((

Új hozzászólás Aktív témák