Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pacman_123

    tag

    válasz BlackBird #46129 üzenetére

    "mert nem tudom az okát."

    "a pálya széléről könnyű ám tanácsokat osztogatni, hogy kellene. A magyar valóság erősen másképp fest."

    Azért idéztem be ezt a 2 részt, mert egyfolytában azon gondolkodtam hogy megosszam-e a sejtésemet, miért nem fogsz kapni minden pontodra (őszinte) választ.

    Leírom, legfeljebb jól megkapom.

    Kezdem magammal. Én pl. azért nem szóltam hozzá egyik pontodhoz sem mert a témára hoibbistaként nemigen van rálátásom. Na jó, hozzzászagolni sem tudok :O főleg nem bútorlapra, főleg nem megbízható (pesti?) fóliázásra, főleg nem MDF festésre (ami ha jól tudom egyáltalán nem triviális munka) nem tudok példát hozni neked. A felsőmarós pontodnál még elgondolkodtam mondjak-e valamit, de gondolom nem arra vagy kíváncsi, hogy a Triton kurvajó, mert én egy évben 5x-8x-12x indítom be. Vagy hogy a DeWalt élmaró is milyen kezes jószág, milyen pontos, hogy egyszer leesett a márványpadlóra ~1m magasról és semmi baja nem lett - hanem hogy 10km él vagy nút megmarása után is megbízható - na ilyenről nem tudok beszámolni, mert nem ipari használó vagyok. De az a sejtésem hogy megfelelő dolgokra használva mindkettő megállná a helyét gyakoribb használat mellett is. A Triton csak azért lehet kérdéses, mertt .. gari? Itthon nemigen, ahonnan vettem (umi-max) már nem árulják, szóval a tippem inkább a Festtol/Makita környékén keresendő. Mondjuk egy OF 2200 EB-vel nemigen lőhetsz mellé (ha ki tudod préselni azt a ~300kHUF-ot) De az MT 3600-at is dicsérik, én egyszer kölcsönadtam egy asztalos ismerősnek egy kontraprofil+plattolómaró szettet. Meg mikor hirtelen megszorult gépügyben, még a Tritont is. Ezt csinálta vele. Aztán megvette a "piros makitát" (MT 3600), egyszer megfogtam, brutális darab, sztem falat is bonthatsz vele. Aztán fellógatta némi bakelitre. Jó régen nem beszéltem már vele, fel is hívom hogy szolgál a Maki meg az ő egészsége.

    Marótémában én max ennyit tudtam segíteni. Ja, marószár: én Massiv. Innen. A link ellenére nem Romániából jön a cucc :)

    De akkor elmondok 2 történetet és szerintem sejted majd, hova akarok kilyukadni.

    Van a másik fórumon egy kollégád, de ő régóta viszi az ipart, van sok embere, épület- és bútorasztalos munkák de úgy sejtem, ő egyben sokszor generálkivitelezőként is szerepel. Erdélyben él de magyar. Sokfelé és sokféle munkájának az eredményét megosztotta már velünk, amiből hamar kiderült, hogy azért van sok munkája mert hmm, érti a szakmáját és jól, szépen csinálja. Többször is írt már nekem privátban emailt, sztem kölcsönösen szimpatikusak vagyunk egymásnak. Egyszer leírta, hogy néha aludni sincs ideje, árajánlatból terepre, terepről másik ügyfélhez, ügyféltől anyagot beszerezni .... Namost EMELLETT is annyi segítséget ad a fórumon, nemcsak nekem hanem mindenkinek, hogy elképesztő. Sokszor ugyan szótárazni kell amit ír, mert az asztalos szleng mellett ír bőven erdélyit is, ez a mix meg aztán :)) Eleinte rengeteget használtam a guglit a hozzászólásainál. De a méreteztett (!) kocsibeállótól vagy előtetőtől kezdve, a helyes csapolásokon át, az öt- és hatszögek találkozási szögeinek kiszámolása (hogy mennyire döntsem meg a gérvágót az 5 és a 6szögnél, mert más szögben kell) tervezőprogrammal ... nem folytatom, mert végtelen sok példa van a segítőkészségére.

    Aztán egyszer volt, hogy fából készült fürdőszoba berendezés volt a téma a fórumon. Mármint csap, kád - fából. Nahát az csak egy dolog, hogy hogyan készíted el, nyilván a legneuralgikusabb pont a felületkezelés. Természetesen erre is volt referenciája, mondta hogy saját maga kísérletezte ki azt az anyagot amit ilyenkor használ. Aztán megkérdeztem a fórumon, hogy nagyon nagy családi titkot árulna-e el, hogyha megkérdem, mi a recept. A válasz tömör volt: igen. Én egyetlen másodpercre nem húztam fel a szemöldököm a válaszon, sőt, privátba sem írtam hogy deléccilécci. Mások persze jól leoltották hogy ez nem az a fórum, ahol csak dicsekszünk de nem tárjuk a közönség elé a titkot. A fentiek tükrében (kinek hányszor és mit segített) nagyon nem értettem velük egyet.

    Szóval van amit NEM! Még egyszer, a történet egészét kéretik nézni.

    Másik történet, ez már jobban fog érdekelni. Kolléganőm megmutatta egy másik cégnél dolgozó exkollegájának (aki eredendően asztalos szakmájú, de most teljesen más területen dolgozik, ő is vmi IT cégnél) pár munkámat (pl ezt a kis összecsukható széket vagy a szintén összecsukható kisasztalt a szűk erkélyére), amit neki készítettem. Nos ebből a mutogatásból/beszélgetésből az jött ki, hogy szép amit csinálok, és akkor itt és most elárulja, hogy vissza akar térni a szakmába, mert nagyon unja amit most csinál. De ő bútorlap, MDF vonalon, mert erre van kereslet. Mivel nincsen sokmilliós gépparkja és hangárnyi műhelye, beszállítókkal oldana meg sokmindent. Mondta hogy talált Miskolcon egy céget, akik gyönyörűen és nem is túl drágán festenek MDF frontokat, főleg a magasfényű frontok érdeklik, mert nagyon "divatba jöttek". Tényleg? És mondom hol van ez a cég? Nem mintha igazán érdekelt volna, mert szívem szerint hozzá nem nyúlnék bútorlaphoz, MDF-hez (NEM elítélve azt aki ebből dolgozik :) ), nekem inkább a fa a kedvencem. plusz azért is mertem megkérdezni, merthát én biztos nem leszek a konkurrenciája. De még nekem, kocka IT-snek, aki időnként farag vmit fából, még nekem sem árulta el :D Nem sértődtem én meg, jóvan, védi ahol csak tudja a még be sem indult vállalkozását, szíve joga, meg kit érdekel az MDF festés.

    Érted akkor, mire célozgatok? Hiába fórum, hiába az egymás segítése a cél. Te a 8 pontoddal, pontosabban annak jó de még hiányzó (!) válaszaival jó eséllyel leírtad egy asztalosipari vállalkozás sikeres receptjét. Legalábbis annak pár lényeges pontját. Anyagbeszerzés, látványterv, megbíztható beszállítók, MDF festése - volt amire kaptál választ, de - hangsúlyozom szerintem - nem mindegyikre fogsz.

    Mert van amit .... nem. És abszolút nem gondolnám ezt szakmai irigységnek. "Jogos önvédelem" - talán.

    Magyar valóság? Ha Günternek hívnának és Münchenben élnék és sört főznék, akkor se biztos szívesen árulnám el a tutibiztos-baromiolcsó-nagyonjóminőségű árpa beszerzőhelyemet. A sörfőző fórumon. Lehet hogy a szomszéd utcában lakik a kérdező. Ha sörkartellezni akarnék, akkor esetleg lenne érdekem segíteni, de amúgy ....Csak mondtam egy hülye példát :)

    Én azért őszintén szurkolok, hogy mind a 8 pontodra kimerítő és kielégítő választ kapj - akárhonnan is.

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

Új hozzászólás Aktív témák