Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz Peterhappy #41169 üzenetére

    Nem leszek olyan lírai mint thieby :)
    És még védem is az ikeát, kicsit. :)
    Kb. 15 éve vettünk egy ikeás bükk konyhapultot. Ragasztott kis hossztoldott anyagból készült, lengyel gyártmány, ma már nincs nekik ilyen. Azóta használjuk és köszöni, jól van. Elsőre a hátlapját tettem felülre, mert az is teljesen elfogadható volt, nekem még tetszett is a pirossal rástemplizett "BACK" felirat. 2-3 évente jut időm energiám arra, hogy megcsiszoljam kicsit, újraolajozzam, viaszoljam. Olyankor amikor kiscsaládom nélkülem megy nyaralni valahova és pár napig nyugta van a munkapultnak.
    Az öregedés elsősorban ott látszik, hogy a ragasztások vonala jobban látszik mint régen, feketébb az a csík.
    Szerintem jól sikerült darab volt ez, tudok olyanról, akinél már tönkrement.
    De minden a használattól függ. Aki nem képes szárazon tartani, annak nem ajánlatos. Nálunk például a feleségem kimondottan pocsolós természet, de az is lehet, hogy ő az átlag, és én vagyok az a csodabogár, aki tud úgy ténykedni a konyhában, hogy nem nagyon lesz vizes a munkapult. Talán ezért is alakult úgy, hogy 90%-ban én mosogatok, mert nekem kicsit fáj látni, ahogy áll az edényekről lefolyt habos víz a pulton. És hát hülyeség, hogy ebből vita legyen, nem ér ezért vitatkozni.
    Ráadásul gyakrabban kellene átkenni egy kis viasszal és máris kevésbé okoz gondot a víz.
    De az szent igaz, hogy fa munkapult esetén el kell felejteni, hogy nedves aljú holmikat tegyünk rá. Az tényleg hazavágja fát. Amire a legjobban érdemes odafigyelni, hogy rozsdásodó vas holmi ne kerüljön nedvesen a pultra, mert az gyönyörű fekete csíkot-foltot hagy maga után! (persze ezek idővel valahogy felszívódnak, eltűnnek, de akkor is nagyon csúnyák tudnak lenni.)
    Szerintem a gyerekektől kell legkevésbé félteni a pultot, nálam legalábbis a négy gyerek csak nagyon ritkán tevékenykedett érdemben a pulton. Először fel sem érik, amikor meg már igen, akkor könyörögve sem lehet rávenni őket, hogy mondjuk mosogassanak :)

    Az étkezőasztalunk is ikeás. Egy tömör bükk asztal, már ilyet sem árulnak. Ez szerintem egy fokkal rosszabb ragasztóval készült, legalábbis ezen is ugyanúgy sötétedik a ragasztás vonala és 1-2 ponton el is engedett finoman a ragasztás. Kezdetben, amíg a gyerekek kicsik voltak viaszos vászon volt az asztalon, most már terítő nélkül használjuk, ami kezdetben nekem furcsa volt, mert nagyon terítőhöz voltam szokva, de jó így is. Ezt is megcsiszolom 3-4 évente és lekezelem. De a csiszolás tizedmm-eket jelent, nem többet. Szóval, a munkapult is 100 év alatt fogyna el :)

Új hozzászólás Aktív témák