Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz SCH04 #29998 üzenetére

    Kínál az unimax méregdrágán egy ilyen táblásító szorítót. Nem köll megvenni, egyszerűen le lehet másolni zártszelvényből - és még erősebb is lesz.

    A Bokrász megoldása briliáns - kisebb tételben már magam is kipróbáltam. Laposabb, pontosabban kisebb szögben vágott, és hosszabb ékeket használtam. A kisebb szög azért kellett, mert akkor nehezebben tud magától visszalazulni és könnyebb is beütögetni. A hosszabb pedig azért, hogy kényelmesebben odaférjek a kalapáccsal.
    A keresztben levő lecekre tesz az ember mindkét oldalról egy csík havannaragasztót, úgy nagyon könnyen elválnak a lécek kioldás után. És ez a ragasztó elég sokáig maradhat is a lécen - körömmel felválik a rákötött ragasztó, de az inkább a táblán szeret maradni.
    Szobahőmérsékleten a présidő D3 ragasztóknál általában 20-30 perc. Egy óránál nem tovább szoktam szorítani, úgy még könnyen visszakaparható a kiserkent takony. A továbbfeldolgozáshoz, mint fűrészelés, gyalulás, kontaktcsiszoló azonban várni kell a teljes megkötésig, ami cca 1 nap.

    Tölgynél nem annyira lényeges, mint puhafánál, hogy ha túl erősen szorítunk, akkor hajlam mutatkozik vetemedésre.
    Keményfát kétoldalasan kenünk ragasztóval.
    Technobond D3-at szoktam használni - mert ezt ismerem. Ezek a diszperziós ragasztók fagyérzékenyek, ami azt jelenti, hogy nem tárolható fagypont alatt. Ha megfagyott - bármilyen rövid időre - látszólag jó, de a valóságban semmit nem ér már. Kockázatossá válik a használata. Az a baj ezzel, hogy az ember nem tudja, hogy a kereskedelmi láncolatban nem fagyott-e valahol meg? (Pl a teherautón, amíg szállították.) És nem tudom, miként ellenőrizhető megnyugtatóan.
    Ha nem vagyok biztos a dolgomban, akkor próbaragasztást csinálok, és kötés után egy napra bedobom egy vödör vízbe a próbát. Kellően kicsi felületű ragasztással, amit kézzel még tudok bontani.
    Szoktam figyelni a szavatossági időre is.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák