Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz L.Szilárd #18616 üzenetére

    "De! Ha találsz egy ügyes élezőt akkor egyszer biztosan meg lehet éleztetni az ilyen fordító lapkás késeket is. Tapasztalat."

    Ne hasonlítsd össze a megfordítható eldobhatós gyalukéseket ezekkel a lapkákkal. Tudom, van mester, aki szájhúzogatva, de meg tudja élezni ezeket a késeket. Szerintem az sem egészséges - az egyik gyalumban ilyen kés van, de nem éleztetem. Ha elkopott mindkét oldal, kidobom, és veszek újat. Mert egy élezés után már nem fog egyezni a méret a skálával, és az élezés sem biztos, hogy sikerül, viszont jó drága élezés.

    Ezeknél a fordítólapkáknál az a helyzet, hogy ha már megélezted, akkor más lesz a mérete, mint a gyárinak. Tehát akkor mind az összest át kell élezni. Kétlem, hogy létezik olyan élező iparos, aki szavatolni tudja, hogy 80 db lapka minden irányban kompatibilis egymással, bárhogy forgatod.
    Viszont ha nem operálsz egyszerre gyári, és utánélezett lapkákkal, akkor
    - van egy 10 db-os csomagod, ha szeget kapsz, 4 élt elforgatsz, ha körbeértél mind a négyen, oda beteszel egy újat.
    - ha a késhenger széleit arra használod, hogy ráközelíts a méretre, a henger közepével már csak az utolsó, tehát a méretre tolást végzed, akkor gyakorlatilag megsokszoroztad az éleid élettartamát úgy, hogy eközben mindvégig tizedpontos maradtál. Amikor a széleken már leharcoltad az éleket, akkor oda betehetsz 20-20 lapkát, megy tovább a meló. Amikor középen kezdesz el veszíteni több, mint egy tizedet, akkor pedig oda teszel be 40 új lapkát.

    Szóval még ha létezik is szaki, aki nem csak mondja, hanem valóban korrektül élezi a lapkákat, akkor is többet buksz ezen a manőveren, mint amennyit nyersz rajta.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák