Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz yooccoo #18161 üzenetére

    Persze. Ez evidencia. Azért ominózus gyártók nem spóroltak az erővel.

    Egyébként ha már szóba került ez, említenék egy határesetet.
    Van nekem egy pici Güde szalagfűrészem. (Ez a linkelt példány csuda egy akciós gép, én ugyanezt kereken 20 ezerért vettem a Baumax-ban.) Amikor megvettem, gondoltam, hogy egy Baumaxos xar tucatjárgány, de nem volt több pénzem, gondoltam, majd veszek egy komolyabbat. Annyira bevált, hogy eszem ágában sincs komolyabbat venni. Talán hetedik éve ipari léptékkel nyúzom. Prímán bírja. Na, ennek a motorja egy 250 wattos indukciós csudabogár. Annyira hajszálra ki van számolva, hogy ha erősen megnyomok egy 20mm vastag anyagot neki, simán lefullad. De ha mértékletes vagyok vele, átvág még duflaennyit is. Ennél a gépnél igaz az, hogy kevés az erő, és hogy a max vágásvastagságot még hobbi szinten is vonakodva hajlandó megcsinálni.
    De ez a hátránya egyben előny is. Ugyanis nagyon megkíméli a szalagot, nemcsak hogy nem töri, de nem is koptatja. Volt precedens, hogy egyetlen kis 6-os szalagot másfél éven át tekert, amikoris még mindig szépen vágott, csak már kicsit lassabban. Ez azt jelenti, hogy minimum 3 m3-nyi bükköt vágtam készre vele, fele arányban 8-10mm vastagságban, fele arányban pedig 20-22mm vastagságban.
    A tervezők a motort úgy kalibrálták rá, hogy 0,5-ös szalagot hajtson. És olyan szalagot is adtak tartozékként, valamint éveken át az volt az utánpótlás - mígnem (valószínűleg beszállítót válthattak) jóval olcsóbb, de 0,8mm vastag szalaggal váltották ki az eredetit. Innen kezdve meghalt ez a gép. El se tudta indítani a vastagabb szalagot, úgy kellett egy fadarabbal meglódítani. A vágáskép megromlott, a szalag pedig önálló életre kelt. Ott vágott, ahol neki tetszett, és ez nem mindig esett egybe az én elképzelésemmel. És ekkor segítettetek ki Ti. Príma szalagot kaptam a Boronkay műhelyből, és nemhogy újraéledt ez a kis csúnyaság, hanem táltos lett belőle.
    A héten épp ezzel dolgoztam. A véletlen hozta, hogy az asztalomon egymás mellé került három különböző gyártású szalaggal vágott félkésztermék. Amíg cigizgettem, megakadt a szemem a különbségen. El is határoztam, hogy lefotózom, és beillesztem a fórumra, mert magyarázat nélkül is nagyon beszédes, ráadásul most kicsit felszínre is került a szalagfűrész, mint olyan.
    Ha kijön a lépés, nem mulasztom el ezeket a fotókat - és akkor egyben majd Téged is kikérdeznélek éppen ennek kapcsán. Meg szeretnék a gyalukésekről is szót váltani majd.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák