Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz thomgrande #11603 üzenetére

    "ha betolod alá az anyagot nem behúzza hanem visszalöki."

    Persze, ebben teljesen igazad van. Azonban ha mögé is nézünk a dolognak, akkor azon gépnek, aminek nincs előtolóműve (linkelteken nem láttam), azt hogyan is használja egy mezei halandó? Előbb a bemenő oldalról tökön rúgatja magát a fájával, aztán pedig, mivel ember át nem tudja (toló segédanyag nélkül) tolni a fát a henger alatt, mit is tesz? Átszalad a túloldalra, megragadja az anyagot, és húzza maga fele. Az anyag pedig húzza őt visszavele. Ebben a szkanderban aztán az fog győzni, aki erősebb, és nem vét hibát. Hát eme oldalról meg egy kis manikürt kap a géptől.
    Ha pedig még tovább gondoljuk a dolgot, akkor ugye, ebbe is, mint a vastagoló gyaluba, a keskenyebbik végénél illik a mi sokra becsült fánkat betolni, ha az nem egyenletes vastagságú. Tehát átszaladva meglepetés érheti a delikvenst, hogy hirtelenül sokkal erősebben kell húzni, mint ama végén tolni kellett. Az emberi (vadász)ösztön pedig olyanféle, hogy amit egyszer megfogtunk, azt nem szeretjük kiengedni a kezünkből - esetleg éppen vesztünkre.
    Persze, a munkavédelem előírja a tolófa, a tökegolyóvédő használatát, de kezdő mezei halandó sokszor erről mit sem tud. A veszély pedig ott van. Megítélésem szerint hiba azt alábecsülni, mert itt esetleg szerencsétlenül fog elsülni az azt hittem, azt gondoltam effektus. Mire megtudjuk, hogy mit kellett volna hinni, gondolni, lehet, hogy kései tudás lesz belőle.

    Ismétlem, jobb a munkavédelmet túllihegni, mint alábecsülni. De sok csúnya baleset nem esett volna meg. Az elővigyázatosság (akár ha túlzott is), egyáltalán nem fájdalmas dolog, csupán attitűd kérdése.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák