Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Aryes

    nagyúr

    válasz MrChris #20555 üzenetére

    Nocsak, a kolléga úr szintén zenész? :D

    Nem egyszerű eset. A kalapács elég finom mechanika ahhoz, hogy túl nagy és nehéz dolgot ne lehessen rá csiptetni, a kalapács feje sem biztos, hogy szeretné a dolgot.

    Ton-ton kolléga ötlete tetszik, én ilyen lézerdiódát használnék hozzá, CR2025-ös Li gombelemmel, az talán elég pici és könnyű, hogy valami csipesszel a kalapács szárára rögzítsd, és valami ernyőn (pl papírlap) megnézd, hogy milyen csíkot rajzolnak egymás mellett futva. Sajnos ez teljesen analóg megoldás lenne, de a lézer a távolság miatt jól felnagyítaná a pici eltéréseket.

    Ha mindenképpen Arduino-s megoldás kell, első, ami eszembe jutott, hogy a másik kalapácsra kell egy tükör, ezzel rögtön kétszeresére növeled az elmozdulást. Az első kalapácsra pedig olyan cucc kéne, mint a vonalkövető robotok alján van, 3 fényszenzor, szorosan egymás mellé. A fénysugár a távolság függvényében kitér a középső szenzorról valamelyik irányba, a 3 szenzor mérésének a különbségéből következtethetsz, hogy melyik irányba. Ezzel pontos mérést nem fogsz tudni végezni, de valójában nincs is rá szükség, mivel te csak az elmozdulás irányát szeretnéd detektálni, illetve, hogy merre kell korrigálni. Mint egy hangoló gép. :) Az igazi egy olyan szenzortömb lenne, mint a síkágyas szkennerek olvasófeje, ahol nagyon szorosan egymás mellett vannak a fotodiódák, azzal nagyon finom elmozdulást lehetne mérni. Esetleg valami ilyesmivel lehetne még pótolni.

    A harmadik ötlet egy ilyen digitális iránytű és egy neodímium mágnes lenne (pl. egy DVD olvasó fejében vannak ilyen apró mágnesek, amit tudnál használni). Ez ugye mágneses teret mér, amiből a távolságra lehet következtetni, illetve a változást lehet vele detektálni. De ezt ki kéne próbálni, hogy ilyen pici távolságnál, mint ami két kalapács közt van, hogy működik.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák