Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Janos250

    őstag

    válasz Aryes #19688 üzenetére

    "Mi az a 24"

    Kétféle mask megadás terjedt el:
    Az egyik (eredeti), hogy a mask 32 bitjében az első valahány bitet "folyamatosan" 1-re, az utána következőket pedig 0-ra állítod. Ezt használja pl. a windows
    Másik, hogy /valamennyivel adod meg, hogy a mask első hány bitje egyes. A UNIX alapú rendszerek ezt használják, és ez persze jobb, mert nem lehet pl. a maskban mondjuk 50-et megadni, bármilyen kezdő is hálózat témában az illető.
    A szabály a következő:
    Van a Te IP címed, és van az, akivel dumálni akarsz.
    A maskkkal mindkettőt bitenként logikai ÉS-eled. Azaz mindkettőben kinullázod azokat a biteket, ami a maskban 0.
    Ha az így kimaskolt két cím "maradéka" megegyezik, akkor ugyanazon az alhálón, "dróton" van a két eszköz, azért küldesz egy broadcast (mindenkinek az alhálón szóló) üzenetet,
    amivel megkérdezed, hogy kié az az IP cím. Ha valakié, akkor az válaszként elküldi a MAC címét, mert az alhálón nem IP, hanem MAC szerint kommunikálsz majd.
    Ha senki nem válaszol, akkor levonod azt a következtetést, hogy nincs ilyen bekapcsolt gép -> hibajelzés. Ha valaki válaszolt akkor az küldi a MAC címét, és indulhat MAC cím alapján a kommunikáció. Ha a két maszkolt cím nem egyezik meg, akkor a gatewaynek (kapu a világ felé) kell küldened, és az ő dolga, hogy megkeresse, hogyan tovább, mert akkor az az állomás nem a Te alhálódon van.
    Régen, amikor még nem a csillagpontos topológiát használtuk általánosan, hanem a busz topológiát, ott egyetlen koax kábelre voltak sorban felfűzve a gépek, akkor az szemléletesebb volt, mert akkor ami egy kábelen volt, az volt egy alháló.
    Aztán, mivel egy gépen több alkalmazás is csatlakozhat a nethez (pl. két megnyitott Firefox), valahogy meg kell különböztetni, hogy ami válasz jön, az melyik FF-hez menjen. Ehhez az állomásod egyetlen IP címét még "kiegészíted a gépen belül még 2 bájttal", ennek a neve a port, amit a PHP átnevezett, ha jól emlékszem sessionra. Hogy kevesebben értsék meg, miről is van szó. ;] Mivel az IPv6 már rengeteg IP címmel dolgozik, ott már az egy gépen belül is jut mindenkinek külön IP, ezért az IPv6-ban nincs port.

    Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

Új hozzászólás Aktív témák