Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Janos250

    őstag

    válasz lanszelot #19597 üzenetére

    Én is a PID szabályozást javasolom, ha van rá energiád.

    Ha nincs, akkor csinálhatsz "fapados PID" :-) szabályozást kézzel.

    P: arányos, azaz, amikor még távol vagy a célértéktől, akkor erősen fűtöd, majd amikor közeledsz, akkor már kevésbé
    D: derivált, azaz, ha azt látod, hogy gyorsan melegszik, akkor egy kicsit lassabban fűtöd, mert másként nagyon túlszalad
    I: integrál, célértéktől való eltérések összegzése, mondhatnám átlag. Ha azt látod, hogy folyamatosan egy kicsit a célérték alatt van, akkor egy kicsit jobban fűtöd, vagy fordítva.

    Nézd meg az alábbi ábrákat, ha érdekel az elmélete:
    https://www.eet.bme.hu/~mizsei/mikrorejegy/The%20MEMS%20Handbook(Complete)/0077_PDF_C12.pdf
    12.7, 12.10 ábra

    Az SSR az "bedobozolt" triak, biztonsági szempontok miatt inkább azt használd, mint a meztelen triakot! Jól nézd meg a típusát, hogy milyen a vezérlő fesz, mert többféle létezik.

    Mellesleg, vigyázz a 240 V-os fűtéssel, mert a 240 nagyot tudni ütni!

    Nekem, amikor kicsit módosítanom kellett egy készüléket, ahol a fűtés 240-ről toroid trafóval volt megoldva, és 80-100 V körül működött, azt mondtam, hogy 48 V fölött nem vagyok hajlandó bármiféle változtatást csinálni rajta, mert olyan szépen süt idekinn a nap, benn a rács mögött meg nem.
    Vettem Aliról egy 240/48 V AC/DC tápot (bár erről is a Highway to Hell jut az ember eszébe), középen megcsapoltam a fűtőszálat, így már 48V is megtette a magáét. FET PWM-mel vezérelem.

    Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

Új hozzászólás Aktív témák