Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Janos250

    őstag

    válasz Aryes #10625 üzenetére

    "szerintem az a lézeres mérő"
    Igen a lézeres mérő, és a GPS carrier fázis mérése alapján írtam, a sharpot nem ismerem.

    Azt még mindig nem mondanám, hogy pontosan értem, hogy mit akarsz, de vannak róla elképzeléseim.
    Tehát van egy mozgó kocsi, aminek infókat akarsz küldeni IR-en. Ez alapján akkor a vevőnek a kocsin kell lenni.
    Van 1-2-3 (esetleg több) adó ismert koordinátájú pontokban, amik küldik a jelet. A jel erősségéből távolság infót akarsz kinyerni.
    Ahhoz, hogy elfogadható pontosságot kapj, muszáj lesz (szerintem) a vevőt egy pincurka servo- vagy léptetőmotorral az adó, azaz a maximális jel erősség irányába állítani. Hogy az egyéb fények által okozott offset ne zavarjon, az adó(k) jele egy 30 kHz körüli jel, így a jel erősségét a van jel/nincs jel szint különbségéből akarod számítani, ami a távolság függvénye.
    A távolság egyértelmű függvénye, ha vagy az adó(k) is a vevő felé irányba beállnak, vagy a sík minden irányába egyenletesen adják a jelet.

    Jel erősséget is akarsz mérni, és a kódot is venni.
    a.) Az adó folyamatosan adja a 30 kHz jelet, ebből digitálisan elég könnyen tudsz jel erősséget kapni, a kódot pedig úgy küldöd, hogy egyértelmű legyen a vevő számára, hogy most meg a kód jön. Pl. a startbit dupla periódusidejű, azaz 15 kHz. Így a kód is viszonylag könnyen kinyerhető.
    b.) Egyszerre akarod a kódot is és a távolságot is megkapni. Akkor jön a vér izzadása, hogy mindenféle szűrésekkel megold.

    Adók száma:
    1 adó:
    A távolságot a jel erősségéből számolod, de kell egy szög is, hogy a feladat definit legyen. Mivel a kocsin nincs (?) digitális iránytű, ezért a pontos irányát nem tudod, muszáj az adónak forogva meghatározni a szöget. A maximális jelhez tartozó szög.
    2 adó:
    A távolság mint egy adónál, de a kocsin lévő vevő forgatásával meg tudod kapni a bezárt szöget. Ha tudod, hogy a két adót összekötő egyenes melyik oldalán van a kocsi, akkor akár szög se kell.
    3 adó:
    Szögek nélkül, csupán a távolságokból is teljesen definit.

    Melyik verzió az általad elképzelt? Vagy valami tök más?

    [ Szerkesztve ]

    Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

Új hozzászólás Aktív témák