Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sati1984

    tag

    Jelentem, megvan az akadásmentes PCVR :C :DD :C

    Ahogy írtam korábban, régóta készültem rá, hogy a szolgáltatótól kapott alsóközépkategóriás 2,4GHz-es router mellé bedobjak a rendszerbe egy 5GHz-es, wifi6 szabványt már támogató routert AP-ként, amihez csak a Quest2 kapcsolódhat, így stabilizálva a PCVR streamet.

    Ezt meg is tettem a napokban, teljes sikerrel :D Pár óra szívás volt vele, de csak azért, mert nem értek egyáltalán a hálózatokhoz. Szóval OFF-ban lépésről lépésre leírom itt, hogy mit kellett csinálnom nekem, hogy segítség legyen annak, aki egy hasonló setupot meg szeretne valósítani.

    Szóval maga a felállás a következő: PC ----- (kábel) -----DIGI router ---- (kábel) ---- 5GHz router ---- (wifi) ---- Quest2

    Nem reklámként, csak tájékoztatásul én egy Mercusys AX1800 típusú routert vásároltam, ez már tudja a wifi6-ot és az 5 GHz-et is, és 16k pénzbe kerül, nem egy nagy kiadás mindent összevetve, a célhoz pedig tökéletesen megelel. Nyilván hasonló árkategóriában találtok más márkát is, szóval végülis mindegy, a lényeg, hogy wifi6-os és 5 GHz-es legyen, illetve legyen rajta gigabites port (bár ennek az én setupomban nincs jelentősége per pillanat).

    A következő lépéseket kell végrehajtani:

    1. Logolj be a szolgáltatótól kapott routerbe és nézd meg a DHCP server menupontban, hogy a DHCP-tartomány legalacsonyabb és legmagasabb IP-címe mennyi. Nálam 192.168.1.64-től 192.168.1.255-ig terjedt. Ne állíts át semmit, csak jegyezd fel a számokat. Ezt a felületet bezárhatod, az ISP-s routerre (valószínűleg) többet nem lesz szükség.

    2. Az új router szervizfelületén állíts át két dolgot. Egyrészt kapcsold ki a DHCP szervert benne, az ne legyen aktív (így változott át gyakorlatilag AP-vá az eszköz), illetve a router saját IP-címét állítsd át egy olyan címre, ami nincs benne az ISP által adott router DHCP-tartományában. Nálam ugye 64 volt az alja, így én beállítottam 10-re. A lényeg, hogy ne oszthassa ki az ISP router még véletlenül se semmilyen eszköznek azt az IP-t, amit itt beállítasz.

    3. Szintén az új router szervizfelületén állítsd be az 5 GHz-es wifi nevét és jelszavát. Erre a wifire csak a Quest 2-vel kapcsolódj fel!

    4. Az új routert kösd össze a régivel, valamelyik számozott portot használva. Nálam pl. az új router LAN2-es portjából az ISP router LAN2-es portjába megy, de csak azért, mert a többi már foglalt volt. Az új routernek olyan hosszúságú kábelt adj, amivel kényelmesen el tudod helyezni a VR-játéktér pár méteres közelébe, úgy lesz a legstabilabb a kapcsolat.

    5. A Quest 2-n a Wifi kapcsolatoknál felejtesd el az előző wifit, majd keresd meg a 3-as pontban beállított wifit és kapcsolódj rá. Ha a kapcsolódás után eléred az internetet, akkor rendben sikerült a művelet. Ha nem, akkor valamit át kell még állítani, mert úgy nem fog működni a streaming sem.

    Érdekesség, hogy amikor én ezt így végigcsináltam, akkor az új router szervizfelülete nem volt többé elérhető, csak factory reset után. Tehát hiába tudom az IP-címet, sehogysem kapcsolódik. Részletkérdés, mert most úgyis évekig így marad, és ha bármit állítanék rajta, akkor majd factory resetelek, csak azért írom le, hogy nem kell megijedni, ha az IP-cím átállítása után a router "kiüti saját magát saját maga alól". Emiatt viszont fontos, hogy minden mást, tehát a DHCP-szerver kikapcsolását és az 5 GHz-es wifi jelszavát és nevét is emiatt érdemes egymenetben beállítani, hiszen utána már nem fogod tudni. Ez okozta a pár órányi szenvedést egyébként, mert erre csak a második factory reset után jöttem rá :)

    Amennyiben az ISP által adott router eleve tudja az 5GHz-et, akkor könnyebb dolgod van, elég annyit csinálni, hogy az összes eszközt kiebrudalod az 5GHz-es kapcsolatról és csak a Quest2-t engeded oda csatlakozni. Persze ugyanúgy szükséges közel tenni a routert a VR-játéktérhez, illetve gigabites porton összekötni a PC-vel a routert (bár ahogy említettem, nálam enélkül is hasít :) )

    Na, az OFF után rátérve az ON-ra: a DIGI által adott routeren nincs gigabites port, úgyhogy az új routeren hiába van, a PC-t nem tudtam gigabites kapcsolattal összekötni a DIGI-s routerrel, ami miatt a VD még óbégat. Ettől nem kell megijedni: teljesen megszűntek a párpercenkénti beakadások. Sőt, semmilyen akadást nem lehet tapasztalni, túlzás nélkül olyan, mintha natívan futnának a játékok! A natív Beat Sabert valószínűleg már elő se veszem, legalábbis jódarabig nem. A késést nem mértem, viszont nekem, aki egyelőre Expert szintű, mapeket tol, ahol 3,2 körüli másodpercenkénti "kockaszám" van feltüntetve, nem buktam még a késés miatt semmit, észre sem veszem, sőt, jópár dalt fullkombóztam, amit előtte 2,4 GHz-en pont a beakadások miatt nem tudtam. Ha majd eljutok Expert+ szintre, ott majd lehet, hogy fel fog tűnni, de egyelőre jó vagyok :) Más játékoknál pedig tényleg észrevehetetlen, hiszen pont a Beat Saber a legérzékenyebb a latency-re.

    Összefoglalva tehát: lehetséges a teljesen sima wireless PCVR játékmenet, most már tényleg csak a rend kedvéért fogok kábelt rendelni, csak hogy legyen, de használni maximum majd az Expert+ Beat Saberre fogom, mert tényleg tökéletes az élmény jelenleg :DD Káprázatos, főleg ahhoz képeset, hogy mindig tiszta ideg voltam 2,4 GHz-en, még akkor is, amikor nem akadt, mert mindig vártam a következő akadást... ez eléggé idegőrlő volt, és most ez a probléma is megszűnt, szóval hepi vagyok nagyon :D

    Intel Core i5-9600K | 56 GB RAM | RTX 4070 12GB | Oculus Quest 2 | Beat Saber magyar csúcs pár pályán :-)

Új hozzászólás Aktív témák