Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Nibiru

    tag

    Sziasztok,

    Egy olyan probléma miatt írok ami miatt sokan idegeskednek, de a szervizek többnyire nem ragálnak, csak ha már nagy a gond. A LED-es háttérvilágításról van szó.

    A régi CCFL csövek ha kiégtek, ki lehetet őket cserélni, viszont az ilyen kijelzőkkel készül TV-k kontrasztja borzalmasan pocsék volt. A LED háttérvilágítást vezérelni lehetett, ezért sokan javított a kontraszton, de mint az kiderült az egész panellel együtt cserélik, ha gond van vele. Legalábbis a SAMSUNG. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy ha már nem garis a TV, akkor nem éri meg, vehetsz egy újat, vagy dühönghetsz amikor filmnézés közben újra és újra kiszúrja a szemed a homogén színű, világos képmezőket keresztező sávok, vagy rajta lévő foltok.

    Alább látható egy olyan Samsung TV képernyőjének egy részlete melynek a sarkában gyakorlatilag kiégtek a LED-ek. Ilyenkor mátrix nem fehér, hanem sötétszürke, ahogy az a fotón látszik. Ahogy az is, hogy a szürke sávok vannak mindkét irtányban. Ezek mind a LED háttérvilágítás elhasználódásából adódnak.
    A fotó egy portrait állásba fordított, monitornak használt TV alsó, (azaz normálisan a jobb oldali) kétharmadát mutatja.

    A képen látható készülék és még 3 másik társa másfél évesek, munkanapokon napi 16 órát mennek azaz úgy néznek ki, mintha valaki otthon, napi három órát használva minden nap, 5.3 évig használta volna őket, de mind a négy nálunk lévő TV-n látszanak sötétebb árnyalatú sávok a döglődő élvilágító LED-ek miatt.

    A fentiekből ítélve úgy látom, hogy a LED élvilágítással, ha minden gyártó a panel cseréjét választja, azt értük el, hogy 4-5 évente kidobhatjuk a TV-nket, ami nonszensz.
    Akkor már inkább az OLED, de annál meg a durva beégés jelensége tért vissza a CRT korból. :((
    A Mitsubishi Laservue technológia nem terjedt el (vélhetően nem is akarta eladni a cég), pedig az produkálta a legszebb képet mind között, így megmaradt a szupergazdagoknak.

    Ha most kéne TV-t vennem, tanácstalan lennék, mert az mégsem járja, hogy megveszek egy 4K TV-t amit 5 éve múlva, amikor még 4K-s tartalom sem lesz, csak azért kell kidobjak, mert eleve hibás volt a koncepció, hogy ezeka LED-ek ilyen csúcsra húzva tartósan képesek ellátni a feladatukat.
    Megjegyzem az otthoni Panasonic plazma TV-nk napi 4 órát megy kb átlagban 10 éve és nem halványult, nem égett be és nem égett ki. Igaz fűti a lakást ami nyáron nem túl szerencsés.

    Mi a tapasztalatotok? Más márkáknál is a panellel együtt cserélik a háttérvilágítást?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák