Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fogash

    tag

    válasz Piftuka #3097 üzenetére

    és Real_Necro-nak is: köszi az értelmes válaszokat. Nem térítésnek érzem, ha úgy tetszik, beszélgetni akarok a témáról, mert nem hiszek a marketing minden maszlagjában, de sajnos (ahogy fentebb jeleztem), van egy olyan érzésem, hogy terelik a népet a LED felé. Miért? Ki tudja. Amúgy meg ha "érdelkődés hiányában" kihal a plazma, akkor legközelebb nekem is LEDet kell vennem, amit nem akarok. :)

    a Samsungom is tud ilyen "csakaszélénszéthúzós" módot, de engem borzasztóan zavar, legyen szó akár F1-ről (a képernyő széle felé mozgó autó hirtelen megnyúlik, mintha hipertérugrásra készülne), akár csak svenkel a kamera (végigfordul egy épületekkel teli téren, stb.): olyan látvány, mintha halszemoptikával vett képet néznél. Engem baromira zavar, ezért marad a széles 4:3 és a skalpolás. A mostani tévékészülékek is tudják, de sajnos ahány csatorna, annyiféle jelkódolás van hozzá. Ráadásul a csatorna többnyire a tv-vágott változatot vágja meg (ami ugye a 2,55:1 arányú CinemaScope 4:3-ra oldalvágott (pan and scan) képnek alsó-felső skalpolását jelenti, vagyis a rendező által elképzelt kép FELE jelenik meg a képernyőn). Ez után a kábelszolgáltató véletlenszerűen eldönti, hogy 16:9 (1,75:1) vagy 4:3 (1,33:1) módon adja a képet, te a set-top boxon tudsz valamit állítani (többnyire csak 4:3 vagy 16:9), majd a tévén szintén választhatsz 3-4 különböző képformátum közül. :W Szégyen-gyalázat, hogy ma, amikor évek óta gyakorlatilag CSAK 16:9 tévét lehet kapni, még mindig megy a szarozás ezekkel a fos képarányokkal.

    Alacsonyabb fogyasztás? C'mon! Az azonos méretű plazma kb 80-100W-tal fogyaszt többet, ami óránként 0,1kWh < 5 Ft/üzemóra különbség az áramszámlában. Szerinted a 10 éves hűtő-fagyasztószekrényed mennyivel eszik többet egy újnál? Azt is lecseréled energiatakarékosabbra? (nem kötekedés, kérdés).

    Ez a fogyasztás-duma a maszlag a gyártók részéről, ugyanolyan, mint a Prius. Igaz, hogy többet eszik, mint egy 400lovas BMW M3, (normál üzemben is 1-2 literrel többet kér, mint egy dízelgolf), és igaz, hogy ott van benne egy 70 kilós, ritkaföldfémekkel teli akkumulátor, amit ráadásul a Kína-Kanada-Japán-Európa vonalon hajózva állítanak össze, hogy te itt járhass vele, de a duma szerint az a környezetbarát autó. Ugyanmár... A keveset fogyasztó LED tévé ugyanilyen. Szerintem az van, hogy a végterméket ugyanannyiért tudják adni, de a LED-et feleannyi pénzből legyártják, mint a plazmát, ezért azt tolják orrba-szájba. :O

    Képminőség terén egyetértünk, a CRT elég komoly tudás, bár szerintem a Samu Superamoled kijelzője (S8500GT= Wave-I) elég komoly képet ad, csak nem készül 50 collos méretben, illetve a gorilla glass sajnos tükröz, pedig tévének én matt felületet kívánok (hogy nappal is nézhessem).

    A lenyűgözéshez: az Allée-ben a Pana-shopban meg tudod nézni egymás mellett a gyártó LED és plazma tévéit, ugyanazzal a jellel, ugyanarra a képbeállításra finomhangolva. Érdekes élmény akkor is, ha nem akarsz tévét venni.

    peace

Új hozzászólás Aktív témák