Hirdetés

Tömegközlekedési sztrájk várható az MWC ideje alatt

Most jött a hír az MWC-t szervező GSMA PR csapatától, hogy lesz némi para a barcelonai közlekedés kapcsán, bár erősen rajta vannak, hogy ne legyen konstans szívás. A katalán főváros tömegközlekedési vállalatának (TMB) metrós és buszos dolgozói úgy döntöttek, hogy nagyon tréfás lenne, ha az MWC-t bénítanák meg egy laza sztrájkkal. Még mindig mehetnénk persze villamossal, de Barcelonában ilyemi nincs, ott a földalatti közlekedés a nyerő, legalábbis erre enged következtetni az a kilenc vonal, amely átszövi a várost. Mi is minden évben ezt a közlekedési formát részesítjük előnyben: gyors, kulturált, kiszámítható és a kiállítás bejárata előtt két vonal is összefut.

Barcelona azután kapta meg a 2012-es rendezést, hogy tavaly lejárt az az öt éves szerződés, amit a várossal kötött a GSMA, és mások is pályáztak a rendezésre, többek között München, Milánó vagy Párizs. A szervezők újabb öt évre Barcelona mellett döntöttek, aminek mi örültünk, hiszen már ismerjük a várost, bár jövőre az egész kiállítás kintebb költözik majd helyhiány miatt, de idén még a Nemzeti Palota előtti területen, a FIRA nevű kiállítási részen zajlik az MWC. Ide futnak be a reptéri buszok, illetve a szűken vett belvárosból két metróvonal is találkozik.

A hivatalos közlemény szerint a GSMA, a barcelonai önkorményzat, a katalán regionális kormány, illetve a spanyol ipari miniszter, valamint a FIRA képviselői folyamatosan egyeztetnek a GSMA-val, és minden erővel azon vannak, hogy a sztrájk ne érintse az MWC időpontját, ami nyilván igen fontos a városnak mindenféle szempont alapján (bevétel, turisztika, országimázs), de nincs kizárva, hogy nem lehet majd elkerülni a káoszt. Nekünk szerencsénk van, mert ha nagyon muszáj, akkor le tudunk gyalogolni a szállásig a kiállításról, de a külsős helyszínekre szervezett sajtóesemények egyike-másika azért morcos távolságra esik, 8-10 metrómegállót pedig nem sétafikál az ember olyan nagy lelkesedéssel, cipelve a fotós és informatikai felszerelést magával.

Persze nyilván ebben az esetben mindenféle alternatív buszoztatás is szóba kerülhet, de 60 ezer látogatót mozgatni egy olyan városban, ahol a tömegközlekedés leállás miatt egyébként is kaotikus állapotok fognak majd uralkodni nem tűnik egyszerű feladatnak. A taxi méregdrága arrafelé, az utakon konstans dugó van egyébként is, combos szívás lesz, ha nem sikerül megállapodni. Úgy tudni, hogy igen kemény kritikákat kapott a TMB szakszervezete a sztrájk időzítése miatt, nem csak a vállalat vezetése nevezete komoly hibának az MWC megbénítását, de a hotelek, éttermek, turisztikai célpontok képviselői is lázadoznak. Abban már sikerült megegyezni, hogy minimális szolgáltatás ezért lesz, de ilyenkor egyébként is tömeg van az értintett metróvonalakon, ha fél óránként elmegy egy szerelvény, az inkább balesetveszélyes, mint hálás megoldás. A GSMA, a hotelek, a kiállítók már kidolgoztak egy vészforgatókönyvet, de ez pusztán a minibuszos utaztatás segítségével próbálja megoldani a dolgot, ami inkább csak egy pofon a szarnak.

Mi mindenesetre bízunk benne, hogy sikerül megállapodni, de ha nem, akkor is ott leszünk és megpróbálunk mindenhová eljutni, maximum ez a blog majd arról fog szólni, hogy mennyire sokat gyalogoltunk egész nap, aztán majd hisztizünk egy kicsit, hogy fáj a lábunk. De a hírek kint lesznek az oldalon, az fix.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés