Hirdetés

SE blog: GreenHeart filozófia

"A GreenHeart™ program célja a környezettudatos használatot előtérbe helyező termékek fejlesztése. Olyan környezetkímélő innovációk alkalmazása, amelyek kompromisszumok nélkül csökkentik a telefonok környezetre gyakorolt hatását. Ez azt jelenti, hogy nem kötünk kompromisszumot a telefonok funkcióin, jellemzőin és minőségén."

A fenti sorokat olvashatják el azok a vásárlók, akik a Sony Ericsson honlapján próbálnak tájékozódni arról, hogy kiszemelt készülékük milyen tulajdonságokkal bír. Marketinges kamudumának is tűnhet, de ha belegondolunk, napjainkban igenis elvárható egy telekommunikációs piacon mozgó gyártótól, hogy lehetőségeihez mérten odafigyeljen a környezetre, ami egy sokkal kézzel foghatóbb cél, mint mondjuk az, hogy el akarjuk törölni a légiközlekedést. Hogy milyen kulcsszavakat kínál a Sony Ericsson környezettudatossági programja? Kevesebb csomagolás. Papírra nyomtatott kézikönyvek nélkül. Vízbázisú festék. Újrahasznosított műanyag. Kis fogyasztású töltő.

Nem mindegyikről tudjuk eldönteni, hogy hasznos-e, de azt azért valószínűleg mindenki látja, hogy ez egy jó irány. A kisebb és kevesebb papírból előállított csomagolás egyértelműen jó dolog, miért kellene több ezer kilométeren át levegőt szállítani csak azért, hogy a kicsomagolásnál az ügyfélnek jobb érzése legyen? A papírra nyomtatott kézikönyv viszont nem feltétlenül bolondság, hiszen sok olyan elektronikai eszköz létezik, melyeknél nem árt, ha a beállításokat egy kinyomtatott irat segítségével tudjuk elvégezni; a mobiltelefon jellemzően nem ilyen, úgyhogy a gyors kezelési útmutató és az elektronikus kézikönyv egy jó kombónak tűnik.

Örülnek egymásnak és figyelnek a környezetre
Örülnek egymásnak és figyelnek a környezetre

Vízbázisú festék? Milyen a másik és ez miért jobb? Szerencsére nem kell a Google-t hívnunk segítségül, a gyártó ugyanis elárulja, hogy a vízbázisú festékek jelentős mértékben csökkentik az illékony szerves vegyületek (VOC) kibocsátását az oldószeres festékekhez képest. Újrahasznosított műanyag; királyság, ahogy a kis fogyasztású töltő is. Marhára nem mindegy ugyanis, hogy mennyi áramot használnak el a milliárdos nagyságrendben létező mobiltelefonok, ahogy az sem, hogy a bedugva felejtett töltő mennyit fogyaszt; nyilván user-error, ha valaki nem húzza ki a cuccot, de a gyártók okos gyártással ezen tudnak segíteni. Plusz van még egy dolog: a GreenHeart töltők megfelelnek az Energy Star V. szintű követelményeinek, és készenléti állapotban az energiavesztesége ≤ 30 mW. Ez kisebb energiafogyasztást jelent. Minden Sony Ericsson töltő PVC-mentes 2009 vége óta.

Mostmár tudjuk: ezt jelenti a Sony Ericsson GreenHeart filozófia.

Azóta történt

Előzmények