Nagy vita várható az olcsóbb roamingról

Szerdán terjeszti az Európai Bizottság (EB) elé az információs társadalomért és médiáért felelős biztos az a törvényjavaslatot, amely a roamingtarifák – azaz a külföldi mobilbeszélgetések után felszámított díjak – jelentős csökkentésére kötelezné az uniós mobilszolgáltatókat. Amint az ismert, Viviane Reding úgy szabályozná a roamingdíjakat, hogy azok nem lehetnének drágábbak az országon belüli, más hálózatba irányuló hívásokénál.

Hírügynökségi értesülések szerint azonban EB erősen megosztott a kérdésben. A Reuters úgy tudja, hogy Charlie McCreevy belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztos teljesen elhibázottnak tartja a szabályozást, míg többen – köztük Peter Mandelson kereskedelmi, Günter Verheugen vállalkozáspolitikai és Jacques Barrot közlekedési biztos – számos részlettel nem értenek egyet. A hírügynökség úgy értesült, hogy néhányan a nagykereskedelmi – azaz a szolgáltatók által egymás számára felszámított – árakra korlátoznák az árcsökkentést, és tartózkodnának a kiskereskedelmi árak törvényi szabályozásától, míg mások az SMS-re és az adatforgalomra is kiterjesztenék a javaslat hatályát.

A mobilcégek vehemensen tiltakoznak Reding tervezete ellen. Májusban a szolgáltatókat tömörítő GSMA arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen szabályozás átlagosan 19 százalékkal csökkentené a vállalatok bevételeit, aminek kompenzálásaként a helyi tarifák emelésére vagy a beruházások visszafogására kényszerülhetnek. Korábban több mobilcég is – köztük a Vodafone, a Deutsche Telekom és a Telefonica – jelentős árcsökkentés bejelentésével igyekezett meggyőzni Brüsszelt arról, hogy a díjak racionalizálását a piac önmaga is képes megvalósítani.

Reding azonban nyilvánvalóvá tette, sem az újabb fejlemények, sem a szolgáltatók aggályai nem téríthetik el, és júliusban beterjesztik a törvényjavaslatot. „Nem kerülte el a figyelmemet, hogy a Bizottság eltökéltségének hatására néhány piaci szereplő árcsökkentéseket jelentett be. Ez természetesen érdekes lépés, amely a fogyasztók érdekeit szolgálja” – fogalmazott néhány hónappal ezelőtt.

A Reuters szerint azonban elképzelhető, hogy a biztosok végül komolyabb módosítások nélkül is elfogadják a javaslatot, legfeljebb a döntés július 19-re csúszik. A végső szó az ügyben az Európai Parlamenté: ha a képviselők is megszavazzák, a roamingtörvény jövőre léphet hatályba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés