MWC2012: a Huawei nem viccel

A Sony és a HTC példáját követve a Huawei is egy különálló sajtótájékoztatóval készült, amely nem a FIRA rendezvényközpontban (azaz az MWC területén), hanem egy különálló helyszínen, a Centre De Convencions Internacional de Barcelonában került megrendezésre. Sokan sejtették, hogy a magát lassan a prémium kategóriába pozicionáló gyártó valami nagy dobással készül, már a CES-en bemutatott Ascend P1 is erre engedett következtetni, a saját sajtótájékoztató pedig végérvényesen megerősítette ezt. A rendezvényen négy készülékcsaládot jelentettek be, a fókuszpontban azonban a cég zászlóshajói, az Ascend D quad és a nagy testvére, az Ascend D quad XL voltak.

Richard Yu (chairman of device) szerint a gyártó a felhasználók kéréseire odafigyelve alkották meg a telefonokat. Ez alapján nagy teljesítményre, hosszú rendelkezésre állási időre, kiváló multimédiás képességekre és egy jól összerakott, ám könnyű formatervre számíthatunk. Az XL utótaggal megáldott gép specifikációi nagyjából egyeznek a kisebb modellel, ám megnövelték a CPU órajelét és az akkumulátor kapacitását a sebességfanok kedvéért.

Mindkét telefon egy 4,5 hüvelykes IPS+ kijelzővel rendelkezik, amely HD, azaz 1280 x 720 képpontos felbontással operál. Ennek megfelelően jókora pixelsűrűséggel számolhatunk, a megjelenítő 330 ppi mutatója (pixel per inch, azaz hüvelykenkénti képpontok száma) minimálisan nagyobb a Galaxy Nexus (316 ppi) és az iPhone 4S (326 ppi) esetén tapasztalható értékeknél. Ez konyhanyelvre lefordítva azt jelenti, hogy a panel tűéles képet mutat, ami igaz is: pixeles élekkel elvétve sem találkozni. Betekintési szög szempontjából a sztenderd IPS képernyők szintjét hozza, azaz szinte bárhonnan megfelelő a képminőség. A név mögötti + jel valószínűleg a megnövelt fényerőre utal (erre egyébként is nagyon büszkék voltak a prezentációban), hasonlóan a Transformer Prime megjelenítőjéhez.

A telefonok 64 x 129 milliméteres területűek, a vastagság az Ascend D quad esetében 8,9 milliméter, az XL utótaggal megáldott telefon esetében pedig 10,9 milliméter. A tömeg esetében pontos adatot nem kaptunk, mindössze egy hozzávetőleges értéket közöltek, a mobilok körülbelül 130, illetve 150 grammot fognak nyomni. A modelleket két különböző színben is be lehet majd szerezni, a hagyományos fekete (metallic black) mellett fehér (ceramic white) kivitelben is kaphatóak lesznek. A hátlapon egy 8 megapixeles, auofókuszos kamera is helyet kapott, természetesen 1080p felbontású videófelvételre felkészítve. A fényképezőt egy BSI-szenzorral (back-illuminated sensor) is megtámogatták, melynek köszönhetően elvileg több fény jut majd az optikába, mint amit hagyományos modelleknél tapasztalhatunk. Egy dupla LED-es villanót is találunk az optika mellett, a szoftver pedig a HDR-effektet is támogatja. A telefonon egy előlapi kamerával is rendelkezik, amely 1,3 megapixeles fotók és 720p felbontású videók rögzítésére alkalmas.

Hirdetés

A borítás alatt egy egyedi lapkakészlet ketyeg, amely bár a Huawei K3V2 névre hallgat, mégsem csupán a gyártó fémjelzi. A chipsetben található grafikus chipet ugyanis egy külső beszállítótól vásárolták, melyről sajnos nem rántották le a leplet, így ez valószínűleg egy jó ideig rejtély marad. A GPU-ról ennek megfelelően kevés információt árultak el, mindössze annyit tudni, hogy 32 bites, illetve 16 mag dolgozik benne; utóbbi valószínűleg a pixel és vertex árnyalók számát mutatja. Emellett néhány benchmark-eredménnyel is illusztrálták a képességeket, mely alapján a készülék grafikus teljesítménye  bizonyos felhasználói területeken többszöröse a konkurenciának. A GPU mellett egy négymagos processzor dolgozik (erre utal a quad szócska is), a magok 1,2, illetve 1,5 GHz órajelen futnak; az utasításkészletről és a csíkszélességről nem esett szó.  A RAM mennyisége 1 GB, a belső tárhely pedig 8 GB kapacitású; a microSD-kártyák kezeléséről nem beszéltek.

Adatkommunikácóis szempontból is komolyra sikeredett a masina. A GSM-modul négynormás, az UMTS-chip pedig ötsávos (850/900/1700/1900/2100 MHz), a mobil hálózaton keresztüli forgalom maximális sebessége letöltés esetén 21 Mbps, feltöltéskor pedig 5,76 Mbps. Emellett egy a-GPS-, WiFi- (802.11b/g/n) és egy 3.0-s verziójú Bluetooth-modul is helyet kapott a telefonban, DLNA-támogatással felvértezve. Érzékelők tekintetében is jól állunk, a digitális iránytű mellett gyorsulás-, egy közelség-, egy fény- és egy giroszenzort is találunk. A készüléken egy MHL-port is helyet kapott, amely USB-alapú adatszinkronizálás mellett USB-hosztként és HDMI-csatlakozóként is szuperál. A prezentáció alapján a telefonálási hangminőség is kiváló, erről egy dupla mikrofon és egy Audience earSmart technológiát használó zajcsökkentő chip gondoskodik. Állítólag a külső hangszórók hangminőségét sem viccelték el, mindkét modell Dolby Mobile 3.0 Plus technológiával operál.

A gyártó kimondottan büszke volt a készülékek üzemidejére, melyek az elmondásuk alapján két-három napig is kihúzzák egy töltéssel. Hisszük, ha látjuk, gondoltuk mi, ám a számok mindenképpen bizakodásra adnak okot. A telefonok ugyanis 1800 (Ascend D quad) és 2500 (Ascend D quad XL) mAh kapacitással rendelkeznek, a masszív akkumulátorokat pedig egy IPPS névre hallgató, a fogyasztás minimalizálására szolgáló technológiával is megtámogatták. Ehhez tartozik, hogy az Ascend D quad XL a megnövelt órajelű processzor miatt bizonyos felhasználási területeken (elsősorban játék és multimédia) 20-30 százalékkal fogyaszt többet a kis testvérnél, ám ezt a megnövelt kapacitású akkumulátorral próbálták ellensúlyozni.

Mindkét gépen az Android rendszer legújabb, Ice Cream Sandwich névre hallgató variánsa fut. A Google 4.0-s verzószámú rendszerét a felhasználói felület tekintetében nem nagyon módosították, áltatlánosságban elmondható, hogy a gyári ICS felülettel van dolgunk, néhány extra minialkalmazással megtámogatva. A hivatalos specifikáció nem tért ki az extra programokra, mindössze annyit tudni, hogy a készülékek egy Office-kompatibilis irodaszoftverrel érkeznek majd. Emellett az ICS egyik nagy hiányosságát, a Flash-támogatást is orvosolták, az Ascend D quad és Ascend D quad XL esetében az említett típusú tartamak is helyesen jelentek meg.

Sajnos nem sok időnk volt a telefont tapogatni, ám az együtt töltött percek meggyőzőek voltak, a Huawei újdonságai tényleg szélsebesek. A két készülék várhatóan a harmadik, vagy a negyedik negyedévben érkezik, a telefonok az egész világon (azaz Magyarországon is) kaphatóak lesznek.

dr. Kind és Bocha

Főtámogatónk az Emporia Telecom. Köszönjük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés