MWC 2015: Androidra épülő okostelefon időseknek

A Mobile World Congress kiállításon kezünkbe vehettük az osztrák Emporia első okostelefonját, az emporiaSMART-ot, amely tökéletesen beleillik a cég termékportfóliójába, követi azt az utat, amit már évekkel ezelőtt kijelöltek maguknak.

Az újdonság az Android operációs rendszer 4.4.2-es változatára épül, de erről első ránézésre semmilyen jel nem utal. Illetve másodikra sem, az egyébként kimondottan kellemes dizájnnal rendelkező, 138 x 69,5 x 10 milliméteres kiterjedésű, 156 grammos tömegű készülék ugyanis első ránézésre az átlagosnál egy picit nagyobb méretű, nyomógombos butatelefonnak tűnik, de ez csak a látszat, a billentyűzetet ugyanis hátra lehet hajtani, ahol ugyanúgy mágnesesen rögzül, mint elöl; így kerül elő a 4,5 hüvelykes qHD érintőkijelző, amit nem csak ujjal, hanem az oldalt rögzített ceruzával is lehet vezérelni. A menürendszer teljesen egyedi, jól látható és könnyen olvasható, az érintőkijelző használatát külön szoftver segítségével lehet elsajátítani.

Az Emporiától megszokott apróságok természetesen ezúttal sem maradtak le, oldalt nagyméretű hangerőszabályzók, illetve a zseblámpát bekapcsoló billentyűk várják a felhasználókat, hátul pedig megtalálható a vészhívást indító, szívecskével jelölt gomb. Ezen kívül van egy viszonylag korrekt, 8 megapixeles kamera is, aminek fejlesztése nagyon időszerű volt, hiszen korábban csak 2 megapixeles szenzorokkal dolgozott a gyártó.

Üzemidőben kellemes számokat ígér az emporiaSMART 2600 mAh-s akkumulátora, 8,3 órás beszélgetési vagy 500 órás készenléti idő szerepel a specifikációban. A GSM-modul mindössze kétnormás (900/1800 MHz), de ez elég azokon a piacokon, ahol elérhetővé kívánják tenni; a premier Németországban és Ausztriában várható, de idővel bizonyára hozzánk is elérkezik majd. UMTS-támogatás van, ahogy opcionális asztali töltőbölcső is, a várható árat viszont egyelőre nem ismerjük.

MWC utazásunkat támogatta az Alcatel One Touch és a mydlink HomeAlcatel One Touchmydlink Home

Azóta történt

  • emporiaSMART - androidős

    Az osztrák gyártó legújabb készüléke Android operációs rendszert futtat, de ebből semmi nem látszik, a senior korosztály által is kiválóan kezelhető.

Előzmények

Hirdetés