MWC2012: Androiddal támad a Panasonic

Az okostelefonok részesedésének folyamatos növekedését elnézve a Panasonic is úgy gondolta, hogy neki is jár egy szelet a virtuális tortából. A gyártó az Android rendszer mellett tette le a voksát, a Mobile World Congressen pedig két új telefont mutatott be. Közép- és alsó kategóriás droidokkal lassan már Dunát lehetne rekeszteni, mellyel a Panasonic is tisztában van (persze ők nem feltétlenül erre a folyóra asszociálnak), így kapásból két felső árkategóriás géppel rukkoltak elő. A portfólió zászlóshajója az Eluga Power, melynek specifikációit elnézve egy nagyon komoly gép rajzolódik ki az ember lelki szemei előtt.

136 x 70 x 9,6 milliméteres műanyag kaszniba csomagolt masina 133 grammot nyom, így a vékonysággal nincsen gond, ám az átlagnál egy csöppet nehezebb a masina. Az Elugával ellentétben viszont pusztán egy színváltozatban lesz elérhető, a készülék fekete kivitelben kerül majd a boltok polcaira. A telefon jókora alapterülete az előlapon  tanyázó 5 hüvelykes képátlójú kijelzőnek köszönhető, amely HD, azaz 1280 x 720 képpontos felbontással operál. Az átlagosnál fejlettebb TFT-LCD technológiát alkalmazó panel az érintéseket kapacitív módon észleli, egyszerre akár több ponton is.

Az Eluga Power formaterve (hasonlóan az olcsóbb Elugához) IP57 minősítéssel rendelkezik, melynek következtében egy korlátozottan porálló borítással van dolgunk. A telefon egy legfeljebb méteres mélységig és maximum fél óráig vízben is jól érzi magát. Oldalt a hangerőszabályzó billentyűk és a képernyőzár mellett egy 3,5 milliméteres kimenettel és egy microUSB-aljzattal is összefuthatunk majd. A hátlapra egy 8 megapixeles, autofókuszos kamera került, amely FullHD (azaz 1920 x 1080 képpontos) felbontású videók felvételére is alkalmas. A rossz fényviszonyok esetén a kamera melletti LED-es villanót is érdemes bevetni.

Hardveres szempontból is jól teljesít a Panasonic újdonsága, ám az MWC-n bemutatott csúcsgépekkel szemben némiképp hátrányban van ezen a téren. A gép lelke egy negyedik generációs Qualcomm Snapdragon MSM8260A lapkakészlet, amely 28 nanométeres csíkszélességgel operál. Benne foglaltatik egy kétmagos, magonként 1,5 GHz-en pörgő, ARMv7 architektúrájú Krait processzor és egy Adreno 225 grafikus gyorsító, mely mellett 1 GB LP-DDR2 RAM memória található. A belső tárhely kapacitása 8 GB, ezt egy maximum 32 GB-os microSD-kártyával lehet kibővíteni.

A telefon 1800 mAh kapacitású akkumulátora egy speciális töltési eljárásnak köszönhetően fél óra alatt félig fel lehet tölteni, egy óra alatt pedig 80 százalékra is fel lehet tornászni a töltöttségi mutatót. Adatkommunikációs szempontból 14,4 Mbps sebességű HSDPA-t, Bluetooth 3.0-t, WiFi-modult és NFC-chipet kapunk, egy négysávos GSM-modullal (850/900/1800/1900 MHz) és egy kétsávos UMTS-egységgel (900/2100 MHz) megtámogatva. Szoftveres oldalon az Android rendszer legújabb verzióját kapjuk, azaz az Elugával ellentétben nem lehet panasz a frissességre. A masina viszont nem volt száz százalékos a rendezvényen, működés közben még előfordultak szoftveres bakik; ezeket természetesen orvosolják majd a piaci megjelenés előtt. A telefon valamikor a második negyedév táján látja majd meg a napvilágot, a várható ár egyelőre nem ismert.

Főtámogatónk az Emporia Telecom. Köszönjük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés