Nokia PureView – optikai zoom helyett 41 megapixel

Hirdetés

A Nokia 808 PureView létezéséről már a Mobile World Congress kezdete előtt is több alkalommal lehetett hallani, ám pontos műszaki paraméterekről ezidáig egyetlen forrás sem tudott beszámolni. A jövevény legizgalmasabb pontja minden kétséget kizáróan a 41 megapixeles kamerája lehet, mely első hallásra nyilván ostoba marektingfogásnak tűnik, ám a technikai paraméterekbe mélyen beleásva azért kiderül, hogy egyáltalán nem „megapixelolomániás” célokat szolgál. A finn gyártó képalkotási divíziója már az Nseries N8 megalkotásakor is bemutatta, hogy igencsak érti a dolgát, hiszen a készülék 1/1,83 hüvelykes képérzékelője által produkált minőség a piac legtöbb kompakt kameráját is zavarba hozta, melyek rendszerint csupán 1/2,5 hüvelykes szenzorral bírnak.

A PureView kapcsán a Nokia minden eddiginél magasabbra emelte a lécet, hiszen az f/2,4 fényerejű, 8,03 milliméteres fókusztávolságú öttagú Carl-Zeiss lencserendszer alatt ezúttal egy 1/1,2 hüvelykes képérzékelő kapott helyet, mely a 7728x5368 képpontos felbontása ellenére is 1,4 mikronos képpontosztással bír, vagyis az extrém magas felbontás ellenére sem töpörödtek össze a pixelek. Az N8 szenzoránál több mint 2,5-szer nagyobb érzékelő elsődleges célja, hogy 5 megapixeles fotók illetve 1080p felbontású HD videók készítésekor 3 illetve 4-szeres, 720p felbontású HD filmek esetén 6-szoros, qHD mozik rögzítésekor pedig 12-szeres veszteségmentes nagyítást biztosítson, mely ily módon az optikai zoommal megegyező részletgazdagságot biztosít – méghozzá zajtalan nagyítás mellett. A gigászi képpontszám előnyei zoomolás nélkül is megmutatkoznak, hiszen 3, 5 és 8 megapixeles felbontás esetén 14, 8, illetve 5 képpontot összefogva dolgoz fel a rendszer, mely sötétebb környezetben is zajszegény lenyomatot eredményez, ráadásul a másodpercenként több mint egymilliárd képpont feldolgozására is alkalmas grafikus segédprocesszor a villámgyors működésre is garancia lehet.

A Nokia természetesen azokra is gondolt akik utólag, számítógépen szeretnék kivágni a pixelrengetegből a szükséges részleteket, így 16:9-es képarány esetén 7728x4354 képpontos, 4:3-as fotók készítésekor pedig 7152x5368 pixeles felbontás is rendelkezésre áll. A két üzemmód eltérő szélessége az optika és a szenzor újszerű elrendezésének köszönhető, vagyis állóképek rögzítésekor 28, mozik és szélesvásznú fotók felvételekor pedig 26 milliméteres nagylátószögű mód áll rendelkezésre, mely szűk helyeken is kellően nagy látótér befogadását teszi lehetővé. Fontos előrelépés lehet, hogy a xenon vaku mellett ezúttal LED videofény is helyet kapott, illetve a valódi sztereó MEMS mikrofon legújabb generációja már 140 dB-es hangokkal is képes megbirkózni, vagyis a leghangosabb koncertek felvételekor sem fordulhatnak elő hangtorzulások.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Hirdetés