MWC2011: Gatyába rázta a webOS-t a HP

A HP felvásárolta a Palmot, s ha már így történt, akkor megnyerték vele a webOS nevű rendszert is, amely már korábban is elég ígéretes volt, csak éppen nem volt megfelelően gyors, nem támogatta senki, a körérámolt első Pré összeszerelési minősége pedig finoman szólva is a gagyi határán egyensúlyozott.

Most viszont két, kifejezetten pofás telefont nyomkodhattunk meg (és nem csak távolról néztük, mint annak idején a Palm standján), A Pre 3 és a Veer nagyon jó párost alkotnak. A nagyobbik modell a Pre 3, bár annyiban megegyezik a két eszköz, hogy alulról előcsúsztatható QWERTY gombsort kaptak. A Pre 3 480x800 pixeles kijelzőt kapott, amely 3,58 inchen terül el, 5 megapixeles kamera figyel a hátlapon, 1230 mAh teljesítményű akkumulátor pedig alatta. A meghajtásról 1,4 GHz-es Qualcomm MSM8655-ös processzor gondoskodik, munkáját egy Adreno 205-ös grafikai gyorsítóchip segíti. Videót 720p-ben vesz fel, az előlapi kamera VGA felbontást nyújt, van benne mozgásérzékelő, WLAN, HSUPA, 8, illetve 16 gigás belső memória, 512 MB RAM, illetve GPS modul. Rádió nincs.

A Pre 3 mérete nagyjából megfelel a szokásosnak, 156 grammos tömege sem számít extrának. Átlagos okostelefon benyomását kelti, amitől mégis más, az elsősorban a rendszer. A webOS 2.2 ugyanis első blikkre tényleg jól sikerült, gördülékeny, gyors, átlátható, logikus. Persze kell hozzá megszokás, ahogyan a kissé aprócska gombsorhoz is, de pár perc után már könnyedén váltogattunk az alkalmazások között, indítottunk el ezt-azt és ugráltunk ki a főképernyőre.

Egy fokkal izgalmasabb a magyarul kissé idiótán hangzó Veer. Ez a modell ugyanis nagyon aprócska, a Sony Ericsson X10 mini pro ellenfelének is tekinthetnénk, bár félő, hogy ez a két készülék sosem fog a piacon találkozni. A Veer és a Pre 3 ugyanis egyelőre nem jön Európába, pedig főleg ez a kis apróság jelentős sikereket könyvelhetne el, hiszen kevés okostelefon létezik ekkora méretben "Veer-re menő csatát" vívhatna a japán-svéd csöppséggel (bocs).

A Veer 2,6 inches érintőkijelzővel rendelkezik, amely 320x400 pixeles (elég egyedi felbontás). A csöppség szinte mindent tud, amint a Pre 3, de ebben csak 800 MHz-es Qulacomm processzor dolgozik, ám itt is egy Adreno 205 segít a grafikus műveletekben. Az öt megapixeles hátsó kamera is megvan, de autofókusz nem jár hozzá, illetve az előlapi optika is áldozatául esett a méretcsökkentésnek. A burkolat alatt van WLAN, GPS, HSDPA, 2.1-es Bluetooth is, az akkumulátor pedig 910 mAh-s. A Veer felhasználó felületéről videót is készítettünk, amit alant meg is tekinthet az olvasó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Hirdetés