MWC2010: Sony Ericsson bejelentések

Február 14-én este mutatta be a sajtó képviselőinek a Barcelonában megrendezett Mobile World Congress alkalmával a Sony Ericsson idei legfontosabb újdonságait. A már korábban ismert Xpreia X10 és Vivaz mellé három új készülék sorakozott fel, s a cég vezetői ismertették elképzeléseiket is arról, hogy milyen irányvonalak mentén képzelik el a jövőt.

Hirdetés

A Sony Ericsson most újra a felhasználói élmény felé (user experience) fordult (mi emlékszünk: két éve ugyanez volt a jelszó), illetve a természet által ihletett formák használatával erősítenek. A már bemutatott Vivaz is így készült, s a most bejelentésre került eszközöknél is ez volt a vezérelv.

A Vivaz pro bejelentése
A Vivaz pro bejelentése

A formaterv mellett egy új felhasználói felület is bemutatkozott, ezt UXP-nek nevezte el a cég (újra a user experience szavakból képezve), amely az embert és a közösségi kapcsolattartást állítja a középpontba. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy minden ismerősünknél egy gombnyomással az összes eddigi kapcsolatfelvétel és kommunikáció listázódik, s a készülékek aktívan használják az ismert szolgáltatásokat is ebből a célból: az integrált Twitter és Facebook alkalmazások minden UXP interfésszel megáldott Sony Ericsson készülékben megtalálhatóak lesznek.

Az esti újdonságai
Az esti újdonságai

Az este folyamán az első bejelentett készülék a Vivaz testvére, a Vivaz pro volt, amely egy mindössze két milliméter vastag, oldalra csúszó QWERTY billentyűzettel bővült, viszont a kamera felbontása helyhiány miatt 5 megapixelesre csökkent. A bejelentés kapcsán megtudtuk, hogy a QWERTY okostelefonok piaca a tavalyi évben 250%-kal bővült.

Sony Ericsson Vivaz pro
Sony Ericsson Vivaz pro

A Vivas Pro után egy valóban meglepő újdonsággal örvendeztette meg a közönséget a gyártó, ugyanis a Sony Ericsson elkészítette a világ eddigi legkisebb Android rendszerű gépét, aminek az X10 mini nevet adták. A valóban apró okostelefon mindent tud, amit egy átlagos Android gép, de a kis méret miatt egyedi kezelőfelületet kapott. Az eszköz többféle színű hátlappal is elérhető lesz a második negyedévben.

Sony Ericsson X10 mini
Sony Ericsson X10 mini

A harmadik újdonság az X10 mini pro volt, amely az X10 mini megtámogatva egy valószerűtlenül apró, oldalra csúszó QWERTY gombsorral. Régi motorosokat a billentyűzet kialakítása a hőskorban a T10-hez csatlakoztatható chatboradra emlékeztetheti, nem is nagyobb annál. Akárcsak a donor X10 mini, ez az eszköz is Android rendszerű, s még a második negyedévben piacra kerül.

Sony Ericsson X10 mini pro
Sony Ericsson X10 mini pro

A fentieken túl a Sony Ericsson új weboldalt is indít, melynek neve Creations. Ez a site egy olyan közösségi oldal, amelyre az UXB platformot használó telefonokról közvetlenül lehet tartalmat feltölteni, azokat onnan letölteni, módosítani, majd újra feltölteni. A cég ezt úgy fogalmazta meg, hogy mostantól a tartalom nem állandó.

Kiállítva az újdonságok
Kiállítva az újdonságok

Az esemény végén a Sony elnöke beszélt elképzeléseiről, amelyekben szerepel, hogy a szórakoztató elektronika Sony termékek és a Sony Ericsson mobilok konvergenciája egyre gyorsabban halad, s a közeli jövőben a webes jelenlét kapcsán is várható összefonódás. Mindezek mellett leszögezte, hogy a Sony hisz a Sony Ericssonban, annak jövőjében, s továbbra is mindent megtesz azért, hogy a telefongyártó részleg sikeressé váljon. Azzal, hogy személyesen is eljött Barcelonába a Sony elnöke, azoknak a pletykéknak akarta elejét venni, amelyek korábban arról szóltak, hogy a Sony kihátrál a Sony Ericsson mögül, s egyúttal üzent a részvényeseknek, befektetőknek is.

A bemutatott három készülékről hamarosan részletes információkat, képeket és videót is közlünk.

Azóta történt

Előzmények

  • Mobile World Congress 2010 beharangozó

    Szerkesztőségünk tagjai jó szokásukhoz hűen idén is ellátogatnak Barcelonába, a mobiltelefonos kiállítások legnagyobbikára. Mire számíthatunk?

Hirdetés