Hirdetés

Mi várható az Apple A16-tól?

Nem vált csíkszélességet az új Apple SoC, a sebességnövekedés pedig a Pro modellekben lesz érezhető.

Nehezebb megjósolni, hogy mi várható idén az Apple mobilprocesszoraitól, az viszont szinte biztosra lehet venni, hogy akinek az A16-ra lesz igénye, annak valamelyik Pro iPhone-t kell majd megvásárolnia. Az alapmodellnek számító iPhone 14 és 14 Plus (vagy Max) ugyanis maradnak az idei A15-nél, 6 GB LPDDR4X rendszermemóriával és 5 maggal, ezzel megközelítve a 13 Pro telefonok számítási és grafikus teljesítményét. Az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max viszont megkapja az A16-ot, ami régi-új lapka.

 

A MacWorld információi szerint nem vált csíkszélességet az Apple, az A16 is a TSMC 5 nanométeres nodejain készül majd, akárcsak az A15 vagy az A14. Vannak arra vonatkozó pletykák azonban, hogy a TSMC idén az N4P-vel dolgozik az Apple-nek, vagyis az 5 nm-es nagy teljesítményű gyártási folyamat harmadik generációjával, ezzel 11%-os teljesítménynövekedést, 22% energiahatékonyság-növekedést és 6%-os tranzisztorsűrűség-növekedést elérve az eddig használt 5 nanométeres N5 gyártási folyamathoz képest. Ezekkel a várható számokkal marad az elmúlt három év tendenciája, az A16 nem lesz jelentősen gyorsabb vagy takarékosabb, mint két elődje, azzal várni kell a pletykált 3 nanométeres lapkákig.

Az A16 várható egymagos és többmagos teljesítménye az elődökhöz hasonlítva.Az A16 várható egymagos és többmagos teljesítménye az elődökhöz hasonlítva. Az A16 várható egymagos és többmagos teljesítménye az elődökhöz hasonlítva. (forrás: MacWorld) [+]

Fizikai méretét tekintve viszont nagyobb lehet a chip, 15 milliárd tranzisztor helyett 18-20 milliárddal lehet számolni, melyek feladata az ISP, a videó kódoló és dekódoló, valamint a Neurális Motor gépi tanulásának segítsége lesz elsődlegese. A CPU felépítése marad a két nagy és négy kis mag használatánál, az ARMv8.5-A-ról ARMv9-es kompatibilitásra váltással viszont simán kihozható 15%-nyi teljesítménynövekedés. A telefonok azonban nem ettől, hanem az LPDDR4X memória LPDDR5-re váltásától gyorsulhatnak érezhetőbben, utóbbi 50%-os memória sávszélesség-növekedést biztosít, plusz energiahatékonyabban számol. A RAM mérete a pletykák szerint marad 6 GB minden új iPhone-ban, a két alapmodell 14-es LPDDR4X-et, a két Pro 14-es LPDDR5-öt használhat.

Az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max teljesítményét hozhatja az alapmodell is idén.
Az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max teljesítményét hozhatja az alapmodell is idén. [+]

Várhatóan nem változik sokat a GPU sem, az 5 magos felépítéssel 25-30%-os grafikus teljesítménynövekedés várható, pont annyi, amennyivel az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max modellekbe várt 48 megapixeles kamerákat és a velük rögzíthető 8K-s videókat döccenésmentesen tudja kezelni a telefon. A kameraszenzorok növekedése azzal is jár, hogy a moziszerű felvételek korlátja 1080p-ről 4K-ra ugrik. Az alap iPhone 14-ek állítólag maradnak a már bevált 12 megapixeles kameraszenzorok használatánál.

A GPU várható teljesítménye.A GPU várható teljesítménye. A GPU várható teljesítménye. (forrás: MacWorld) [+]

A hálózati kapcsolatokért továbbra is külső beszállítóra hagyatkozik az Apple, a saját modem leghamarabb 2023-ban várható. Az iPhone 14-széria összes tagja így a Qualcomm Snapdragon X65-re hagyatkozhat majd, ezzel elméletben a 10 Gbps a maximális sebesség, amit 5G-n ki tud majd magából csavarni a mobil ideális körülmények között.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés