Marad az Android támogatás EMUI-n

Kínában a HarmonyOS Next már nem futtatja az APK fájlokat, az EMUI a nemzetközi piacokon viszont még igen.

Egy hete mutatta be a Huawei a házi fejlesztésű HarmonyOS következő változatát, aminek pont ez a neve: HarmonyOS Next. A legnagyobb változás a kínai Huawei mobilokon futó operációs rendszer fejlesztés alatt lévő verziójában az androidos alkalmazások és kód támogatásának a megszűnése. Ez azt jelenti, hogy a telefon nem fog tudni androidra írt alkalmazásokat futtatni és APK fájlokat telepíteni, úgyhogy a fejlesztőknek muszáj lesz appjaikat HarmonyOS-re igazítani.

Gőzerővel készül az androidos alkalmazások megszűnését hozó HarmonyOS Next
Gőzerővel készül az androidos alkalmazások megszűnését hozó HarmonyOS Next (forrás: Huawei Central) [+]

Már Kínában, mert a nemzetközi piacokon marad az EMUI, az AOSP-alapú Android fork, amely natívan támogatja az androidos alkalmazásokat és APK-kat, épp csak a Google Play szolgáltatások és a kapcsolódó API-k hiányoznak, ami pont elég volt ahhoz, hogy földbe álljon a gyártó az eladásokkal. A Huawei a China Mobile-nak ugyanakkor megerősítette: jó ideig biztosan marad az EMUI a nyugati piacokon, akárcsak az androidos alkalmazások és a harmadik fél áruházainak támogatása a Google hiány ellenére.

A doboz és tartalma
A Huawei P60 Pro felénk EMUI névre keresztelt AOSP-s Androidot futtat [+]

Persze rengeteg kulcsalkalmazás nem működik megfelelően a Google-licenc elvesztése óta, mert Google Play API-kat használ, és alighanem lesz még egy köre a Huawei-nek az Egyesült Államokkal a Kirin 9000S chip és az 5G modem kapcsán, hiszen az utóbbi technológiáktól is eltiltották, már ami az esszenciális, nyugati komponensek használatát illeti. Jelenleg tehát nem tűnik úgy, hogy a Huawei képes lesz a nemzetközi piacokon új lendületet venni, és a HarmonyOS Next Android-mentes fejlesztése sem a békülés irányába mutat. Sőt: a Xiaomi is készül már saját operációs rendszerével, a HyperOS-szel, és nem alaptalan a háttérben a kínai-amerikai ellentét elmélyülését látni Tajvan kapcsán. Egy konfliktus esetén ugyanis szinte biztosan szankció alá kerülne a kínai tech szektor java, Kína pedig a nyersanyagok, az akkumulátorok és a helyi gyártás korlátozásával tudna visszavágni.

Előzmények

Hirdetés