Hirdetés

LG blog: Naptárak, avagy a pontos robot

Az AnCal naptárprogramot az egyszerű PalmOS-stílusú naptár, feladat- és jegyzetkezelőként említik, és valóban: ennél egyszerűbb a program már nem is lehetne. Induláskor az aktuális napra vonatkozó összesített lista fogad, itt válthatunk az óránkénti bontású napi, a három óránkénti beosztású heti, vagy a hetek számát is mutató havi nézetre. Az aktuális hét sorszámát minden más nézetben a jobb alsó sarokban láthatjuk. Új naptári bejegyzés esetén megadhatjuk annak tárgyát, időpontját – öt perces időközökkel, az esetleges ismétlődést napi, heti, havi vagy éves szinten. Ja, és persze a riasztás funkcióját is bekapcsolhatjuk, bár ebben az esetben be kell érnünk az értesítési sávon megjelenő emlékeztetéssel a rendszerszinten beállított figyelmeztető hang kíséretében.

Feladatok esetén háromféle prioritást, esetleg dátumhoz kötést és riasztást, jegyzetek felvitelekor pedig nemes egyszerűséggel csak a szöveget rögzíthetjük. Mi az amit nem várhatunk? Szinkronizálást akármivel – az Ancal még az alapértelmezett naptárral sincs beszélőviszonyban, percre pontos időbeállítást, bármilyen, az eseményt megelőző riasztást – ez a feladatoknál külön mókás dolog, hisz ott még órát sem állíthatunk be, így az adott napra eső feladatokat éjfélkor közli velünk a készülék. Az egyedüli érdekesség a programban a romantikus egyszerűsége mellett az, hogy a szövegbeviteli mezőkön jobbra elhúzott ujjunkra egy extra virtuális billentyűzetet kapunk a képünkbe – köszönjük.

Az egyszerűség terén vonul hadba a következő versenyző is, amit rendkívül intuitív szellemben Touch Calendar (Beta)-nak neveztek el. A promó szöveg szerint olyan könnyen áttekinthető lesz a naptárunk, mint a Google Maps, azáltal, hogy csak nagyítgathatunk egy kirakott naptáron – mint a nagyi a tv-műsor felett az olvasószemüveggel. A Touch Calendar valóban átlátható és egyszerű, de valójában nem más, mint egy felület a gyári naptárra húzva, új esemény felvételekor vagy egy már létező megnyitásakor ez ki is bukik. Mindenesetre érdekes elgondolás.

Ha teljeskörűen ki szeretnénk váltani a gyári programot, akkor érdemes kutakodó tekintetünket a Jorte nevezetű alkalmazásra vetnünk. A program eleve úgy indul, hogy szolidan felteszi a kérdést: Kell nekünk a szinkronizálás, vagy csak egy sima offline naptárat szeretnénk? Ennek eldöntése után előttünk a lehetőség, hogy a számtalan beállítási variációban kiélhessük precizitás iránti vágyunk. Megszabhatjuk, hogy a napi, három -féle heti és a havi nézetekből illetve kéthetes bontásból melyek közt váltogathassunk – minden nézetben külön beállítható a hét kezdőnapja, kiválaszthatjuk a nekünk tetsző színösszeállítást, beemelhetjük számos nemzet ünnepnapjait, utóbbiaknál a magyar sajnos nincs a listán. Viszont jó, hogy importálhatjuk és exportálhatjuk is a bejegyzéseinket.

Az egyes események rögzítésekor többféle ismétlődési szabály közül választhatunk: a szokásos napi, heti és éves szint mellett hétköznapokra, vagy a hónap adott napjaira – mondjuk minden hó harmadik hétfőjére vagy hatodik napjára – is "visszatapsoltathatjuk" találkozóinkat. Mindemellett a Jorte lehetőséget biztosít az összes nézet widgetes megjelenítésére a főképernyőn, minden méret-kombinációban.

A Gemini Calendar nevű program bár kevesebb beállítási lehetőséggel bír, mint a Jorte, de legalább a külcsín is látványosabbra sikeredett. Azonban mégsem ez a nagy adu-ász az alkalmazásban. A Gemini olyan hasznos okosságokkal rendelkezik, mint például annak lehetősége, hogy az adott esemény leírásához telefonkönyvből vagy a híváslistából emeljünk át felhívandó számokat, melyeket – a megfelelő beállítás elvégzése után – a program közvetlenül tárcsázhatóvá tesz. Bár nem importálhatók, de ugyanígy hiperhivatkozásként működnek az email- és webcímek, valamint a földrajzi helyzetek is – ez utóbbi esetben a linkre bökve a Maps-ben találjuk magunkat.

Az alkalmazás háromféle widgetet biztosít számunkra, egy kétsorosat és kettő egy-egy sort elfoglalót, melyek közül az egyik mutatja is az aktuális dátumot nagyobb felirattal. A widgetek kihelyezésekor azt is megszabhatjuk, hogy mely naptára eseményeit lássuk magunk előtt.

Inarus

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés