Hirdetés

LG blog: Az Optimus RSS-olvasója és alternatívák

Az okostelefonokkal rendelkező felhasználók jelentős része használ RSS-olvasót, köztük jómagam is. Mivel az LG Optimus GT540-ben is található egy ilyen alkalmazás, úgy gondoltam, hogy megnézem, mit tud, illetve a nagyobb igényű felhasználók számára alternatívákat is keresek.

A készülék alapértelmezett RSS-olvasója egy kellemes megjelenésű, funkciók terén közepes mértékben felszerelt alkalmazás. A feedek címét manuálisan adhatjuk meg, hozzáadáskor megszabhatjuk az egyes hírek tárolásának időtartamát is. A híreket csatornákra bontva tekinthetjük meg, az olvasott és olvasatlan bejegyzések időrendi sorrendben egy listában látszanak.

A beállításokban négyféle frissítési ráta (fél- illetve egy óránként, naponta, manuálisan), az új hírek érkezésekor történő jelzés ki- és bekapcsolása, valamint a hirfolyamok végleges törlésének lehetősége adott. A főképernyőre minden csatornához kihelyezhető egy-egy fél képernyőnyi widget, mely egyszerre egy hírt mutat, összesített nézet nincs. Külön érdekesség, hogy a minialkalmazások tíz másodpercenként automatikusan lapozva mutatják tartalmukat.

A Sparse RSS nevű kliens látványban sokban elmarad a gyári alkalmazástól, opciókból azonban valamivel többet kínál. A feedek címeit itt is manuálisan kell megadnunk, a frissítés időtartama a manuális mellett 15 perctől 1 napig választható, valamint beállítható a megnyitáskori frissülés is. Az értesítés módja korlátozódhat az értesítési tálcán megjelenített figyelmeztetésre, de beállítható a hangjelzés és a rezgés is új hír érkezésekor. Mindemellett megadható a feedek ürítésének intervalluma is. A hírek sorrendbe állítása kimerül az olvasatlanok lista elejére történő hozásában. A „faék” színvonalú widget - mely itt is fél képernyőt foglal el - vagy egy-egy csatorna híreit mutatja, vagy ömlesztve az összeset, de véleményem szerint elváráson aluli, hogy bár minden hír külön sorban van egymás alatt, de első ránézésre körülbelül annyira átlátható, mint a Google Fordító koreairól magyarra eröltetett förmedvényei.

Az RSS Widgetboard készítői kvázi bolondbiztosra tervezték programjukat. A menüben található ikonra kattintva csak egy részletes képes magyarázatot kapunk, de innen tovább sehova: se beállítások, se hírcsatornák, semmi. A program maga a widgetekre helyezi a hangsúlyt, vagyis mindenféle beállítást a háromféle méretben (L (4x3), M (4x1) és S (2x1 ikonnyi területet lefedő)) minialkalmazás kihelyezésekor tudunk megadni. Ekkor kell beírni a feedek címét, de kiválaszthatunk egy előre összeállított listából is néhány angol nyelvűt, vagy az előzmények közül a már általunk korábban begépeltek valamelyikét.

A widget jobb oldalán a feed címe alatt találunk egy frissítés gombot, ezen kívül semmilyen erre vonatkozó opciót nem sikerül elővarázsolnom. A címek megadása, vagy kiválasztása mellett egyedüli szabadkezűséget a téma kiválasztása jelenti – mely kimerül 16 keretszín egyikének megadásában. Egy-egy widgetre kattintva megjelenik a feed híreinek összesített listája, egy hírre bökve pedig egyből a webböngészőben találjuk magunkat.

A gReader ingyenes verziója az emlegetett többiekkel ellentétben a Google Readerből szedi a feedeket és csakis onnan, manuális bővítésre nincs lehetőség. Az egyes hírcsatornák alapértelmezésben csak akkor jelennek meg, ha új, olvasatlan bejegyzéseket tartalmaznak, de a már olvasott hírek egy gombnyomással láthatóvá tehetők. Ugyanígy egygombos művelet az összes hír olvasottá tétele, egy csatornán belül vagy akár mindegyik csatornában egyszerre - attól függően hogy melyik szinten állunk.

A beállításokban megadható az értesítés módja (szöveges jelzés az értesítési sávon, hangjelzés, rezgés), a szinkronizáció előre beállított, vagy egyedi időintervallumok szerint, valamint a letöltendő elemek száma is, mely minimum ötven lehet. Külön megszabható még az is, hogy az olvasott hírek A Google Readerben is olvasottként legyenek-e megjelölve. Definiálható továbbá a képek letöltése, a betűtipus, az elemek tárolásának időtartama is. Az egyes híreket megnyitva gesztusokkal is lapozhatunk és a megjelenő opció-gombok is beállítástól függnek. A hírcsatornák frissülés dátuma és abc szerint is növekvő vagy csökkenő sorrendbe rendezhetők. Mindemellett még egy szolíd témaválaszték is adott, mely alatt a képeken is látható alap, valamint egy kék variáció értendő. A fizetős Pro változat egy sokatmondóan „Dark”-nak elnevezett témát is tartalmaz.

A program egyetlen és legnagyobb lemaradása a többivel szemben az „arcoskodásban”, vagyis a widgetek terén van: csak egy darab nyamvadt ikont kapunk a főképernyőre, mely annyi extrát tud felmutatni, hogy az ikon bal felső sarkában jelzi az új híreink számát – enyhe iOS életérzéssel.

Inarus

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés