Hirdetés

IFA blog: Jöttünk, nem láttunk, visszamennénk

Ez az idei berlini kiállítás egyelőre elég kétesélyes abból a szempontból, hogy egyáltalán megérte-e kijönni.

A berlini IFA nem elsősorban mobilos fókuszú rendezvény. Nem baj, van itt okosotthon, mikromobilitás, háztartási elektronika, autóipar, audió és azért telefonok is akadnak, de előre sosem tudjuk megtippelni, hogy mennyire lesz hajtós számunkra a rendezvény, szóval inkább felkészülünk arra, hogy az lesz, mintsem hogy aztán alábecsüljük az erőforrásainkat. Idén előbb a Honor jelezte, hogy szívesen elvinne tőlünk valakit Berlinbe, aztán a Yettel is szólt, hogy támogatnák az utazásunkat, így esett, hogy egem a Honor fuvaroz, AliceWake Brigi pedig a yetteles támogatásból jutott ki.


[+]

Ez persze nem egyszerre derült ki, szóval okozott némi logisztikai káoszt, hogy mi azért úgy vagyunk hatékonyak, ha egy helyen szállásolódunk el és együtt tudunk dolgozni, a Honor által javasolt hotel számlázástechnikailag képtelennek bizonyult arra a feladatra, hogy két személyessé alakítsa az eredetileg is kétágyas foglalást, szóval azt el kellett engedni és egy másik, közeli egységben foglaltunk szobát, hogy majd az is jó lesz nekünk.

Tech2 Laci egy főre foglalt szobája
Tech2 Laci egy főre foglalt szobája [+]

Nem lett jó. Az egy dolog, hogy a korai bejelentkezési igényt nem tudták kezelni, szóval amikor reggel érkeztünk, akkor csak a csomagokat tudtuk itt hagyni (Tech2 Laci is velünk tartott), de amikor végre át lehetett venni a szobát, akkor azért nem volt felhőtlen a hangulat. Mert nem baj, ha egy szoba berendezése szegényes, avítt, ha úgy egyébként tiszta és karban van tartva. De itt a szőnyegen több évtized IHB bulijainak teljes lenyomata a maga plasztikus valójában egy igen erős és általános kételyt ébresztett a higiénia kapcsán, a 90-es évek hőskorának munkásszállóira jellemző hangulat pedig a dohányfüstösen recsegő lifttől a klasszikus lapradiátorokon át a pislákoló fényben derengő fürdőszobai burkolatokig bezárólag tapinthatóan jelen van. AliceWake Brigi joggal volt csalódott, de én sem repestem, pedig általában kevésbé vagyok finnyás.

[+]

Szóval lementem a recepcióra, hogy WTF. Egyrészt adjanak már lésszes még egy törölközőt, ha már két főre van a szoba, még a saját családtagjaimmal sem közösködöm ilyen tekintetben, ezt mondjuk pont meg tudták oldani. Másrészt megkérdeztem, hogy tök véletlenül nincs-e egy "újabb" szoba. De van, mondták, hát kicsit rá kell fizetni, de kaptam egy kártyát, hogy megnézhessek egy másik típusú szobát amolyan teaser gyanánt, Brigivel megtekintettük és az több klasszissal korrektebb, szóval mondtuk, hogy instant get, de csak holnaptól lehet, egy éjszakát vészeljünk át a jelenlegi szottyadékban. Mivel ezt a bejegyzést már reggel írom, ezért az a jó hírem van, hogy átvészeltük, még ha nem is volt kellemes: lapos párna, hangos környék, roppant magas hőmérséklet, klíma nincs, net nincs... de ma már átmozgatjuk magunkat egy érvényesebb szobába.


[+]

Viszont. Mivel korán jöttünk, ezért a csomagok leadását követően elmentünk hárman (Brigi, Tech2 László meg én) a berlini állatkertbe pandákat nézni, már csak azért is, mert onnan egy köpésre volt az első prebriefing (előbemutató) helyszíne. A cég (aminek még a nevét sem mondhatom meg az embargó lejártáig) persze nekünk pont elfelejtett szólni erről, de Lacit meghívták. Ezt egy hete tudtam meg, akkor pampogtam, hogy köszi, de Laci direktben írt a nemzetközi PR arcnak, hogy vinne magával, ő meg visszaírt, hogy persze. Ennyi volt. Ennyin múlt. Szóval mentem. Sok mobilos dolog nem volt, de azért akadt ez-az, valamint megint én voltam az a csávó, akit úgy tereltek ki a végén, mert hosszas csevegésbe merültem a régiós sajtókapcsolati munkatárssal...

Itt volt a prebriefing és többet nem mondhatok
Itt volt a prebriefing és többet nem mondhatok [+]

Utána átvettük a sokkoló szobát, ugye, de este 6-ra a Samsung hívott minket a bajor sörházba mulatozni. Ez úgy történt, hogy pont ugyanazzal a géppel repültünk ide, szóval ott találkoztunk és kapásból mondták, hogy tartsunk velük. Tartottunk és miközben mind tudjuk, hogy ez a létesítmény egy giccsből épített, sramlizenével, kék-fehér kockás inges pincérekkel, sörpadokkal és igen nehéz ételekkel dolgozó, kifejezetten a turistákra szakosodott, nagyüzemi sörmenza, de pont erre volt szükségünk. Mivel azonban az átlagos felébredési időpontunk a reggeli járat miatt hajnali 3 volt, ezért fél 10-kor már visszafelé tartottunk a hajlékba, de bőven jóllakva és kellően megitatva annak érdekében, hogy ezt a retkes szobát is elviselve meglehetősen rövid határidőn belül aludjunk.

[+]

Nade. Hogy szakmai is legyek. A Honor tartja az IFA nyitóelőadását. Ezért jöttünk alapvetően. Ám a többi telefongyártó látványosan nincs jelen. Nincs Sony, nincs Nokia, nincs Xiaomi, nincs egyetlen BBK márka (pont Németorzságból tiltották ki őket először), nincs Huawei... ellenben lesz egy rakás kínai B-brand, őket nyilván megnézzük, de nagyszabású újdonságokra nem számítunk. Pár ilyen-olyan találkozót azért megbeszéltünk, meg hát volt már egy prebriefing, szóval nem maradunk anyagok nélkül, de még pár hete sem tudtuk pontosan, hogy mennyire lesz hajtós ez a kiállítás. Jelenleg úgy tűnik, hogy egyáltalán nem. És ebben az a riasztó (mármint főleg az IFA számára), hogy úgy egyébként lesz új Sony telefon pont az IFA alatt, csak nem itt. Lesz új Xiaomi cucc szeptember végén. Pont itt Berlinben, de nem az IFA-n. Lesz Huawei bejelentés is, szintén szeptemberben, de az sem az IFA-n, lesz új Motorola is, de azt sem hozták ide... tehát konkrétan vannak új és fontos termékek szeptemberben, amelyek közül egy sem itt mutatkozik be, miközben ide tényleg eljön egy raklapnyi újságíró, pont könnyebb lenne itt megcsinálni ezeket a rendezvényeket, de úgy fest, hogy a cégek egy jelentős része távol tartja magát a berlini rendezvénytől. Van egy kis CEBIT-szag, de hogy ez oszlik-e, az majd a hivatalos megnyitó és a kiállításon való végigjárás után derül ki.

Azóta történt

Hirdetés