IFA 2014: Csúcskategóriás phablettel hódítana a Huawei

A Huawei a második napra időzítette nagyszabású sajtótájékoztatóját, mely előtt már egy beharangozó videó kiadásával igyekeztek felcsigázni az érdeklődőket. A helyszín megválasztását sem aprózták el, egy hatalmas rendezvényközpont adott otthont a műsornak. Az esemény főszereplőjének kilétét már az előzetesek alapják is sejteni lehetett, ám biztos csak a kínaiak hivatalos bemutatója után lehetett mindenki.

Huawei Mate 7 elölről
[+]

Az esemény keretében három, ezidáig ismeretlen termékkel rukkoltak elő, melyek közül először a csúcsmodellről, az Ascend Mate 7-ről hullott le a lepel. A kínaiak következő generációs phabletjét maga Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója mutatta be. A szerkentyű 125 százalékkal nagyobb kijelzővel rendelkezik, mint az iPhone 5s, de Note 4-en is 12 százalékkal túlmutat. A legbüszkébb azonban arra lehet a Huawei, hogy a masina előlapjának 83 százalékát foglalja el 6 hüvelykes, 1080 x 1920 pixel felbontású megjelenítő, így rendkívül kevés kihasználatlan hely maradt, vékony keret, igazán szép formaterv jellemzi a 157 x 81 x 7,9 milliméteres dimenziókkal és 185 grammos tömeggel rendelkező újdonságot. A gyártó szerint egy készülék eladásánál a külső az egyik legfontosabb szempont, éppen ezért a Mate 7-nél szinte kizárólag alumíniumot és üveget használtak fel, a széleket precíziós eljárással faragták le, a hátlapot pedig ívesre tervezték, hogy kényelmesebben illeszkedjen a tenyérbe.

Huawei Mate 7 elölről
[+]

A motorháztető alatt egy 28 nanométeres csíkszélességű, big.LITTLE architektúrájú Kirin 925 chipset lakozik. Az ebben található nyolcmagos processzor négy darab 1,8 GHz-re skálázott Cortex-A15 és négy darab 1,3 GHz-en pörgő Cortex-A7 maggal rendelkezik, plusz van még egy i3 névre keresztelt, nagyon alacsony fogyasztású (0,009 mW) segédprocesszor is, mely a giroszkóp, gyorsulásmérő és iránytű használata esetén kapcsol be. A grafikus gyorsításért a Mali-T628 felel, a RAM és a belső tárhely mérete viszont verziófüggő, a 16 GB-os adattárolóval felszerelt modellben 2 GB, a 32 GB-os flashmemóriával rendelkező modellben pedig 3 GB RAM található. A telefonban 128 GB-os kártyák fogadására képes microSD foglalat is helyet kapott.

Huawei Mate 7 elölről
[+]

A hátlapra a Sony negyedik generációs, BSI szenzorral ellátott, f/2.0 apertúrájú, 28 milliméteres látószögű kamerája került, mellyel 13 megapixeles képeket és Full HD felbontású videókat lehet készíteni. Az előlapi fényképező 5 megapixeles, ám ezzel csupán 720p-ben rögzíthetünk rövidfilmeket. A phablet elejére egyébként egy mikrofon is került, mely a vállalat állítása szerint akár három méter távolságról is érti, ami mondunk, így pontosabb hangvezérlés érhető el. A Mate 7 egyik legnagyobb dobása azonban kétségtelenül a hátlapra helyezett, a svéd FPC céggel közösen kifejlesztett ujjlenyomat-olvasó, melyet az Apple megoldásához hasonlóan elég csak megérinteni. A 1,22 x 1,22 milliméteres szenzor akár a nedves felületű ujjbegyet is képes érzékelni, ráadásul 180 fokos szögben teszi mindezt. Maximum öt lenyomatot tárolhatunk a szoftverben, amiket egyébként egy SecureOS program véd, és a telefon hardverébe kerülnek mentésre, a gyártó szerint így minden biztonsági problémát kiküszöböltek.

Huawei Mate 7 elölről
[+]

A chipsetnek köszönhetően a Mate 7 már a Cat.6-os LTE hálózatokat is támogatja, fejlett adatkommunikációs repertoár jellemzi, nem maradt ki az NFC, a GPS, a WiFi, és a Bluetooth 4.0 sem. A Huawei újdonságát egyébként a két SIM fogadására is felkészítették, az egyik tálcába microSIM, a másikba (ami egyébként a microSD-nek helyet ad) pedig nanoSIM kártyákat helyezhetünk. Az Android 4.4 KitKat operációs rendszerre épülő, Emotion UI 3.0-val érkező Mate 7-be egy 4100 mAh kapacitású akkumulátort szereltek. A Huawei nagyjából száz gyári programot optimalizált, ennek köszönhetően egy feltöltéssel 15 óra videolejátszás, 60 óra zenehallgatás, 9 óra internetezés, valamint összességében bő két napos erős használat érhető el. A Mate 7 október végén érkezik a boltok polcaira, ajánlott fogyasztói ára verziótól függően 499 és 599 euró lesz, előbbi fehér és fekete, utóbbi arany színben vásárolható majd meg.

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

  • Mobilarena TV: Máté, a nagy haver

    Mai adásunkban a Huawei csúcskészülékét, a Mate 7-et mutatjuk be, mely 6 hüvelykes Full HD kijelzőt, ujjlenyomat-olvasót, tekintetvonzó formatervet és kiváló szoftvert kapott.

  • Honor 4X – belépő szint a maximumon?

    Méretes HD kijelzővel, 64 bites processzorral, 2 GB operatív memóriával és LTE modemmel debütálhat a Huawei mélyen árazott kétkártyás okostelefonja.

Előzmények

Hirdetés