Hivatalosan is bemutatkozott a HiSilicon brutális rendszerchipje

A Huawei jó ideje eldöntötte már, hogy saját rendszerchippel próbálják meg kiszolgálni az egyes, jellemzően csúcskategóriás ultramobil termékeiket, és ezeket a cég HiSilicon divíziója tervezi meg. A kezdeti K3V2 és K3V3 vonal után a Kirin márkanevet kapták meg a termékek, és ezekre már számos Huawei eszköz épül.

A vállalat most bemutatta a rendkívül gyorsnak beharangozott, Kirin 950-es jelzésű fejlesztést, amely a TSMC 16 nm-es FinFET+ node-jára épül, ami a mérnökök számára ismeretlen terep volt, de az átállás úgy néz ki zavartalanul megtörtént. A Kirin 950-es SoC az ARM Big.Little koncepciót veti be heterogén többmagos dizájnnal. A processzorrész négy darab Cortex-A72-es és négy darab Cortex-A53-as processzormaggal dolgozik. Az előbbi négyes 2,3 GHz-en üzemel, míg az utóbbi, alacsony fogyasztásra tervezett modul 1,8 GHz-re képes. A HiSilicon ezúttal nem vetette be a Cortex-A53E processzormagokat, amelyek lényegében alig módosított Cortex-A53-ak a nagyobb órajel elérése érdekében. Utóbbi irányról nem mondtak le, de valószínűleg a mérnökök nem akartak felesleges kockázatot vállalni, és inkább az ARM saját fizikai dizájnját használták fel.

Az IGP szerepét az ARM Mali-T880 tölti be MP4-es konfigurációban, ráadásul igen magas, 900 MHz-es órajelen ketyegve, továbbá az LPDDR3 vagy LPDDR4 szabványú memóriákat fogadó memóriavezérlő két darab 32 bites csatornát kínál. Az LTE modem most sem maradt ki, ahogy a Tensilica DSP sem. Utóbbi az hangfeldolgozásért felel és már az új HiFi 4-es DSP mag került bevetésre. A maximum 42 megapixeles kamerát két darab 14 bites ISP fogja kezelni, ráadásul ezek dedikált DSP feldolgozót kaptak a 960 megapixel/másodperces teljesítmény elérése érdekében. Az elengedhetetlen fixfunkciós blokkok is a rendszer részei, így például a 4K-s HEVC tartalmak dekódolása is biztosított.

A Kirin 950-ben az új i5 koprocesszor biztosítja majd az olyan dolgok működését mint a szenzor hub, a légnyomásmérő, a giroszkóp, a magnetométer és a gyorsulásmérő. Ez az egység állandóan aktív lesz, mivel csupán 6,5 mA-nyi áramerősséggel működik, szemben az elődnek számító i3 koprocesszor 90 mA-jével. Továbbá az energiatakarékos dizájn mellett a teljesítménye a négyszeresére nőtt.

A HiSilicon Kirin 950-as rendszerchipre a Huawei Mate 8 okostelefon épít majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés