Hatmagos MediaTek processzor a láthatáron

A feltörekvő kínai és indiai gyártók mellett az utóbbi időben a globális piacokat kiszolgáló elektronikai óriások is egyre gyakrabban alkalmaznak MediaTek processzorokat az alsóbb régióba szánt termékeikben, melyek a Qualcomm megoldásaihoz hasonlóan integrált modemmel is rendelkeznek, csak épp sokkal olcsóbbak. A tajvani chipgyártó elsőként rukkolt elő valamennyi feldolgozóegységét egyszerre használni tudó nyolcmagos processzorral, mely számítási teljesítménye ugyan nem ér fel a piac legerősebb megoldásaihoz, viszont a Cortex-A7 architektúrának köszönhetően mérsékelt fogyasztású, remekül skálázható és a piaci trendeknek megfelelően Full HD megjelenítők kezelését is lehetővé teszi.

Az AnTuTu sebességmérő szoftver adatbázisában nemrég felbukkant MT6591 jelű modell érdekessége, hogy kissé szokatlan módon hat feldolgozóegységet tartalmaz, melyek jelenleg meximum 1,5 GHz-es órajelen futhatnak, de később egy 1,7 GHz-es variánsra is számítani lehet. A MediaTek új megoldása a 23 600 pontos eredményével természetesen alulmúlja a nyolcmagos variáns 27 000 pontos teljesítményét, ám a Mali 450 gyorsítója Full HD megjelenítők kezelésére is képes, vagyis a kijelzőfelbontás rövidesen még alacsonyabb árszegmensben is felbukkanhat. Az Európában is jelen lévő „nagy gyártók” minden bizonnyal csak a jóval alsóbb mezőnybe szánt modelljeiket építik majd a MediaTek processzorai köré, bár marketing szempontból sok hasznos lehet az egyre több mag jelenléte.

Azóta történt

  • MT6595 – 4K videó és 4G LTE

    Bivalyerős PowerVR grafikus gyorsítóval, négy Cortex-A17 és ugyanennyi Cortex-A7 maggal érkezik a MediaTek legerősebb processzora.

  • Bivalyerős lesz a MediaTek új nyolcmagosa

    A 4K felbontású megjelenítőket és az LTE hálózatokat is támogató MediaTek MT6595 chipset igen jól szerepel a szintetikus teljesítményteszteken.

  • Bemutatkozott a MediaTek MT6795

    Másodpercenként négyszáznyolcvan képkocka sebességű szuperlassított Full HD videók rögzítésére is képes a MediaTek villámgyors LTE modemmel felturbózott 64 bites valódi nyolcmagos processzora.

Előzmények

  • Rákapcsol a MediaTek

    Az ARM legfejlettebb architektúráiból építkezik a tajvani vállalat Ultra HD és 4G LTE támogatással is rendelkező nyolcmagos processzora.

  • Videotükrözés MediaTek módra

    A Miracast vezetékmentes képernyő megosztástól eltérően a készülékek kijelzőinek más célra való felhasználását is lehetővé teszi a MediaTek megoldása.

  • Nyolcmagos MediaTek processzor LTE támogatással

    Rövidesen szélsebes adatátviteli modullal is piacra dobja „valódi nyolcmagos” processzorát a MediaTek.

Hirdetés