Galaxy blog: Galaxy S WiFi 5.0 gyorsteszt

Nemrég hírt adtunk a Samsung Galaxy család legújabb tagjairól, a Galaxy S WiFi 4 és 5 művésznevű készülékekről. A két modell hiába tagja a koreai gyártó androidos telefonokat felvonultató csapatának, a funkcionalitásuk és céljuk eltér az eddigi családtagokétól. Két androidot futtató médialejátszóról van ugyanis szó, amelyekkel szinte mindent csinálhatunk, amit egy Galaxy családbeli mobiltól elvárhatunk, csak éppen a telekommunikációs képességek hiányoznak belőle, mivel a modellekben nincsen SIM foglalat. Így csak egy rövid bemutatót szentelünk a legújabb galaxisoknak.


[+]

Külső, akkumulátor

Bár egyszerre két variáns is piacra került, a készülékek csak a kijelző átlójának méretében térnek el: a kisebb példány 4 hüvelykkel operál, a nagyobb testvér pedig 5 hüvelykre emeli a tétet. Nálunk utóbbi járt, a készülék formaterve egy bumfordi, túlméretezett telefonra hajaz. Ez nem is csoda, hiszen a készülék dizájnja a koreai gyártó tavalyi csúcsgépére, a Samsung Galaxy S-re hajaz, a fő eltéréseket a fehér hátlap (fekete modell is létezik) és a jócskán felnagyított dimenziók a (141,3 x 78,2 x 11,9 milliméter) adják. Az előlapon egy kapacitív Super Clear LCD panel feszít, a felbontás 800 x 480 pixeles, ez egyébként mindkét modell esetében így van. A megjelenítő képe kellemes, a színek élesek, a betekintési szög is nagy, napfényben viszont nem túl jók a látási viszonyok, egy kimondottan erősen tükröződő kijelzővel van dolgunk. A képernyő alatt található a fizikai menü gomb, amelyet egy-egy kapacitív billentyű ölel át (beállítások és vissza), felül pedig a hangszóró és a másodlagos kamera kapott helyet.

Az oldalsó interfészek esetében a szokásos kínálatot kapjuk. Felül található a microSD foglalat, amelyet egy kis fehér ajtócska véd a szennyeződésektől, alul pedig a mikrofon, a 3,5 milliméteres kimenet és a microUSB port figyel. A jobb felső billentyűkkel állíthatjuk a hangerőt, valamint itt található a be- és kikapcsolásra szolgáló gomb, amellyel a képernyőzárat is vezérelhetjük. A hátlapon a kötelező feliratok mellett egy LED-es villanóval megtámogatott 3,15 megapixeles kamera és egy sztereó hangfalpár csücsül.


[+]

A hátlap alatt egy 2500 mAh kapacitású lítiumos akkumulátor található, amelyet nem cserélhetünk ki, legalábbis véső és kalapács nélkül, a fedlapot ugyanis nem távolíthatjuk el. A telep kapacitása tekintélyt parancsoló a mobil eszközök körében; pontos adatok nincsenek a rendelkezésre állásra, a Samsung 60 órányi folyamatos zenelejátszást ígér, amely véleményem szerint meg is van, legalábbis a pár napos használat ezt mutatja.

Hardver, rendszer, adatkommunikáció

Ha már ilyen ügyesen le sikerült másolni a Galaxy S formatervét, a hardveres specifikációk terén is beindult a kopipészt. A médialejátszóban szintén egy 1 GHz-es ARM Cortex-A8 CPU és egy PowerVR SGX540 grafikus gyorsító található, ezek mellé pedig 512 MB RAM és 8 vagy 16 GB belső memória társul. A gépen az Android rendszer 2.2.2-es, FroYo művésznevű változata fut, természetesen kiegészítve a Samsung saját felhasználói felületével, a TouchWizzel. Ha hinni lehet a pletykáknak, lesz majd Gingerbread frissítés, ennek pontos időpontja egyelőre még nem ismert. A főképernyő maximum hét oldalas lehet, melyeket szokás szerint telepakolhatunk minialkalmazásokkal, valamint élő háttérképeket is beállíthatunk. A rendszer sebességére nincs panasz, bár néhol meg tud akadni, nagyjából folyamatos a működés; beágyazott Flash tartalmak lejátszásakor azért érezhetően darabos az oldalak görgetése.

Mivel sem GSM modult, sem UMTS chipet nem kapunk, internetezni kizárólag WiFi-n (802.11b/g/n) keresztül tudunk, a WPS-en keresztüli csatlakozás is támogatott. Emellett egy GPS modult és egy 3.0-ás Bluetooth chipet is kapunk, utóbbiban az alap A2DP és EDR támogatást a HS (High Speed) szabvánnyal egészítették ki, amely maximum 24 Mbps adatátviteli sebességgel kecsegtet arra alkalmas gépek között, ezek mellett a Samsung saját DLNA kliensét is megkapjuk az AllShare személyében.

Multimédiás képességek, egyéb szoftverek

Mivel a készülék elsősorban zenék és videók lejátszására van kihegyezve, a cikkben főleg az ezen feladatköröket ellátó programokra fókuszálunk. A zenelejátszó meg is felel az elvárásoknak, szinte minden benne van, amit ma elvárhatunk egy ilyen alkalmazástól, egyedül a virtuális 5.1 hangzás kivezérlése hiányzott. A program többféle listázási nézettel operál, kezeli a lejátszási listákat, a hangszínt is szabadon kalibrálhatjuk, megjeleníthetjük a dalszövegeket, valamint többfajta vizualizációs beállítást is kapunk. A lejátszott formátumok az MP3, WMA, AAC, OGG és Flac ötösfogatból kerülhetnek ki. A külső hangszórók meglepően jól szólnak: korrekt hangerő és közepes dinamikatartomány jellemzi a hangfalpárt, persze csodára azért nem szabad számítani, mégis egy tenyérnyi mobileszközről van szó. Tartozékfülest is kapunk, a hangzásbeli kvalitásai megegyeznek a külső hangszóróéval: a célnak megfelel, de láttunk (hallottunk) már jobbat; félreértés ne essék, a tartozék fülhallgatók körében egy korrekt termékkel van dolgunk, de szerény véleményem szerint egy komoly lejátszóhoz komoly füles dukál. Kipróbáltam egy Nokia BH-504 típusú Bluetooth headsettel is, ezen keresztül nagyon szépen szólt a Galaxy S WiFi 5.0.tfa

Az előre telepített videólejátszó szoftver is nagyon kellemes, mindenféle hekkelgetés nélkül megeszi a DivX, Xvid, WMV, MPEG4 és H.264 formátumú felvételeket. Akadásmentes HD lejátszással operál, emellett kezeli a feliratokat (itt a méretet, betűszínt és a szinkronizálást is állíthatjuk kézzel), állíthatunk a lejátszás sebességén és a színtónuson, valamint többek között virtuális 5.1 kivezérlésére is képes. Könyvjelzőket is használhatunk, ezek egy kicsit mást jelentenek ebben a kontextusban, mint böngészés esetén, a könyvjelzőket megnyitva a lejátszás a hozzáadás időpontjától folytatódik.

A hátlapon található 3,15 megapixeles elsődleges kamera segítségével maximum 2048 x 1536 pixeles felbontású fotókat lőhetünk, valamint videót is rögzíthetünk, utóbbi maximum 720 x 480 képpontos felbontású lehet (tesztvideó itt). A kameraszoftverben állíthatunk a fehéregyensúlyon, a mérésen (középre súlyozott, pontszerű vagy mátrix), a kontraszton, a telítettségen, és az élességen, valamint többféle effektet is ráhúzatunk a fotókra. A képminőség erős közepes: bár a zajszűrő algoritmus hatásfokát a megszokottnál lejjebb csavarták, így a képek kevésbé elmosottak; a dinamikatartomány pedig igen alacsony, a világosabb részek kiszorítják a sötét helyeket.

Mint azt az adatkommunikációs résznél említettem, internetezni kizárólag WiFi-n keresztül tudunk. A beépített böngésző jól használható: kezeli a könyvjelzőket, egyszerre több oldalt is nyitva tarthatunk, kereshetünk a szövegben, működik a kétujjas nagyítás, dupla klikkre pedig az aktuális szélességnek megfelelően tördeli be a bekezdéseket. A beágyazott Flash tartalmakat simán le tudja játszani, bár a Youtube videók elindításakor érezhetően lassul a lapozás. A beágyazott 720p videók még úgy-ahogy akadásmentesen mennek, 1080p-re váltáskor viszont diavetítés módba kapcsol a masina.

Mivel elsősorban egy médialejátszóról van szó, így az extra szoftvereken csak gyorsan végigfutunk. Az Android Market és a Samsung Apps névre hallgató alkalmazásboltok elérhetőek a kütyün, emellett azért több extrát is kapunk, ilyen az FM rádió, a ThinkFree Office, a mininapló, a Jegyzet, a Social Hub, az e-mail kliensek és a Qik nevű videócsevegésre használható program.

Vélemény

Összességében egy kellemes termék a Samsung Galaxy S WiFi 5.0, valószínűleg a kistestvéréről is ilyen véleménnyel lennék, hiszen csak a kijelző méretében van eltérés a két modell között. De térjünk vissza tesztalanyunkra: maga a készülék nagyjából mindarra képes, amit egy Galaxy S segítségével is megtehetünk, persze a telefóniával kapcsolatos dolgok szigorúan tabunak minősülnek. A képernyő egyszerre pro és contra: egy korrekt panellal van dolgunk, amely a mérete miatt kellemes böngészési élményt nyújt (a Flash támogatás plusz pontot ér), valamint már-már élvezhető rajta a filmezés. Cserébe viszont maga a készülék is óriási, nem éppen a zsebre vágható típus, inkább táskában érdemes hordozni a gépet. Az egy gigahertzes processzor is elégnek bizonyul, a rendszer nagyrészt gyors és akadásoktól mentes, bár mint említettem, néhol szívhatjuk azért a fogunkat a kisebb-nagyobb lassulások és röccenések miatt. Médialejátszó lévén a hangszórók hatásfoka is fontos kérdés, ezen a téren sem teljesít rosszul a készülék, emellett a tartozékként kapott fülhallgatók sem rosszak, de szerény véleményem szerint érdemes lecserélni őket valami komolyabbra. A szoftverezettség is korrekt, főleg a zenelejátszó, video player és böngésző alkotta hármas emelkedik ki a tömegből, ráadásul elérhető az Android Market is, ahonnan rengeteg jobb és rosszabb alkalmazást tölthetünk le.


[+]

És most következzenek a negatívumok. A gépen az Android rendszer 2.2.2-es variánsa fut, amely nem éppen a legfrissebb verzió, a 2.3 már egy jó ideje elérhető, ráadásul a koreaiak adtak is már ki telefont ezzel a firmware-rel. A videólejátszó nem tudott megbirkózni az 1080p felbontású fájlokkal, bár ez nem nagy probléma annak fényében, hogy nincsen HDMI kimenet rajta, ennek hiánya miatt viszont feketepontot érdemel. Mivel egy médialejátszóról van szó, én az USB to go funkciót is el tudtam volna képzelni, de e nélkül még simán tudok élni. További negatívum a fényképező: a fotók nem rózsásak, videó módban pedig maximum 720 x 480 képpontos felvételeket rögzíthetünk; ide egy 720p belefért volna.

Tesztalanyunkat memóriakapacitástól függően több kivitelben vásárolhatjuk meg, a 8 GB-s tárhellyel rendelkező modellért 70 ezer forintot kell leszurkolnunk. Persze ez a nyitóár, bőven mehet ez még lejjebb, jelenleg viszont az ugyanekkora belső memóriával rendelkező iPod Touch két ezressel drágább, így véleményem szerint jelenleg az Apple terméke a nyerő. A másik oldalról az is nyilvánvaló, hogy egy lecsupaszított Galaxy S-ről van szó, a szóban forgó telefon használtan szintén körülbelül ennyiért vadászható le. Ettől függetlenül nem egy rossz termék a Galaxy S WiFi 5.0, ha a közeljövőben egy tízessel olcsóbb lesz, jó vétel lehet; ha blogbejegyzésekben adnánk plecsniket, egy tetszettet kapna.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények