EISA díjat kapott a PureView 808

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a februárban leleplezett Nokia 808 a finn gyártó legutolsó Symbian alapokon nyugvó mobilja, mely így a Nokia 7650 által 2001 novemberében megkezdett korszak lezárását jelentheti. Az operációs rendszer történeténk utolsó fejezetéhez persze jobb szereplőt találni sem lehetett volna, mint az innovatív PureView technológia úttörőjét, mely ezidáig minden rangos rendezvény képalkotási fődíját besöpörte. A barcelonai Mobile World Congress során azonnal megszerezte a legjobb új készüléknek járó díjat, melyet követően a TIPA (Technical Image Press Association) az idei év legnagyobb képalkotási innovációjának nevezte a Nokia részletvesztés nélküli digitális nagyítást biztosító technológiáját. A fotós berkekben elismert DPReview oldal szintén aranydíjjal jutalmazta a készüléket, legutóbb pedig az Európai Kép- és Hang Szövetség (EISA – European Imaging and Sound Association) ítélte oda a 2012-2013 legjobb mobil fotózásban elért eredményekért járó fődíjat.

A mikro-elektromechanikai mikrofonoknak köszönhetően akár 140 dB-es hangokkal is megbirkózó Nokia Rich Recording és a PureView Pro fotózási technológia hamarosan karcsúbb készülékekben is elérhető lesz, legalábbis Damian Dinning, a finn gyártó képalkotási részlegének vezetője komoly fejlesztéseket vetített előre. Egy fotózásra kiélezett telefon természetesen sosem lesz pengevékony, hiszen a megfelelő képminőséghez nagy szenzor és optika, a kényelmes és biztos fogáshoz pedig kellő vastagság szükséges. Dinning szerint a szenzorok érzékenységének növekedésével és a nagy optikai felbontású kompakt lencsék gyártástechnológiájának fejlődésével idővel persze jóval karcsúbb készülékházban is elérhető lesz azonos képminőség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilos kamerák egymás ellen

    Összeszedtük a jelenlegi mezőny legismertebb és legjobb kamerás okostelefonjait, hogy összemérjük produkcióikat. Óriásteszt következik.

  • Mire képes a Nokia Rich Recording?

    A finn gyártó MEMS mikrofonos hangrögzítési technológiája PureView kamerával kombinálva koncertfelvételek készítésekor is megállja a helyét.

  • Nokia 808 PureView - kamerás béta

    A legkomolyabb kamerás telefon, ami csak létezik, ám egyelőre egy tetszhalott platformon él csupán. A PureView technológia előtt viszont le a kalappal.

  • PureView kamera a Lumia sorozatban

    A Nokia és a Microsoft szoros együttműködésének köszönhetően rövidesen a Lumia sorozatban is elérhető lesz a PureView képalkotási technológia.

Hirdetés