Hirdetés

Apple blog: Wacom Inkling bemutató

Nagyon szeretjük a jó hangszórókat, a jó kihangosítókat, a jó fejhallgatókat, ezekből pedig rendszeresen be is tudjuk mutatni az Apple blogban és a TDK blogban. Ugyanakkor érthető módon még ezeknél is jobban örülünk, ha az iCentre egy olyan újdonságot küld nekünk, ami egyébként távolabb esik a szakterületünktől és amolyan kuriózumként vizsgálhatjuk meg őket. Ilyen a professzionális és hobbifelhasználókat is elérő Wacom által készített Inkling, mely a cég digitalizáló eszközeinek számát gyarapítja. Az angol megnevezés utal arra, hogy jelen esetben nem egy "rajztáblát", hanem egy íróeszközt tisztelhetünk a termékben, de a gyártót ismerve azt is kilogikázhatjuk, hogy nem egy grafitceruzától van szó, hanem egy digitalizálást lehetővé tevő kiegészítőről.

A csomagolásban egy felnyitható dobozt láthatunk, melyben a bármilyen A4 és A7 közötti méretű papírra rácsíptethető fogadóegységet, a jó anyagokból összerakott tollat, valamint ahhoz négy a pótbelet találunk. Mind az érzékelő, mind a toll tölthető akkumulátorral van felvértezve, a működési idő nagyjából 15 óra, a feltöltés pedig nagyjából 3 órát vesz igyénbe. Korlát viszont, hogy a fogadó egység egyszerre legfeljebb 10 oldalnyi anyagot tud tárolni, de ez egyben azt is jelenti, hogy az eszköz használatához szerencsére nincs szükség folyamatos számítógépes kapcsolatra, nyugodtan rajzolgathatunk, az eredményt pedig majd akkor menthetjük át a számítógépre, amikor épp oda kerülünk.

Az Inkling használata egyszerű. Az adatokat fogadó kütyüt a papírlapra kell csíptetni, a tollat pedig be kell kapcsolni. Ha ez megtörténik, akkor kezdődhet a rajzolás, ami közben az állandóan világító zöld gomb mellett középen a másik zöld lednek kell felvillannia, ha a tollat a papírhoz érintjük; lényegében így lehet meggyőződni arról, hogy valóban továbbítjuk a jelet. Nagyon fontos, hogy az íróeszköz és a jelfogó között semmilyen tárgy nem lehet, különben nem lesz tökéletes a dolog. Ha kész a kép vagy firka, akkor a mellékelt kábel segítségével az OS X-et vagy Windows-t futtató számítógépre lehet másolni az adatokat, ehhez az Inkling Sketch Manager szoftver telepítése szükséges. Hasznos, hogy több layert is képes kezelni a cucc, azaz akár egymásra is lehet rajzolni dolgokat, ehhez az egység bal oldalán lévő gombot kell megnyomni, ennek elfogadását egy újabb fényjelzés kíséri.

A mentés után a szoftverben rengeteg finomhangolásra van lehetőségünk. A felesleges részeket eltüntethetjük, a görbe vonalakat kiegyenesíthetjük, vagy akár hozzárakhatunk az egészhez más képeket, abszolút a saját fantáziánkra hagyatkozhatunk. Az elmentett képek vektoros formátumúak, nem meglepő kmódon akár direktben Photoshopba is importálhatjuk őket. Az érzékelés "infravörös és ultraszonikus", de a pontosság nyilván nem éri el azt a szintet, amire egy profi szakembernek szüksége lehet, de ezt a Wacom nem is tagadja, az eszközt alapvetően skilléshez ajánlák. Arra pedig a kényelmes toll és a papírra történő rögzítés lehetősége alkalmassá is teszi.

Sajnos negatívumok is vannak. Rajzolás közben például nincs lehetőségünk törölni (radírozni), így ha valamit elrontunk, akkor vagy újrakezdjük az egészet, vagy majd a gépre másolás után kell módosítanunk alkotásunkat. Az érzékelés pedig bár jó, a túl közeli, vagy a túl távoli pontokat már nem mindig látja az érzékelő, így néha meglepetés érhet egy-két részlettel kapcsolatban. Mivel a számítógépre mentés kizárólag a gyári programon keresztül végezhető, így nem lehet minden esetben használni a kütyüt, vagyis ad hoc nem lehet egy ismerősünk gépére menteni a skicceket, de ez mondjuk a legkisebb gond, az ismerősnek azt is megmutathatjuk, amit a papírra rajzoltunk, szerkesztgetni úgysem a haverunknál akarjuk a skicceket.

Az Inkling egy nagyon ötletes termék, amely összeköti a papírra rajzolást a digitális világgal, mely korrekt minőségű, könnyen használható és filozófiája ötletesen is van tálalva, amit szemléltet a fenti videó is. Hiba lenne azonban azt hinnünk, hogy ez egy professzionális eszköz, ha úgy lenne, akkor nem 34 990 forintba kerülne (ami egyébként fele annyi, mint a listaár volt, lévén kifutó termékről van szó). Nyilván nem vált ki egy több százezer forintos digitális rajztáblát, ezért az árát nem is feltétlenül érdemes azokéhoz hasonlítani, ez másra jó. Az viszont biztos, hogy ha fontos a skicceink gyors digitalizálásának lehetősége, akkor biztos, hogy a Wacom terméke egy korrekt megoldás, korrekt áron.

Legendd & Bocha

Azóta történt

Előzmények

  • Apple blog: Harman Kardon Nova bemutató

    A hangminőségükhöz képet túlárazott hangszórók után öröm kézbe venni egy olyan megoldást, mely szintén drága, de legalább úgy is szól.

  • Apple blog: Fitbit Flex bemutató

    A sportolás fontos, bár sajnos egyre kevesebb idő jut rá. A Fitbix Flex egy karperec, amely méri, hogy aznap mennyit sétáltunk, és ezzel mennyi kalóriát égettünk.

  • Apple iPad Air - szállj fel magasra

    Az amerikai vállalat frissítette táblagépes termékportfólióját, az elnevezés pedig igaznak bizonyul; az új készülék tényleg nagyon könnyű és rendkívül gyors lett.

  • Apple iPhone 5c - az újracsomagolás művészete

    Almáék idén először két telefont is bemutattak, ám az olcsóbbik modell inkább csak új színvilágot és műanyagot hoz, nagy előrelépést aligha.