Android Wear - az első fecskék

A Google beerősített okosóra-fronton, a június végi I/O-n bemutatott Samsung Gear Live-val immár három fősre duzzadt az Android Wear család, a trióból pedig kettő már kapható is. Az említett okosóra mellett az LG G Watch is megvásárolható a hét eleje óta, egyedül a Motorola üdvöskéje várat magára. Az egész okosóra-őrület azonban mit sem ér a megfelelő alkalmazások nélkül, ám szerencsére nem voltak restek a fejlesztők - ma az első fecskék közül szemezgetünk.

Egy órára más szemlélettel kell alkalmazást készíteni, mint okostelefonra, így a közeljövőben remélhetőleg több meglepő, ám hasznos szolgáltatással gyarapodik majd a kínálat. Az okosórára egyébként pofonegyszerű a telepítés, az alkalmazásokat a telefonra installálva azok automatikusan szinkronizálódnak, amennyiben támogatják a hordozható készülékeket. A Wear eszközök mellé egy vezérlőprogram is elérhető, mely a kapcsolódó beállítások (értesítések és hangutasítások) finomhangolására szolgál.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Az első versenyzőnk egyben talán a legfontosabb is, a Wear Aware névre hallgató program egy fontos biztonsági szogáltatást takar. Az appot feltelepítve és bekalibrálva az okosóra jelezni fog, ha a viselője egy adott távolságnál messzebb került a kapcsolódó telefontól. A kiegészítőbe suttogott OK Google, start phone finder szavak pedig a mobilkészüléket késztetik jelzésre, így könnyítve annak megtalálását.

Az okos kiegészítők igen komoly lehetőséget rejtenek a sportolók számára,  a már bemutatott Android Wear eszközök nem véletlenül rendelkeznek beépített lépésszámlálóval, melyre a Samsung egy pulzusmérővel is ráerősített. A Runkeeper és a Runtastic is kiadott egy-egy frissítést ennek apropójából, az újdonságok nagyjából megegyeznek, hang alapú parancsokkal és az edzés statisztikáinak megjelenítésével bővült a repertoár.

A hobbiszakácsok számára lehet hasznos az Allthecooks Recipes új funkciója, mely a recepteket hozza az órának megfelelő formátumúra. Jópofa, hogy az egyes lépéseket külön kártyán jeleníti meg az app, így sütés-főzés közben is könnyen lehet puskázni.

A jegyzetelő appok sem maradtak ki a játékból, a Google saját fejlesztésű Keep alkalmazása mellett az Evernote is kiadott egy frissítést. Mindkettő szépen kezeli az értesítéseket, az órán is ki lehet pipálni a teljesített pontokat, illetve hang alapú jegyzetek készítésére is van lehetőség. Ezek mellett utóbbi hely és idő alapú keresésre is is képes, egyenesen a csuklóról indítva.

Bár a Wear készülékeken igen aktívan tevékenykedő Google Now is szállítja az időjárással kapcsolatos adatokat, a 1Weathert is érdemes lehet kipróbálni, ha valaki unja a gyári időjóst. Hasznos apróság a Wear Volume is, mellyel a telefon hangerejét állíthatjuk az óra segítségével. Végül, de nem utolsósorban a Philips Hue izzókhoz készült Hue Control programot is érdemes megemlíteni, mellyel kimondottan futurisztikus hatást érhetünk el. Az égőket ugyanis egy Wear készülék segítségével is kapcsolgatjatuk, így hangutasításokkal is vezérelhetővé válik a világítás.

Már az első hírmondókat végignézve is találunk izgalmas ötleteket, az ember kíváncsian várja a következő hónapok termését. Az viszont biztos, hogy az egész okosóra-biznis még kialakulóban van, forradalmi szolgáltatások még nem érkeztek (legalábbis egyelőre), ám jó jel, hogy a fejlesztők és a gyártók egyaránt gyorsan reagálnak az újdonságra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés