Alkalmazásbemutató: TRNG

Ma egy androidos segédalkalmazást mutatunk be, mely magyar fejlesztésű, a programot Iván Attila írta. A név ismerős lehet a Mobliarena olvasói számára, az általunk is bemutatott Usemon rendszermonitorozó appot is a fejlesztő készítette. A TRNG rövidítés a true random number generator szavakat takarja, az app véletetlenszámok generálásában nyújt segítséget, kijavítva a legtöbb hasonló app egyik hibáját.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Az informatikában leggyakrabban használt eljárások ugyanis az úgynevezett álvéletlen kategóriába esnek. Ez azt jelenti, hogy a generált számok bár véletlennek tűnnek, mindegyik következik az inicializálás során megadott kiindulási értékből (ami igen sok esetben az aktuális idő). A TRNG ezzel szemben a kamera által látott aktuális képet használja fel, amely megfelelően zajos ahhoz, hogy elég erős alap legyen a véletlenszámok generálásához. Az app tehát először egy számot állít elő a fényképező előnézeti képe alapján, mely a randomizálási folyamat kezdeti értéke lesz. A program egyébként elsősorban a klasszikus dobókockás szerepjátékok mellé készült, így az app több kapcsolódó opcióval is rendelkezik, a hat panel segítségével egyszerre több eltérő beállítás is elérhető. Extraként az app tárolja a generálási előzményeket (ez újraindításkor kiürül), illetve ki is tudja mondani az aktuális számot.

Bár egy ilyen alkalmazásnál a felhasználói felület kisebb hangsúlyt kap a funkcionalitásnál, azért az jól látszik, hogy a TRNG külcsínjével van tennivaló. Nem stimmelnek a térközök és a színösszeállítások (a kék panelre váltva például beleolvadnak a vezérlők a háttérbe), az előzményeket megjelenítő panel pedig nem görgethető, így ha betelik, elvesznek a régebbi számok. Ezek mellett az is zavaró kissé, hogy a generálást elindító gombot megérintve néha teljes képernyős reklámok repülnek fel.

A program fontos előnye a fotó alapú randomizálás mellett az, hogy nincs szüksége internetkapcsolatra a működéshez, szemben számos vetélytárssal. A TRNG összességében egy jó ötletre épülő szoftver, mely szépen ellátja a feladatát, ám a felhasználói felületet tekintve akad pár hiányosság. A beszerzése ingyenes, a futtatásához egy androidos készülékre lesz szükség, mely legalább 4.0-s rendszerverzióval rendelkezik.

Értékelés: TRNG (Android 4.0+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 5 / 10 pont 10 / 10 pont Android

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés