Hirdetés

Alkalmazásfejlesztés badára: Újdonságok a 2.0-ás fejlesztőkörnyezetben.

Nemrég hírt adtunk a bada 2.0 verziószámú fejlesztőkörnyezetének megjelenéséről, amely immár bárki számára elérhető a hivatalos weboldalról. A mai bejegyzésben megnézzük, hogy milyen újdonságokat és változásokat tartalmaz az új SDK. A rendszerkövetelmények nem sokat változtak, a futtatáshoz egy kétmagos, magonként 1,8 GHz-es processzor, 2 GB RAM és 2,2 GB szabad tárhely szükséges. Sajnos az előzetes hírekkel ellentétben a legújabb verziót is csak Windows operációs rendszerrel használhatjuk, így a Linux és OS X használóknak is muszáj lesz valamilyen módon a redmondi cég operációs rendszeréhez nyúlni.

Telepítéskor immár a HVGA felbontású erőforrásokat tartalmazó csomagot is kiválaszthatjuk.
Telepítéskor immár a HVGA felbontású erőforrásokat tartalmazó csomagot is kiválaszthatjuk.

Bár az első, bada 2.0-át futtató masina még várat magára, az emulátoron immár a megújult felhasználói felületet bámulhatjuk. Ennek megfelelően kapunk néhány új vezérlőt is, ilyen például az ExpandableEditArea, a SearchBar, a TabBar, a BackButton, a HeaderItem, a FooterItem, a ButtonItem és a Gallery. A régi vezérlők is új ruhába öltöztek, hogy jobban illeszkedjenek a rendszerbe, néhány elemet ki is vontak a forgalomból. Ennek megfelelően az alábbi vezérlők a deprecated, azaz érvénytelenített mappába kerültek:

  • CustomList
  • ExpandableList
  • GroupedList
  • IconList
  • List
  • OverlayPanel
  • SlidableGroupedList
  • SlidableList

A fejlesztőkörnyezet felülete is átesett egy kisebb ráncfelvarráson, amely főleg a grafikus felületszerkesztőt érintette. Néhány felületi beállítást kipakoltak a felső eszközsávba, így immár innen váltogathatunk például a felbontások és az orientációk között. Végre a rács méretét is állíthatjuk, valamint immár a vezérlő igazítását és rendezését segítő vonalakat is kapunk. Új nézeteket is kapunk, ilyen a coverage, a profile és a potential bug list, valamint egy beépített teljesítményanalizálót is találunk az SDK-ban, melyekről lesz még szó a blogunk keretein belül.

És végül, de nem utolsósorban rengeteg új funkció is belekerült az SDK-ba. Ilyen például a HVGA felbontás támogatása, a layout-menedzsment megújulása, az alkalmazások közötti kommunikáció megjelenése,valamint a speech-to-text, a text-to speech, az NFC, a WiFi Direct, az alkalmazásokon belüli reklámozás és a push értékesítések támogatása. A bada fejlesztői rovatunk a rengeteg új funkció megjelenése miatt pár bejegyzés erejéig a 2.0-ás SDK-ra fog fókuszálni.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények