Alkalmazásbemutató: Google Camera

Hirdetés

A Google a napokban frissítette az alap kameraszoftvert, mely leginkább a Nexus széria tagjairól lehet ismerős az embernek. A keresőóriás az újítások mellett ráadásul mindenki számára elérhetővé tette az appot a Play Store-on keresztül, mely két előnnyel is jár. Egyrészt így Nexus készülék nélkül is ki lehet próbálni a programot, másrészt a frissítések nincsenek rendszer update-hez kötve, így elvben nagyobb gyakorisággal is érkezhetnek.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Bár volt pár jó ötlet a gyári kameraszoftver előző iterációjában, a kijelző lenyomva tartásával elővarázsolható beállítások menü a gyakorlatban igen nehézkesnek bizonyult. Persze, jól nézett ki a minimalizmus, de ha az adott pillanat lencsevégre kapása a cél, nincs helye a beállításokkal töltött bénázásnak. Ezt a Google is érezte, a felhasználói felület komplett újratervezése pedig igen jót tett az alkamazásnak. A fotózási módok közötti váltáshoz egy oldalirányú swipe szükséges, ugyanitt találjuk a beállításokat is. Fontos újítás, hogy az előnézeti kép immár nem foglalja el a teljes képernyőt, így csak azt látjuk, amit majd a fotó is tartalmazni fog, nem marad le semmi. Az exponáló gomb méretét megnövelték a könnyebb kezelhetőség érdekében.

A UI mellett a funkcionalitás is fejlődött. A panoráma és a körpanoráma felbontását immár szabadon állíthatjuk, utóbbit maximumra csavarva 50 megapixeles lesz a végeredmény. Érdekes újdonság a Lens Blur mód is, mely segítségével mélységérzetet adhatunk a fényképeknek. Egy kicsit hasonlít a dolog a Galaxy S5 és a HTC One M8 esetében tapasztalhatóhoz: a célpont éles marad, a fókuszponttól távolabb eső objektumokat viszont elmossa a rendszer. Mindez egészen jó hatásfokkal működik, közeli célpontok esetén érdemes játszani vele. A blur, azaz elmosódás mértékét a felhasználó szabja meg.

Egy fontos frissítésen vagyunk túl, a kameraszoftver így végre egy valóban jól használható alkalmazássá vált, a Lens Blur pedig egy kellemes kiegészítés a jelenleg elérhető fényképezési módok mellé. A telepítéshez viszont a legfrissebb rendszerverzió szükséges, alsó korlátként ugyanis Android 4.4-et határozott meg a Google. Az app a Play Store-on keresztül szerezhető be, a használata ingyenes.

Értékelés: Google Camera (Android 4.4+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
9 / 10 pont 9 / 10 pont 10 / 10 pont Android

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés