Alkalmazásbemutató: Apple iWork

A számítógépek egyik nagy előnye, hogy nem csupán játszani és internetezni tudunk rajtuk, hanem dokumentumokat is szerkeszthetünk, prezentációkat készíthetünk, vagy akár táblázatokat is létrehozhatunk. A mobilkommunikációs eszközökkel ez korábban nem volt lehetséges, pedig az igény régóta adott; épp ezért az elmúlt években rengeteget fejlődtek az efféle szoftverek, melyek már nem csak funkcionalitás szempontjából megfelelők, hanem az érintőkijelzős kezelésük is megoldott, még ha nem is tökéletes a végeredmény.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Ami a Microsoftnál a mindenki által ismert Office, az az Apple-nél az iWork. Mindkettő egy irodai programcsomagot takar, melyek segítségével dokumentumokat, táblázatokat és prezentációkat (vagy ha úgy tetszik; Word, Excel, PowerPoint fájlokat) tudjuk kezelni és szerkeszteni. Az iWork egyébként nem egy új találmány.

Az Apple egyébként nem mondható kezdőnek a témában, a Mac számítógépekre és iOS-alapú eszközökre jelenleg is elérhető iWorks elődje, az AppleWorks 1984-ben jelent meg, nagyjából 6 évvel korábban, mint a Microsoft Office Apple gépeken futó változata, mely pár hónappal korábban debütált, mint a Windows alá elérhető Office 1.0

Hirdetés

A szoftvercsomag eleinte csak Mac számítógépre volt elérhető, de az iOS-alapú eszközök sikere egyértelművé tette, hogy az Apple-nek létre kell hoznia a patinás szoftvercsomag hordozható eszközökön elérhető változatát, mely nyilván több munkát jelent egy egyszerű portolásnál, hiszen a szoftvert úgy kellett megalkotni, hogy a telefonok kisebb és a táblagépek nagyobb kijelzőjén is tökéletesen lehessen kezelni. Az alkalmazáscsomag tavaly márciusban meg is jelent, ráadásul az iCloudot is támogatja, így automatikusan szinkronizálódnak a dokumentumok az eszközök között, az online felületnek köszönhetően pedig böngészőből is elérjük a szolgáltatást, ahol teljeskörűen hozzáférhetünk kreálmányainkhoz. Alkalmazásbemutatónkban most az iPhone-ra optimalizált variánst mutatjuk be.

A Pages a Word megfelelője, vagyis egy dokumentumszerkesztő, de teljesen más felépítésben, mint amit a redmondi cégnél megszokhattunk. Az almás vállalat szerint ez a legszebb szövegszerkesztő, ami mobiltelefonra készült, ami a vállalattól nem egy meglepő kijelentés, az viszont tény, hogy a látványra adtak. Megnyitás után megjelennek a telefonon és a felhőben tárolt irományok, de természetesen újat is létrehozhatunk. Ekkor több sablont dob fel a szoftver, melyek segítségével könnyebb mondjuk egy posztert, meghívót, receptet vagy akár szórólapot készíteni. A dokumentum létrehozásakor három fő ikonnal találkozunk legfelül, az ecsetre nyomva a szöveg elrendezését, stílusát módosíthatjuk, ezen felül az itt található almenü segítségével lehet felsorolásokat készíteni. A plusz gomb mögött a médiatartalmak, táblázatok, diagramok és alakzatok fekszenek, ezeket lehet beszúrni. A beállítások fül alatt kereshetünk, megoszthatjuk a dokumentumot, vonalzó nézetet választhatunk, vagy a margók helyzetét állíthatjuk be. A szerkesztés egyébként az iPhone-ok képernyőméretén sem bonyolult, a multitouch mozdulatoknak hála könnyen tudunk fotókat elforgatni, szavakat kijelölni. Az élmény persze az iPadnél még inkább fokozódik, de az Apple tényleg odafigyelt arra, hogy a kisebb kijelzőkön is használható maradjon a Pages. Fekete pont jár viszont azért, hogy a szöveget nem tördeli a szoftver, vagyis hiába nagyítunk bele a dokumentumba, a sorok nem igazodnak a képernyő széléhez, így mindig mozogni kell a kijelzőn, ha valamit olvasunk.

A Numbers a Pageshez nagyon hasonló koncepcióval készült, ám itt már Excel fájlokat tudunk készíteni. Táblázat létrehozásakor újfent mintákat tár elénk a szoftver, ami megkönnyíti a munkánkat, van jelzálog kalkulátor, fogyásnapló stb. Egy képernyőn egy táblázat megjelenítése lehetséges, ám a felül elhelyezkedő fülek segítségével könnyedén tudunk több ablakban is dolgozni. A felső menüsor itt is az ecset, a plusz gomb és a javítókulcs ikonjaiból áll. A festékes eszközre rányomva táblázatot, fejlécet, cellákat tudunk beszúrni, vagy azok tartalmát és formátumát módosítani. A plusz jelre kattintva a Pagesnél ismert média, táblázat, diagram és alakzat behelyezése engedélyezett. A Numbers nagyon jól működik, bár egy fokkal azért nehezebb átlátni egy méretesebb táblázatot az iPhone kijelzőjén.

A Keynote egy sokoldalú prezentációkészítő alkalmazás, mely az előzőekkel ellentétben kizárólag fektetett nézetben alkalmazható. A sablonok feldobása és az ikonok elhelyezkedése a Pagesnél és Numbersnél ismertetekhez igazodik, ám itt a horizontális nézetnek köszönhetően oldalt a prezentáció lapjait láthatjuk. A képeket különböző stílusban szúrhatjuk be, az elrendezés részre kattintva pedig akár szegélyekkel is elláthatjuk ezeket. Beilleszthetünk interaktív linkeket, legyen az email vagy URL cím. A fotók elforgatása, a szövegkijelölés mind-mind hibátlanul üzemel, bár azért ehhez is kényelmesebb egy méretes kijelzőn dolgozni. A sötét oldal egyébként a képeknél támad, ugyanis nem lehet a fotókat átméretezni, ami sokszor hatalmas méretű fájlokat eredményez. Az App Store-ban egyébként találunk egy Keynote Remote alkalmazást is, ami ugyan 0,89 euróba kerül, de sok esetben hasznos lehet, hiszen segítségével a Macen, vagy más iOS eszközön futó prezentációt tudjuk irányítani a telefonunkról.

Mindhárom alkalmazás elérhető az iCloudból is. A szinkronizálás pillanatok alatt történik, az online felületben pedig egy teljesértékű csomagot kapunk, ugyanúgy tudunk szerkeszteni és olvasni is a fájlokat, mint más eszközökről. A működés alapkoncepcióját maga az Apple is szemléltette az idén júniusban megrendezett eseményen, az erről készült hivatalos videót erre a linkre vagy az alant látható képre kattintva lehet megtekinteni.

Az iWork összességében egy nagyon jó irodai alkalmazáscsomag, és nem csak azért, mert mindkét Apple-platformon fut és szinkronizálja a fájlokat, hanem azért, mert telefonon is jól kezelhető. Használat közben iPhone esetében nyilván egy kicsit jobban kell hunyorogni, mint iPadnél, mivel a 3,5-4 inches kijelzőn azért nem egyszerű mindent kezelni, ám ennél jobban aligha lehetett volna kivitelezni a programok átdolgozását. A programcsomag az iPhone 2G és 3G, valamint az iPod touch 1 és 2G készülékeken kívül minden, legalább iOS 5.1-et futtató hordozható eszközre elérhető, tehát az összes többi iPhone, iPod touch és minden iPad készülék támogatott. A Pages, a Numbers és a Keynote szoftverek külön-külön tölthetőek le, eredetileg mindegyik 9,99 dollárba (nagyjából 2200 forint) került, ám az Apple most egy nagyon szimpatikusat lépett, ugyanis akik szeptember 1-je után új, iOS 7-tel kompatibilis iPhone, iPad, iPod touch készüléket vásárolnak, azok ingyenesen tölthetik le a programcsomag valamennyi tagját.

Értékelés: iWork (iOS 5.1)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés / információ
9 / 10 pont 10 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes / szoftver
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone 5c - az újracsomagolás művészete

    Almáék idén először két telefont is bemutattak, ám az olcsóbbik modell inkább csak új színvilágot és műanyagot hoz, nagy előrelépést aligha.

  • Apple iPhone 5s - tud ujjat mutatni

    Az iPhone 5 újdonsága külsőre nem sokat változott, de erősebb hardver, fejlettebb kamera, valamint egy Home gombba épített ujjlenyomat-olvasó került bele.

  • Apple iPhone 5 - öt lett S

    Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

Hirdetés