Alkalmazásbemutató: UNICEF HelpAPP

Hirdetés

Az UNICEF-et közvetlenül a második világháború után, 1946-ban hozták létre azzal a céllal, hogy segítsék a háború borzalmait átélt, sokszor éhező és fagyoskodó európai gyermekeken. Bár a szervezetet 1953-ban átnevezték (az United Nations International Children's Emergency Fund szóhalmazból kikerült az International), a mindenki által ismert és használt betűszó ma is az eredeti nevet sejteti maga mögött. Tevékenységüket nagy általánosságban valószínűleg nem kell bemutatni, azonban a szervezet Magyar Bizottságának van egy konkrét munkája, mely jelen írás tárgyát adja: ez a HelpAPP.

Az Android, iOS és Windows Phone platformokra egyaránt elérhető szoftver a bántalmazott gyerekek, fiatalok számára nyújthat segítséget. A szoftver elsődleges céljaként abban próbál segíteni az áldozatoknak, hogy rájöjjenek, ami velük történik, az nincs rendben, nem az ő hibájuk, segítséget pedig lehet kérni. Ez utóbbi rész is központi szerepet kapott a szolgáltatáskínálatban, az alkalmazáson belülről is el lehet érni különféle segélyhívó számokat, a tárcsázás pedig nem is rögzül a hívásnaplóban. Ezen kívül két általunk ismert személyt is hozzáadhatunk a vészlistánkhoz, őket nem csak egy gombnyomással tudjuk felhívni, hanem SMS-ben vagy emailben saját GPS-koordinátáinkat is hasonló egyszerűséggel küldhetjük el nekik.

Mivel azonban nem mindenki tudja, hogy az általa átélt bántalmazás bizony adott esetben bűncselekmény is lehet, a szoftver több olyan felületet is nyújt, melyen keresztül az áldozat megbizonyosodhat arról, hogy segítségre van szüksége. A megoldást keresek rész lényege tehát ez, de valószínűleg hasonló folyamatokat indíthat be a többet szeretnék tudni is, ahol az egyes bántalmazási formákról való részletes leírás segít a felismerésben. A megoldást keresek konkrét problémákra ad a megoldás keresésével, védekezéssel és segítségkéréssel kapcsolatos leírásokat. A listát a felhasználók is bővíthetik, a fejlesztők számára emailben küldhetnek el olyan eljárásokat, melyek az ő esetükben már működtek.

A rendszer kezelőfelülete látványos és érthető, ám a fejlesztők ettől függetlenül készítettek egy videót, mely segíthet elsajátítani a használatot. Külön dicséretes, hogy mindhárom nagy platformra elérhető a szoftver, ráadásul Android és iPhone esetében a rendszerkövetelmények is alacsonyak, a robotos rendszernél már egy Gingerbread is elég, míg a Windows Phone-nál a 7.5-ös verzió fölött minden támogatott. Bár az érzéseim azt mondatják velem, hogy reményeim szerint ezt az alkalmazást senkinek nem kell használnia, a realitás sajnos mást mutat. Dicséretes, hogy az UNICEF Magyar Bizottsága felismerte az okostelefonok fiatalok közötti terjedését és a benne rejlő lehetőségeket, aminek köszönhetően a HelpAPP iskolapéldája lett annak, hogy mire lehet használni ezeket az eszközöket.

Értékelés: UNICEF HelpAPP (Android 2.3+ / iOS 6.0+ / Windows Phone 7.5+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
10 / 10 pont 10 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes (Android / iOS / WP)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés