2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Autó+mobil rovat

WayteQ xTAB 50 GPS - az androidos navi

Itt az első fecske, a WayteQ androidos navijának prototípusát próbáltuk ki. Lehetséges, hogy a Windows CE ideje lejárt és ez a jövő iránya?

Hirdetés

Extrák, egyebek

Ez a cucc még nem a végleges házban ült. A magam részéről örülnék, ha lennének fizikai hangerőszabályozó gombok is, a tesztpéldányon egyetlen billentyű volt felül, amivel a kijelzőt, illetve magát a gépet tudjuk kapcsolgatni. Itt is bele kellett nyúlni a rendszerbe, a hosszas megnyomás hatására ugyanis nem csak kikapcsolni, hanem standby állapotba is lehet rakni a gépet. A töltés miniUSB kábelen keresztül történik, van hely microSD-nek, SIM viszont nincs, és egyelőre a WayteQ nem is tervezi rövidebb távon ilyen készülékek forgalmazását. A 2.3.4-es Androidot nem nagyon lehet majd frissíteni, hiszen itt ez másodrendű, a hardver vidáman elég ahhoz, hogy a legtöbb funkciót gond nélkül kiszolgálja, hiszen 1 GHz-es, Cortex-A8-as processzor dobog a burkolat alatt, a grafikus munkát Mali 400-as GPU segíti, a RAM mérete 512 MB, a belső tárhely 4 gigabájtos. Ez utóbbin van a 44 országos szoftverből 41 ország (ennyi fért rá), de mivel a térképfrissítés ingyenes, ezért a repertoárt úgy variáljuk, ahogyan akarjuk.

WayteQ xTAB 50 GPS

WayteQ xTAB 50 GPS

A kijelző mezei TFT, 480x800 pixeles felbontással. A tükröződéssel még kell játszani, valószínűleg direkt napfényben nem az igazi, de alapvetően megfelel az elvárásoknak. A készülék sebessége több mint kielégítő, abszolút partiban van ennél drágábban kapható táblagépekkel is, 3D játékokat is futtattam, YouTube videókat is röccenés nélkül visz, ez nagyon kellemes. A rendszer sajátossága, hogy egy mozdulattal le lehet tenni a háttérbe a navigációs alkalmazást, amely ebben az esetben nem karattyol, ha visszaváltunk rá, akkor kábé 3 másodpercig mereng, majd tökéletesen pontosan lerak minket az akutális helyre és folytatja az útvonal ismertetését, mintha mi sem történt volna.

WayteQ xTAB 50 GPS

WayteQ xTAB 50 GPS

A beépített giroszenzor miatt álló módban is működik a készülék, az Android rendszerből azonban még ki kell gyomlálni bizonyos dolgokat, például a kamera ikonja nem visz sehová. A böngészés gyors, a Market gond nélkül működik, a WLAN jelet is gyorsan megtalálja a motyó. Ha a még meglévő apró hibákat javítják, akkor az xTAB igen kellemes útitárs lehet, azzal megfejelve, hogy nem csak a kocsiban láthatjuk értelmét, hanem akkor is, ha útközben megállunk burkolni valahol és közben megnézzük rajta a leveleket, vagy a fontosabb híreket, zenét hallgatunk, vagy éppen játszunk egy rövidet. A forgalmazó azt ígéri, hogy márciusban már piacon lesz a kütyü, meg lehet vásárolni, árban sikerült megtalálni azt a szintet, amivel versenyképes lehet a készülék még akkor is, ha ennél olcsóbban kapható szoftver nélkül WinCE alapú gép. A WayteQ az első ilyen termék, gyanítom, hogy nagyon hamar lesznek követői is, sőt ahol ez a termék készül, ott gyárják a Prestigio navikat is, abból is várható androidos termékcsalád, s azt pusmogják, hogy a Navon is nyitni igyekszik errefelé, bár ők vélhetően megvárják, hogy az NNG piacra dobja az iGO-t. Hogy a jövőben azt fogjuk-e mondani majd egy úticélt elérve és megpihenve, hogy netezgetek egy kicsit a navimon, vagy azt, hogy navigálok a táblagépemen, az igazából tökmindegy, a két terméktípusnak lesz (illetve van) egy közös halmaza, ahová az xTAB 50 GPS is beletartozik. Engem meggyőzött már a prototípus is arról, hogy ez az irány jó, tartható és működőképes, árban megfelelő és sokoldalú termékek gyártására lehet számítani, most már csak az a kérdés, hogy a vásárlók mit fognak szólni, illetve a piac mennyire gyorsn alakul át, vagy sem. Egy cikk végén illik plecsnit adni, egy prototípus kapcsán ezt nehezebb kivitelezni, ha a hibák kijavításra kerülnek, akkor részemről ajánlott kategóriába tartozik a WayteQ masinája.

WayteQ xTAB 50 GPS + Sygic

Bog

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.