Hirdetés

Sony Xperia Z Ultra - a név kötelez

Bevezető, tartozékok

Köztudott, hogy a japánok igazán különleges emberek, az ottani kulturának, stílusnak és életformának gyakorlatilag nincs párja a világon. Van ráadásul valami, amiben szintén maguk mögé utasítják szinte a világ bármely más népét. Ez pedig a kitartás. Gondoljunk csak arra, hogy a második világháború alatt romhalmazzá lőtt országból milyen fejlődést produkáltak. A fejlődésből persze kijutott a mobilkommunikáció területére is, elég csak annyit mondani, hogy 2000-ben már színes kijelzős telefont vehettek maguknak (igaz, a Siemens S10-et meg 1998-ban mutatták be).

Sony Xperia Z Ultra
[+]

A Sony a nagymúltú Ericssonnal kötött szövetséget, hogy a mobilgyártók között is a legnagyobbak közé kerüljenek. Jól is indultak a dolgok, de aztán megtorpantak, és csak az androidos Xperia szériával kezdtek újra felpörögni. Közben kiderült, hogy a svéd-japán párosítás hosszútávon nem működik, a válás után sokan a márka eltűnésétől tartottak (a telekom piacról). Mostanra viszont kiderült, a Sony belecsapott a lecsóba és mostanra oda jutottak, hogy lerakták az asztalra az Xperia Z Ultrát, amitől viszont a konkurensek fogják lerakni... a hajukat, mert nem kicsit komoly a cucc.

Sony Xperia Z Ultra
[+]

A VIP-Phone nyújtotta át nekem a tesztkészülék dobozát, ami egyébként meglepően picike, és tipikusan Sony stílusban készült. A fedél eltávolítása után rögtön a telefonnal találkozunk, a belső keret kiemelésével pedig a tartozékok is előkerülnek. Nem vitték túlzásba a dolgot, egy hálózati töltőfej, USB adatkábel és sztereó füles, valamint utóbbihoz szilikonbetétek alkotják a csomagot.

Sony Xperia Z Ultra
[+]

Külső

Elsőre azt hittem, csak én vagyok ilyen nyers, de nem, akárki meglátta élőben, szinte biztosan kiszaladt a száján a „b.... meg” szópáros. Egy biztos, hogy a Z Ultra semmilyen tekintetben sem átlagos, gyakorlatilag mindenkit sokkol a látvány. Egyrészt itt van a méret. Van ez a csúfosan phabletnek hívott kategória, a klasszikus okostelefonok és a tabletek közötti határvonal, aminek már több képviselője is van, elindítója pedig a Samsung Galaxy Note volt. Na, a Note-ot felejtsük is el, de gyakorlatilag bármit, amit okostelefonnak hívunk. A Z Ultra minden jelenleg hivatalosan létező okostelefonnál nagyobb, ám ez csak a szélességre és hosszúságra igaz. A japánok kompenzálásként elképesztően lefaragták a vastagságot, mindössze 6,5 mm-ről beszélünk, márpedig amit belepréseltek, ez több mint durva. Súlyban sem szálltak el, a 212 gramm egyáltalán nem vészes, sem kézben, sem zsebben nem lesz vele gond. Apropó zseb, a vékonysága miatt szinte bárhova be lehet csúsztatni, viszont már a leüléskor gondban lehetünk, mert a hosszúság itt már beleszól a buliba.

Sony Xperia Z Ultra
[+]

A fent említett káromkodás másik oka a külső is lehet. Hiába péklapát méretű, piszkosul jól néz ki, és már egy ideje a Sony készülékeket sokan a legszebbek között tartják számon. A vékonysága mellett a szögletes, letisztult vonalak, a fekete szín (létezik fehérben is, de szerintem abban csúnya) és az elöl-hátul tökéletesen sík üvegburkolat nagyon elegáns, elsőre is bárkinek leesik, hogy itt egy csúcsmodellt láthat. Mindezt még tetézi a prémium minőség is, az említett üveg elő- és hátlapon kívül a keret részben fémből, részben pedig műanyagból készült, mindkét esetben kifogástalan kidolgozással. Nem meglepő módon a készülék nem szétszedhető, így lötyögés vagy illesztési hézag problémák élből ki vannak zárva. Hosszában megcsavarva minimális elmozdulás érzékelhető, de igazából csoda, hogy nem törik el. Ja, ezek a japán srácok még azzal bevisznek egy gyomrost, hogy az egész szerkezet IP58-as védettségű, tehát sem a por, sem a víz nem tesz benne kárt, utóbbinál 1 méteres mélységben legalább fél órát úsztathatjuk gond nélkül.

Sony Xperia Z Ultra
[+]

A nagyság persze nem öncélű hülyeség, a „bűnöst” az előlapon találjuk, egy 6,44(!) hüvelykes képernyő személyében. Felejtsük el a Note szériát és kb. bármelyik másik phabletet, ez mindennél nagyobb. A káprázatos képátlóhoz fullHD felbontás tartozik, ami még ilyen méretben is simán retina élességet ad (344 ppi). A Sony viszont nem bízta a felbontásra a képminőséget, hanem bevetett egy új technológiát, a Triluminos kijelzőt. Ezt a legújabb, felsőkategóriás Bravia televíziókból emelték át, ám itt többről van szó, mint a korábbi Bravia képjavító „tuningról”. A pontos műszaki leírástól most eltekintenék, de érdemes utánaolvasni, miként is működik a dolog. Akik annak idején csalódtak az Xperia Z kijelzőjében, azoknak jó hírem van: a Z Ultra kijelzője kimagasló képminőséget ad. Nagyon szép, kellemesen élénk (de valóságos) színek, szuper betekintési szög, napfényben is korrekt olvashatóság, jó fényerő, bármely jelenlegi konkurens technológiával kiállja a próbát. Ráadásul még ez se volt elég, mert a 10 pontos multi-touch mellett az érintőréteg olyan érzékeny, hogy nem csupán ujjal, hanem bármilyen, legalább 1 mm-es tárggyal tudjuk vezérelni. Nem kell speciális, kapacitív stylus, én például hirtelen ötlettel a fejhallgató jack-es végével próbáltam ki és simán működött. Az előlapon semmilyen gombot nem találunk, a vezérlők a képernyő alsó részén jelennek meg. Felül egy Sony felirat, mellette előlapi kamera, közelség- és fényszenzor, valamint egy többszínű állapotjelző LED kapott helyett. Az előlap legtetején van a hangszóró, formailag azonos formában legalul pedig a mikrofon. Hangminőségben és hangerőben egyaránt remekül helytáll, azonban az apró nyílás okozhat meglepetésket, mert a nagy méret miatt könnyen a fülünk mellé kerül a rés.

Sony Xperia Z Ultra
[+]

Hátul ugyancsak az üveg dominál, és igazából szinte semmi sincs itt, mégis rendkívül ízléses az összhatás. A sík felületet csak a legfelül lévő kamera optikája töri meg kissé, az pedig külön tetszett, hogy a feliratok mind az üveg alá kerültek, ezúttal az NFC sem matrica. Az oldalait is kihasználták, jobbra középen van az Xperia védjegy bekapcsoló, rögtön alatta a hangerőszabályzó. Felül van a másodlagos mikrofon, míg az alsó élen a hangszóró (részemről külön piros pont az elhelyezésért), balra középen pedig egy speciális csatlakozót láthatunk. Ez a külön megvásárolható asztali dokkolóhoz van, ami ráadásul mágneses elven működik. Két fedél is rejtőzik rajta, balra legfelül az MHL-képes microUSB-t találjuk, míg a másik oldalon egy jóval nagyobb ajtó mögött a microSIM és microSD foglalatok várnak minket. Ugyanitt van egy Reset gomb, ha teljesen kifagyna a gép, de a tesztelés alatt ilyenről szó sem volt.

Hirdetés

Hardver, szoftver

Nagy kijelző pipa, ultravékonyság pipa, vízállóság pipa, mivel üssünk még be? Rakjunk bele durva hardvert! Durvát? Qualcomm Snapdragon 800 chipset, négymagos Krait 400 proci, magonként 2,2 GHz-es(!) órajel, rakjunk mellé 2 GB RAM-ot és egy Adreno 330 grafikus gyorsítót. Bizony-bizony, az első Snapdragon 800 cucc a kezünkben és a nemzetközi piacon (a koreai S4 most nem játszik). Ez a hardver pedig olyat tol, hogy a Galaxy S4 és a HTC One sírva bújik a sarokba, mert a Z Ultra keményen rájuk ver, a táblázatban lévő adatokat elnézve tágra nyílik a szemünk. Az első ellenfél majd az LG G2 (meg a HTC One Max) lesz, ha megjelenik, addig pedig a Z Ultra mindent aláz.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Sony Xperia Z Ultra HTC Butterfly S LG Optimus G Pro Samsung Galaxy S4
AnTuTu Benchmark 3.x 30557 pont 25713 pont 20083 pont 23270 pont
Geekbench 2.x 3655 pont 3179 pont 2254 pont 3036 pont
Linpack for Android (single) 441,228 MF. / 0,19 s 350,767 MF. / 0,24 s 315,155 MF. / 0,27 s 319,975 MF. / 0,26 s
Linpack for Android (multi) 937,037 MF. / 0,18 s 803,175 MF. / 0,21 s 756,353 MF. / 0,22 s 803,175 MF. / 0,21 s
Quadrant 2.0 18733 pont 13038 pont 12139 pont 10153 pont
Smartbench 2012 Prod. 9817 pont 7816 pont 6907 pont 7318 pont
Smartbench 2012 Games 4436 pont 3448 pont 2736 pont 2735 pont

Sony Xperia Z Ultra Sony Xperia Z Ultra

Jól tudjuk, hogy a benchmark programok még nem feltétlen jelentenek garanciát a tökéletes működésre. Ezúttal viszont a számok véletlenül sem hazudnak. Az Android 4.2.2-es verzióra épülő, a Sony saját felületével megtámogatott rendszer villámgyors. Akadás gyakorlatilag nem létezik, még a Play áruházról való telepítés közben sem, sőt még a híresen hulladék Facebook kliens is gördülékeny. A gyártói átalakítás korrekt munka, a Sony is már jóideje csiszolgatja a saját megoldását. Tetszetős a redőnyszerű feloldás, a főképernyők száma maximum hét lehet, a lehúzható menüben testreszabhatók a gyorskapcsolók, a háttérképeken kívül komplett témákat is alkalmazhatunk.

Sony Xperia Z Ultra Sony Xperia Z Ultra

Jól alakítható az Xperia billentyűzet is, de persze ha valaki más szeretne, százával talál a Play-en ilyesmiket. Érdekes, hogy álló helyzetben nem kétkézzel tudtam a leggyorsabban gépelni (kicsit fejnehéz a gép), hanem ha az egyik kezemben fogtam a telefont, a másikkal meg egy ujjal bökdöstem a billentyűket. A főmenü jól belátható, egyetlen képernyőn 30(!) ikon figyel, első indítás után mindössze két lapunk van. Itt is választhatunk név szerinti vagy egyéni elrendezést. A főképernyőnk legalul 6+1 fix ikonunk van, középen a menü, a többi szabadon konfigurálható. Én kissé keveseltem a gyári widgetek számát, legalábbis a HTC és a Samsung alap kínálatához képest. Ami viszont szimpatikus, hogy a teljes felület, beleértve az alapképernyőt, működik fekvő módban is, ezzel is erősítve a tablethez való kötődést.

Sony Xperia Z Ultra Sony Xperia Z Ultra

Extrák, adatátvitel

Nem csak az egyedi felületet kapjuk a Sony-tól, hanem szokásosan extra szoftverekkel is felvértezik a telefonjaikat. Jelen esetben a sort az AASTOCKS nyitja, ami egy árfolyam, részvény és tőzsdefigyelő program, nyilván elsősorban az üzletemberek körében lehet nagyobb haszna. Az Album egy átalakított képgalériát rejt, ebben minden, a telefonon vagy online tárhelyen és közösségi oldalon lévő képet megtalálunk. Adataink védelmére egy biztonsági mentésre és visszaállításra alkalmas megoldást kapunk, ami még a letöltött alkalmazásokat is kezeli. A gyárilag meglévő Evernote, Facebook, Google+ kliensek nem érdekesek, kapunk viszont egy szöveges vagy rajzos formában egyaránt működő jegyzettömböt. Külön érdekesség a File Commander, hiszen a Sony mobiljainál tipikusan hiánycikk volt a fájlkezelő.

Sony Xperia Z Ultra Sony Xperia Z Ultra

Már egy ideje az Xperia mobilok tartozéka az Intelligens csatlakozás, melynek lényege, hogy bizonyos tartozékok használatakor előre megadott beállítások aktiválódnak. Aki mobilon is a vírusoktól retteg, az hasznát veszi a McAfee Security-nek, de szerintem többet ér a NeoReader nevű vonalkódolvasó. Meglepődve és csalódottan vettem tudomásul, hogy az OfficeSuite dokumentumkezelőből csupán olvasós verziót kapunk. Egy ilyen szintű mobilnál kissé kellemetlen, hogy csak külön pénzért tudunk szerkeszteni. A Rajz nevű programban meglepő módon rajzolni tudunk, míg a Recorder a diktafont takarja. A Socialife-nál lehetőségünk van a Facebook és Twitter fiókunkat egy helyen kezelni, én inkább maradtam az önálló kliensnél. Programokat vadászhatunk a Sony Select-nél, ám ez csupán egy gyűjtemény, a kiválasztás után már a Play Áruház nyílik meg. Ha elakadunk a használatban vagy információra van szükségünk a telefonnal kapcsolatban, akkor a Támogatás segít. A TrackID funkcióját szerintem nem kell már magyarázni és miután a tesztkészülék a messzi Ázsiából érkezett, így ismét volt két, számomra nem értelmezhető nevű program, ezekhez nem nyúltam.

Sony Xperia Z Ultra Sony Xperia Z Ultra

Csúcskészülékhez illően adatátvitel esetén is teljes arzenál áll rendelkezésre. A négysávos GSM mellett ötsávos 3G biztosítja a működést. Az általunk tesztelt változat nem LTE-képes, ám az a verzió nyolc(!) frekvencián kezeli a 4G-t. Maximum 42 Mbit letöltési és 5,76 Mbit feltöltési sebességgel gazdálkodhatunk, ezen kívül van 4.0-s sztereó Bluetooth is. A WiFi is fullos, a/b/g/n mellett a legújabb ac szabványt is szereti, kétfrekvenciás, van hotspot, DLNA, WiFi Direct. Az NFC sem hiányozhat, valamint a microUSB, utóbbi MHL és OTG kezelésére is alkalmas, így tévére is köthetjük, valamint külső eszközöket csatlakoztathatunk rá. Természetesen a GPS-vevő is megvan, a behangolás gyors és pontos, ilyen kijelzőn meg igazán kellemes a navigáció. Tárhelyből nem lesz hiány, a belső memória közel 12 GB-os, ezt még 64 GB-tal lehet bővíteni microSD kártya segítségével.

Sony Xperia Z Ultra Sony Xperia Z Ultra

Multimédia

A tervezők energiája minden bizonnyal a kameránál fogyhatott ki, legalábbis a 8 megapixeles felbontás és a LED hiánya ezt sugallja. Főleg utóbbi a meglepő, mert látva a többi technikai bravúrt, ennyi még igazán beleférhetett volna, legalább zseblámpának. A fényképező kezelőfelülete korrekt, baloldalra kirakhatunk három parancsikont, a fotó és videó mód között nem kell váltanunk, mindkettő gombja egyszerre elérhető. A fókusz és a képek készítése szupergyors, a beállítások egész sokrétűek. A felbontáson kívül van még expozíció, geotagging, fehéregyensúly, ISO, motívumprogramok, sorozat- és panoráma mód, önkioldó, mosoly- és arcfelismerés, fénymérés, fókuszmódok, illetve HDR. Aki ezekkel nem akar foglalkozni, az válassza az intelligens automata funkciót, itt a készülék a környezettől függően magától felismeri a szituációt.

Sony Xperia Z Ultra

Sajnos az elkészült képek is bizonyítják, a kamerára tényleg nem fordítottak kellő figyelmet. Zajos, ugyanakkor erősen zajszűrt, elmosott fotókat kapunk, amiken hiába jók a színek, az eredmény bizony gyenge. Ráadásul a LED hiánya miatt a sötétben vagy gyengébb fénynél való fényképezés kiesik, egyedül a makrózásnál kapunk kicsivel jobb eredményeket. Videózásban fullHD minőségben rögzíthetünk, sztereó hanggal és folyamatos autofókusszal, az eredményt pedig ITT lehet megtekinteni.

Sony Xperia Z Ultra Sony Xperia Z Ultra

Ha átlépünk a zenéhez, akkor gyorsan vigasztalódhatunk, mivel itt szintén profin teljesít a Z Ultra. A Walkman lejátszó mind megjelenésben, mind funkcióban remek, van ismétlés, véletlen lejátszás, az albumképek sem hiányoznak. A hangzás a gyári fülessel sem rossz, hangerő is van bőven, ha pedig finomhangolnánk, akkor a komoly hangszínszabályzón kívül további opciókat is elérhetünk, mint a többféle térhangzás vagy a ClearAudio+. Lejátszás közben bekapcsolhatunk jópofa vizuális effekteket, a zenéket pedig a státuszmenüből, valamint a lezárt képernyőről is vezérelhetjük. Aki inkább rádióra vágyna, az sem fog csalódni. Szép, egyszerű felület, bekapcsolható vizuális animációk, RDS, nem is kell ide több.

Sony Xperia Z Ultra Sony Xperia Z Ultra

Üzemidő, összegzés

A rengeteg csúcstechnika és a szupervékony kialakítás láttán arra gondolhatunk, hogy az akkumulátor szinte már nem is fér bele. De belefért, mégpedig nem is akármilyen. Egy 3050 mAh-s lítium telepet sikerült még bepréselni a burkolat alá, és ez a kapacitás elég tisztességesen helytáll. Közepes használat mellett elvagyunk két napig töltő nélkül, és igen intenzív kínzás kell ahhoz, hogy már az első nap végén lássuk a gyenge akku kijelzést. Mindezt úgy, hogy a Stamina névre keresztelt energiatakarékos opciókat be sem kapcsoltam, azokkal még tovább nyújthatjuk a működési időt. Nem kevésbé impozáns, hogy egyetlen töltéssel 120 órát, tehát 5 napig tudunk folyamatosan zenét hallgatni.

Sony Xperia Z Ultra
[+]

Értékelés: Sony Xperia Z Ultra
Külső
Ergonómia 6 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az Xperia Z Ultra nem próbálja elrejteni, hogy a gyártó erődemonstrációjának eredménye. A Sony ezzel a készülékkel megmutatta, hogy képes a legmodernebb technológiákat tartalmazó mobilt letenni az asztalra, mégpedig némely tekintetben a legelsők között. Ez a típus bizonyítja, hogy a japán gyártót most már a legnagyobbak között kell kezelnünk. Noha a fizikai méretek a legvégső határokat feszegetik (mobiltelefon oldalról), a prémium megjelenés és minőség, a jelenleg világelső, szupergyors hardver, a remek kijelző és a kellemes szoftver elismerésre méltó csomaggá áll össze. Mindezt megfejelték egy korrekt üzemidővel is, így a mérleg másik oldalára gyakorlatilag csak a kamera került, melynek fotós teljesítménye sajnos csalódást keltő. Ha ezen túl tudunk lépni, és megbarátkozunk az extrém méretekkel, továbbá úgy érezzük, hogy mi vagyunk a célközönség, nem szeretnénk okostelefont és tabletet egyszerre, együtt használni, akkor ennél jobb készüléket most biztosan nem tudunk választani. Ár tekintetében se illeti túlzott kritika, kártyafüggetlenül jelenleg 170 ezer forint, ami nyilván nem kevés pénz, ám az sem, amit cserében kapunk, ráadásul ez még kezdőár és az európai hivatalos forgalmazás csak most indul majd. Összegezve nem lehet kérdéses a végső ítélet, az Ajánlott plecsnit mindenképp megérdemli.

Sony Xperia Z Ultra

Rusi

A tesztkészülék a VIP-Phone jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Sony Xperia Z Ultra
Sony Xperia Z Ultra Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 179,4 x 92,2 x 6,5 milliméter
Tömeg 212 gramm
Színvariációk fekete, fehér, lila
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 6,44 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 pixel (344 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív, multi-touch Triluminos TFT, Mobile Bravia Engine
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 800
Processzor típusa Quad-core 2,2 GHz Krait 400
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 330
RAM mérete 2 GB RAM
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 11,72 GB
Memória bővíthetősége microSDXC (64 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 42 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, DLNA, WiFi Direct, MirrorLink
USB microUSB 2.0 (MHL, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.2.2
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek ???
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autofókusz
Másodlagos kamera van
Videófelvétel van (1080p)
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 3050 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 790 óra (2G) / 820 óra (3G)
Beszélgetési idő 14 óra (2G) / 16 óra (3G)
Internetezési idő N/A
Zenelejátszási idő 120 óra
Videólejátszási idő N/A
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, másodlagos mikrofon aktív zajszűréssel, IP58 víz- és porálló kivitel
  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés