Hirdetés

Sony Xperia Z5 Compact - tökéletes kispajtás?

Külső

Pár évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy tesztalanyunkat majd a "kicsi" jelzővel lehet illetni. Akkoriban még a négy hüvelykes kijelzővel szerelt telefonokat nevezte mindenki tepsinek, ma meg már van olyan ismerősöm, aki a csúcsmodellek közül azért választotta a Samsung Galaxy S6-ot, mert "csak" 5,1 hüvelykes megjelenítővel rendelkezik. Na a Z5 Compact még ezen is túltesz, és a 127 x 65 x 8.9 milliméteres méreteivel egészen aprónak tűnik mondjuk az LG jelenlegi zászlóshajója mellett, igazából először fura is visszaszokni ekkora telefonra, egy női kézben vagy kisebb férfi tenyérben egyértelműen sokkal jobban áll, kényelmesebb kezelni egy ujjal, lényegében mindenféle nehézség nélkül el lehet érni a kijelző átellenes pontjait. A 138 grammos tömeg mindenesetre a műanyagnál és az üvegnél egy kicsit komolyabb anyaghasználatra utalhatott volna, ám legfőképpen plasztikból készült az eszköz, ami legalább jól össze lett rakva, meg sem nyikkan, még erősebb nyomkodásra sem. A japánok újdonságának egyik nagy erénye, hogy IP68 védettséget élvez, vagyis teljesen ellenáll a pornak, és a vizet is túléli másfél méter mélységig és körülbelül fél óra időtartamig.

Az előlapon sztereó hangszórót találunk
Az előlapon sztereó hangszórót találunk [+]

Kijelző-teszt
Mérés Sony Xperia Z5 Compact Sony Xperia Z3 Compact Apple iPhone 6 Samsung Galaxy Alpha
Fehér fényerő (max.) 636 nit 530 nit 576 nit 301 nit
Fehér fényerő (min.) 5 nit ? nit ? nit ? nit
Fekete fényerő 0,48 nit 0,51 nit 0,38 nit 0 nit
Kontrasztarány 1326:1 1018:1 1517:1 n/a
Színhőmérséklet 9028 K 7755 K 7321 K 7455 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Elölről nem néz ki rosszul a telefon, bár tény, hogy az előlapnak csupán körülbelül a 68,9 százalékát foglalja el a 4,6 hüvelykes, 720 x 1280 pixelt megjeleníteni képes, Triluminos és X-Reality technológiával ellátott kijelző. Nyilván helyet kell hagyni a sztereó hangszóróknak, melyek alul és felül helyezkednek el, nem beszélve a felső részen található közelség- és fényérzékelő szenzorokról, az aprócska értesítő ledről (több színben tud világítani: zöld, piros, kék, lila, fehér, sárga stb.), valamint az 5,1 megapixeles másodlagos kameráról. Alul nincsenek vezérlőgombok, ezeket már virtuális formában a képernyőről érjük el, sajnos a kiosztásuk nem változtatható, pedig nekem speciel jobban tetszene, ha a többet használt visszalépés gomb jobbról lenne elérhető. Az IPS panel tartalma szinte mindenhonnan látható a majdnem száznyolcvan fokos betekintési szögnek köszönhetően, a fényerő nagyon rendben van, még erősebb napsütésben is kiválóan látható, nem tükröződik a kijelző, a 323 ppi-s képpontsűrűség pedig kvázi ugyanazt a képélességet nyújtja, mint a frissen bemutatott iPhone 6s. Az érzékenységére sem lehet panasz, maximum tíz ujjal lehet egyszerre tapogatni, plusz ott a kesztyűs mód, így télen sem kell majd jégbe fagyott ujjakkal nyomogatni. A fehéregyensúly egy kicsit hűvös (vagyis kékes), de ezen szoftveresen bármikor lehet változtatni.

Oldalt műanyag ajtó védi a nanoSIM és a microSD foglalatokat
Oldalt műanyag ajtó védi a nanoSIM és a microSD foglalatokat [+]

Dizájn szempontjából a telefon oldala a legmegosztóbb, valaki szerint nagyon bazári műanyag, ráadásul elég vastag is lett, mások szerint viszont ez a kialakítás illeszkedik az összképbe. Akármelyik tábort is erősítjük, tény, már az elődmodellnél és tesztalanyunknál is kritizálható a Sony, hogy a a Compact változat a felső kategóriás léte ellenére miért nem kaphatott fém széleket, sokkal minőségibbnek hatott volna a telefon. Így vagy úgy, de meg kell barátkoznunk a helyzettel, a mobil fogása ettől még nem rosszabb, még ha először meg kell majd szokni a vaskos mivoltát. Balról tárul elénk az a plasztik ajtócska, ami a nanoSIM és a microSD foglalatokat védi a folyadéktól és a portól, alul a microUSB csatlakozó, felül a 3,5 milliméteres jack kimenet kapott helyet, mindkettő külön szigeteléssel rendelkezik. Utóbbi mellett figyelhető meg a zajszűrést és a sztereó hangfelvételt biztosító mikrofon. A kütyü jobb szélére került a homb gomb, amibe immár ujjlenyomat-olvasó szenzort is szereltek: rendkívül jó hatásfokkal működik, és ez az egyik legkényelmesebb helyre rakott biometrikus azonosító, hiszen mindig kézreáll. Ennek közvetlen szomszédságában lelhető fel a hangerőszabályzó billentyű, aminek elérése már kényelmetlen feladat, valamint a dedikált fényképezőgomb, ami kétállású, először fókuszál, majd teljes lenyomásra exponál a kamera.

A hátlapon helyezkedik el a 23 megapixeles kamera
A hátlapon helyezkedik el a 23 megapixeles kamera [+]

A korábbi változatnál még üveg hátlapot használt a Sony, ez látszott is rajta. Ez is az, de ezúttal olyan a csiszolás, ami miatt elsőre nem egyértelmű, hogy nem műanyagról van szó, de a Sony megerősítette, hogy üvegből készült ez a terület. A rendkívül minimalista formavilág jól áll a telefonnak, egyáltalán nem gyűjti sem a koszt, sem pedig az ujjlenyomatokat, ráadásul még nem is csillog. Alul az Xperia, középen a Sony és az NFC feliratok láthatók, a bal felső sarokba pakolták a 23 megapixeles kamerát, valamint a ledes villanót. Sajnos a vakunál még mindig nem jutott el odáig a japán gyártó, hogy továbbfejlessze, jó lett volna valami kéttónusú segédfény, vagy lézeres autofókusz. A burkolatot nem lehet levenni, így az akkumulátorhoz sem lehet hozzáférni, bár ez a Z-sorozat összes eddigi tagjára igaz volt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

 • Vagy jön a profit, vagy nem lesz Sony Mobile?

  Nagyon sokszor felmerült, hogy a japánok a veszteséges üzletágukat végleg megszüntetnék, amit a vállalatnál eddig tagadtak, de most a hírek szerint újra elővették a témát.

 • Mobilarena TV: Van ujj a nap alatt

  Már az Xperiák is ékeskednek biometrikus azonosítóval, és bár csak pár hónap telt el a Z3+ megjelenése óta, a Sony elég újdonságot belepakolt a Z5-be, hogy méltó utódja legyen.

 • Sony Xperia Z5 - nem gyűjti, olvassa az ujjlenyomatot

  Nulláról újratervezett Xperia helyett fontos és üdvözölendő friss tulajdonságokkal érkezett meg a Sony legújabb 5,2 hüvelykes versenyzője, amely mutatósabb, mint valaha.

 • Note5, Z5 Compact rendszerfrissítések

  A Sony a Z5 Compact érintőkijelző hibáinak gyors javítását ígéri, a Samsung pedig már elérhetővé tette szoftvercsomagját, amely üzemidőben ígér előrelépést.

Előzmények

Hirdetés